Šport > Nogomet
359 ogledov

Legenda zelo kritično: "VAR uničuje veselje do nogometa!"

Thierry Henry Profimedia
Legendarni Thierry Henry meni, da bo potrebno močno pohitriti proces posvetovanja z videotehnologijo VAR.

Nekdanji francoski nogometni reprezentant Thierry Henry opozarja, da sprejemanje odločitev z uporabo video sodnika VAR uničuje "veselje" do nogometa.

Henry, ki je s Francijo leta 1998 osvojil naslov svetovnega prvaka, je prepričan, da bi video sodniški pomočnik moral odločitev posredovati takoj, ko je poklican, brez časovnega zamika.

Henry je na vprašanje na dogodku "Leaders Week sport business", ki združuje več kot 3000 najvišjih predstavnikov svetovne športne industrije in je od 26. do 29. septembra potekal v Londonu, pojasnil, da nima nič proti tehnologiji na splošno, a da ga spravlja v obup izguba časa med ogledi z VAR v primerjavi z drugimi športi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

videotehnologija VAR | Avtor: Epa Epa
Po njegovem mnenju je uporaba video pomočnika pri sojenju (VAR) na nogometnih tekmah preveč zamudna in povečuje polemike o sodniških odločitvah.

"V nogometu smo vedno v časovnem zaostanku, toliko se moramo še naučiti," je obžaloval. "Kar vidim v ameriškem nogometu, ragbiju, kriketu, tenisu, je, da so odločitve takojšnje," je še povedal.

Henry, ki je trenutno televizijski strokovni komentator in pomočnik trenerja belgijske ekipe, je bil še bolj natančen, kaj ga moti pri VAR: "Kar me jezi pri VAR, je, da ni dovolj hiter. Potem je to vedno odločitev nekoga, ki je v nadzorni sobi v tovornjaku ali drugje, saj VAR ne odloča, ampak VAR samo prekliče situacijo."

Henry je dejal, da negotovost okoli VAR preprečuje takojšnje slavje ter moti potek igre. "Vpoklic VAR preprečuje kakršno koli spontano slavje v primeru zadetka," pravi rekordni strelec Arsenala.

"Zdaj, ko dosežeš gol, sploh ne veš, ali moraš skakati od veselja. Ali naj skačem? Ali se lahko veselim? Ali lahko proslavljam zadetek? To ubija veselje do igre," je potožil.

Henry je v dresu Arsenala dvakrat osvojil angleško prvenstvo, bil je tudi član "nepremagljivih topničarjev", ki so pod vodstvom francoskega trenerja Arsena Wengerja sezono 2003/04 v premier league končali brez poraza. Na klubski lestvici je z 228 goli najboljši strelec Arsenala, od tega jih je na 258 tekmah v premier league dosegel kar 175.

 
Komentarjev 5
  • radovednica 09:05 30.september 2022.

    Nogomet uničujejo predvsem trenutna bebava pravila (vsak običajen, nekoč drseči branilski štart je karton, ofsajd je bil včasih vsak položaj linijsko izza nasprotnikovih branilcev, itd.). Vse pa pogojuje slabši nogomet (pred 50 leti se je igral boljši, lepši in tehnično ...prikaži več bolj dovršen nogomet kot danes), s tem pa tudi slabše sodnike. VAR je res nujna stvar, le da bi moral delovati bolj promptno glede na dogodke na igrišču.

  • sandi76 09:45 29.september 2022.

    VAR lahko moti samo sodnike, ki so opazili, da ne bodo mogli več prirejati tekem po svoji volji !!

  • Floki123 09:23 29.september 2022.

    Seveda je proti. Ker če bi bil VAR, njemu ne bi priznali gola, ki ga je dal z roko, da so šli Francozi na SP.