Šport > Nogomet
1584 ogledov

Lahko bi igral za BiH, a se je odločil za 'palčka' in pripravil senzacijo

Dennis Salanović Profimedia
Otrok beguncev poskrbel za veliko točko male državice.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo sta se na olimpijskem stadionu v Atenah pomerila Grčija in Lihtenštajn, gostje pa so z remijem 1:1 senzacionalno osvojili točko. Nogometaši iz kneževine, ki ima 32.000 prebivalcev, so sicer zabili svoj prvi zadetek v kvalifikacijah za EP po juniju 2015, zadnjih devet tekem so izgubili s skupno gol razliko 0:32.

Junak gostov je bil Dennis Salanović, ki je končni rezultat postavil pet minut pred koncem dvoboja. Otrok beguncev, ki so pred vojno v Bosni in Hercegovini pobegnili v Lihtenštajn, se je sicer pred petimi leti že dogovoril, da bo zaigral za domovino svojih staršev, a se je nato v zadnjem hipu premislil in oblekel dres 182. reprezentance na Fifini lestvici. 

Salanović je priznal, da ni verjel v to, da bi si lahko izboril mesto ob boku Edina Džeka in Miralema Pjanića, zato se je v Vaduzu rojeni nogometaš odločil zaigrati za Lihtenštajn, kjer je prva zvezda izbrane vrste, po vrednosti pa predstavlja kar 'tretjino' reprezentance. Transfermarkt je vrednost celotne reprezentance Lihtenštajna namreč ocenil na 2,35 milijona evrov, od tega Salanovića na 750 tisočakov. Krilo, ki se je nekoč preizkušalo v mladinski šoli madridskega Atletica, trenutno sicer igra za švicarski Thun.

Andi letalo Reprezentanca BiH Šport Panika na letalu: Le sekunda nas je ločila od ...

Lihtenštajn je pred dnevi zaigral proti domovini Salanovićevih staršev in v Zenici izgubil z 0:5, nekaj podobnega pa se je pričakovalo tudi proti Grčiji. A nato je prišlo do največjega šoka v kvalifikacijah za Euro 2020.

Gre za enega največjih uspehov v zgodovini lihtenštajnskega nogometa. Med te sodijo še remi z Irsko v kvalifikacijah za EP 1996, neodločeni rezultat proti Portugalski v kvalifikacijah za evetovno prvenstvo 2006, v zadnjem desetletju pa je najbolj odmevala zmaga proti Litvi z 2:0 v kvalifikacijah za Euro 2012.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice