Šport > Nogomet
3245 ogledov

Legenda Maribora odpisala Olimpijo: Prvenstvo je odločeno!

Marinko Galić Profimedias
Legendarni branilec Maribora pred sobotnim večnim derbijem v Ljudskem vrtu brez kančka dvoma verjame, da je prvenstvo že odločeno.

V 34. krogu Prve Lige TS se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Olimpija. Večni derbi, ki bo na sporedu v soboto (19. maj) ob 20.30, bi lahko krojil razplet letošnjega prvenstva, saj bi se vijoličasti v primeru zmage odlepili na štiri točke razlike in si pripravili odlično izhodišče za napad na 15. naslov državnega prvaka.

Ljubljančani so imeli pred mesecem dni - resda s tekmo več - kar deset točk prednosti pred večnim tekmecem, a so si nato privoščili tri zaporedne remije. Pravcati šok so doživeli v prejšnjem krogu, ko so imeli po izteku rednega dela ob izenačenju na voljo strel z bele točke, a je poskus Ricarda Alvesa ubranil Ankaranov Primož Bužan. Ostalo je pri delitvi točk, Maribor pa se je z zmago nad Krškim zavihtel na vrh razpredelnice. 

"Razlika med Mariborom in Olimpijo je širina klopi. Olimpija ima 11, 12 igralcev in to je to, Maribor jih ima več," je enega glavnih razlogov za krizo ljubljanskega kluba opisal nekdanji branilec Maribora Marinko Galić in dodal: "Mariboru se je zgodil pozitivni šok z izpadom Zlatka Zahovića in njegovim suspenzom. Morda je Darko Milanič imel bolj proste roke in je lahko delal na drugačen način kot prej. Pri njih je šla krivulja navzgor, pri Ljubljančani pa samo še navzdol. Vsi, ki smo igrali nogomet, poznamo takšne situacije. Rezultata ni več, prikrade se strah. Potem se zgodi, da tudi enostavnih žog ne moreš več spraviti v mrežo. Tudi takšne, ki bi jih sicer z lahkoto."

"Olimpija se je znašla v krču. Težko vidim, da bi izvlekli celo glavo, še posebej na derbiju, na katerem bo Maribor absolutni favorit. Z mojega stališča je prvenstvo že odločeno."

Marinko Galić

Galić, ki je za vijoličaste igral v letih 1994-1996/1999-2001, Olimpiji ne pripisuje realnih možnosti, da bi se v sklepnem delu prvenstva dokopala do drugega naslova v zadnjih treh letih. "Olimpija se je znašla v krču. Težko vidim, da bi izvlekli celo glavo, še posebej na derbiju, na katerem bo Maribor absolutni favorit. Z mojega stališča je prvenstvo že odločeno."

Marinko Galić | Avtor: EPA EPA
Kot nekdanji član slovenske zlate generacije, ki se je pod vodstvom Srečka Katanca uvrstila ne EP 2000 in SP 2002, zelo dobro pozna prednosti in slabosti Zlatka Zahovića, do katerega goji globoko spoštovanje.

"Maribor je njegova stvaritev in on ima tudi največje zasluge za pozitivno zgodbo v vseh teh letih. V svojem poslu je Zlatko Zahović genij. Odkar se tukaj igra slovenska liga, takšnega športnega direktorja še ni bilo. To velja za vse fronte. Tako pozitivne na poslovnem področju kot tudi negativne, kakršen je bil na primer ta njegov izpad. Mi, ki smo dolga leta igrali z njim, vemo, kakšen je in takšnega smo ga sprejeli. Zagotovo je čudak, ampak nedvomno je prvo ime mariborskega kluba, pa četudi imajo v klubu prvega strelca lige ali kogarkoli drugega," je prepričan 48-letnik.

"V svojem poslu je Zlatko Zahović genij. Odkar se tukaj igra slovenska liga, takšnega športnega direktorja še ni bilo. To velja za vse fronte."

Marinko Galić 

Zahović se je nedavno znašel na tapeti zaradi neprimernega verbalnega obračunavanja z novinarjem Ekipe, a je po kratkem suspenzu kmalu spet zasedel svoj položaj. Galiča je odločitev kluba presenetila, po drugi strani pa meni, da je bil takšen razplet pričakovan. "Iskreno povedano me je presenetilo. Če ti nekoga kaznuješ, se pričakuje, da gre kazen do konca. A potrebno je vzeti v obzir tudi druge stvari, kot so denimo navijači. Ti imajo v Mariboru zelo velik vpliv. Vemo, da imajo vpliv tudi na občino, kaj šele na klub. Po tej strani je bilo to za pričakovati. Zlatko je njihov bog. Stvar je takšna, kakršna je. Zlatko je nazaj. Zaradi kazni NZS ne sme upravljati uradnih funkcij, ostalo poteka običajno. Konec koncev je pa tako, Maribor bo prvak, Zlatko bo spet kralj. Enostavno mu gre vse na roko. Točno ve, katero potezo mora potegniti. Zna narediti pi****ijo v pravem trenutku, temu doda še eno dobro potezo zase in za klub. Lahko rečem le vsa čast."

Mariborčane po tekmi z Olimpijo čaka še gostovanje v Celju, v zadnjem krogu pa bodo gostili Gorico. Olimpija, ki po seriji spodrsljajev nujno potrebuje točke, bo po večnem derbiju gostila Krško, sezono pa bo sklenila z gostovanjem v Domžalah.

Olimpiji se je v zadnjem času pogosto očitalo preveč rezerviran pristop k igri, saj se je po doseženem golu prepogosto pomaknila v obrambo in upala, da bo tam prevedrila do zadnjega sodniškega piska. Taktika se ji je nekajkrat grdo maščevala.

"Glede na to, da imajo najboljšo obrambo v slovenski ligi, so stavili na to, da držijo obrambo in poskušajo doseči kakšen zadetek. A krivulja se je obrnila. Ko se stvari tako obrnejo, ne moreš narediti prav veliko. In potem prihaja do tega, da dobivaš gole v zadnjih minutah. Mislim, da so igrali malenkost preveč 'ziheraško'. Jaz sem pristaš romantičnega nogometa, rad imam napadalno igro. Ne razumem tega, da v slovenski ligi, ki ni ne vem kako močna, eden glavnih favoritov ne igra z dvema, morda celo tremi napadalci. To bi si tukaj lahko privoščil," je prepričan Galič.

Zmaji so na zadnji prvenstveni tekmi izgubili prvo mesto na lestvici, s tem pa so ostali tudi brez manevrskega prostora za taktiziranje. "Prednosti ni več, tako da ne morejo igrati na protinapade. Situacija se je obrnila. Maribor ima lažji razpored, kar pomeni, da mora Olimpija igrati in napadati. Maribor se takšni igri zna prilagoditi. Tudi on je igral podobno, poskusil je doseči zadetek in prednost držati do konca. Zaradi tega ne vidim niti najmanjše možnosti, da bi Olimpija to tekmo dobila," je dejal nekdanji slovenski reprezentant.

"Olimpija je sestavljena z danes na jutri, vsako leto se menja štiri, pet, šest igralcev. Težko bi rekli, da so v napadu zadeli v polno. V tem vidim njihovo glavno težavo, v napadalnih akcijah so prešibki."

Marinko Galić

Za konec se je ozrl tudi po prvi sezoni stratega Olimpije Igorja Bišćana, ki je po neuradnih informacijah na izhodnih vratih kluba, čeprav je bil še pred nekaj tedni tik pred tem, da naslov vrne nazaj v prestolnico. "Če izgubiš deset točk prednosti, resda s tekmo več, potem nekaj zagotovo ni v redu. Prvi na tapeti je vedno trener. Obenem pa se je treba zavedati, da je on naredil nekaj ključnega za ta klub. Držijo konstanto, v jesenskem delu še nimajo poraza. Če v Mariboru zdržijo z ničlo, so še vedno v igri za naslov, čeprav težko verjamem, da bo Maribor izpustil to prednost. Če bodo šli do konca brez poraza in osvojili drugo mesto, mislim, da Bišćanu ne gre ničesar očitati. Gleda na kader, s katerim razpolaga. seveda. Maribor ima igralce, ki so že dolgo skupaj in so zelo izkušeni. Te izkušnje jim prinašajo zmage. Olimpija je sestavljena z danes na jutri, vsako leto se menja štiri, pet, šest igralcev. Težko bi rekli, da so v napadu zadeli v polno. V tem vidim njihovo glavno težavo, v napadalnih akcijah so prešibki. Veliko bo odvisno od tega derbija. Meni se zdi Bišćan v redu. Navdušuje me predvsem to, da je takšen gospod, zelo spoštljiv do vseh. Žal mi bo, če bo dobil odpoved, ampak tako je v tem poslu. Danes si tu, jutri te več ni," je zaključil Galič.

Komentarjev 1
  • Lavdan 07:57 18.maj 2018.

    Si se pa razpisal, kot da je fuzbal najbolj pomembna dejavnost v Sloveniji.

Sorodne novice