Šport > Nogomet
337 ogledov

Legenda jugoslovanske reprezentance dobil svojo ulico

Ivica Osim je s svojimi izjavami presenetil bosansko športno javnost. (Foto: AFP Žurnal24 main
V Sarajevu so uradno odprli ulico Ivice Osima.

V bližini stadiona nogometnega kluba Željezničar na Grbavici v Sarajevu so danes slovesno odkrili ploščo z novim imenom ulice, Bulevar Ivice Osima, poimenovane po legendarnem selektorju zadnje reprezentance nekdanje SFR Jugoslavije, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ploščo z novim imenom ulice so odkrili ob občinskem prazniku, mesec dni po tem, ko je skupščina kantona Sarajevo sprejela odločitev o spremembi imena Zvorničke ulice v čast legendi jugoslovanskega in bosansko-hercegovskega nogometa.

Predstavniki Željezničarja so pobudo za preimenovanje Zvorničke ulice v Bulevar Ivice Osima uradno vložili 17. maja lani, torej 17 dni po smrti slavnega nogometaša in trenerja, ki je deloval tudi v Gradcu. Na tej ulici se nahaja tudi stadion Grbavica, v bližini katerega se je rodil, odraščal in kjer je Osim začel svojo nogometno pot.

Umrl je 1. maja lani, le pet dni pred svojim 81. rojstnim dnem.

Osim je bil strateg graškega Sturma v letih od 1994 do 2002. V tem času je s klubom osvojil dva naslova avstrijskih prvakov ter tri pokalne lovorike, kar trikrat pa se mu je uspelo uvrstiti tudi v ligo prvakov.

Ivica Osim je na intenzivni negi preživel mesec dni. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot nogometaš je blestel v sarajevskem Željezničarju, iz katerega se je preselil v Francijo, zbral pa je tudi 16 nastopov za jugoslovansko reprezentanco. Še večji vtis je pustil kot trener jugoslovanske reprezentance.

Kot selektor je deloval od leta 1986 do 1992, na svetovnem prvenstvu leta 1990 je z njo prišel do četrtfinala. Uvrstil se je tudi na evropsko prvenstvo leta 1992, kjer pa reprezentanca zaradi vojne ni smela sodelovati.

Poleg jugoslovanske je v svoji trenerski karieri vodil še reprezentanco Japonske, ki pa jo je moral zaradi možganske kapi leta 2007 zapustiti.

Trenersko kariero je sicer začel v Željezničarju, z njim se je uvrstil v polfinale pokala Uefa, potem pa je bil tudi trener Partizana, Panathinaikosa in japonskega Jef Uniteda. Poti so se mu prepletale tudi s številnimi slovenskimi nogometaši.

Zaradi svetlih las in načina igranja sta se mu v karieri prijela vzdevka Švabo in Strauss z Grbavice.

Sarajevo ni edino mesto, ki je na ta način počastilo slovitega igralca in trenerja. Že od lani trg in ulica v Gradcu nosita ime po Ivici Osimu. Del območja pred stadionom in ulico so poimenovali po "velikem humanistu". Pred stadionom so postavili tudi doprsni kip s citatom "Sturmovega trenerja stoletja": 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice