Šport > Nogomet
3866 ogledov

Legendarni trener znova v bolnišnici

Mário Zagallo Epa Mário Zagallo.
Eden od trojice, ki ji je uspel zgodovinski podvig.

Legendarni brazilski nogometaš in trener Mário Zagallo je znova v bolnišnici, kamor so ga prepeljali zaradi vnetja sečil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz intenzivnega oddelka bolnišnice Barra D'Or v Rio de Janeiru so zdravniki sporočili, da je 92-letnik v stabilnem stanju ter priseben in samostojno diha.

Zagallo je bil na intenzivnem oddelku iste bolnišnice že lani na začetku avgusta po vnetju pljuč. Bolnišnico je zapustil teden dni kasneje.

Devetdesetletni Zagallo je postal prvi v zgodovini, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot nogometaš in trener. Kot napadalec je Brazilijo zastopal ob naslovih v letih 1958 in 1962, ko je igral ob Peléju. Legendarni nogometaš je umrl lani decembra.

Zagallo je na selektorskem mestu nato vodil Brazilijo do naslova leta 1970, pomočnik je bil pri slavju leta 1994 in znova glavni trener leta 1998, ko je Brazilija izgubila v finalu proti Franciji.

Leta 1970 je na SP v Mehiki, čeprav je bil malo pred tem imenovan na mesto selektorja, vodil izjemno generacijo, ki je prikazala spektakularen nogomet, v ekipi so bili tedaj med drugimi Pelé, Jairzinho, Tostão, Gerson in Rivellino.

Le še dva nekdanja igralca sta nato naslov prvaka osvojila tudi kot trenerja, vendar z manjšimi uspehi kot Zagallo; Nemec Franz Beckenbauer (leta 1974 in 1990) ter Francoz Didier Deschamps (leta 1998 in 2018).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boris 21:23 16.avgust 2023.

    "Devetdesetletni Zagallo je postal prvi v zgodovini, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot nogometaš in trener." JOK, takrat verjetno ni bil star dvetdeset let !