Šport > Nogomet
10 ogledov

Lille brani. Bo PSG novi Man City?

emirates cup EPA
V soboto se igra prvo kolo nove sezone francoske Ligue 1. Lille je odločen, da ostane na vrhu. PSG bi to rad dosegel po za zdaj neuspešnem receptu Manchester Cityja. Na Lyon in Marseille gre vedno računati. Zanimivo bo spremljati mali Evian.

Lille je prejšnjo sezono presenetil tako z naslovom francoskega ligaškega kot pokalnega prvaka. Mislili bi si, da bodo tako kot Borussia Dortmund v prvi nemški Bundesligi novo sezono vnovič začeli v vlogi izzivalca in ne branilca, še posebej ker so izgubili Gervinha, a temu ni tako. Odločeni so, da zadržijo primat najboljšega v Franciji. Uspelo jim je obdržati kreatorja igre Belgijca Edena Hazarda, pa tudi lani najboljšega strelca Moussaja Sowa. Gervinha bo v napadu zamenjal Dimitri Payet (prišel je iz St. Etienna), med novimi obrazi pa izstopata predvsem francoski reprezentančni vezist Benoit Pedretti in češki branilec David Rozehnal. "Čutimo, da lahko nadaljujemo lanske dosežke. V glavah igralcev ostajata odločenost in samozavest. To je bil lani eden od ključev za uspeh," pove trener Rudi Garcia.


Lille branjenje naslova začenja v soboto proti Nancyju. Da jim ne bo lahko, je pokazala tekma francoskega superpokala, ko so še pet minut do konca Marseille vodili s 3:1, a nato izgubili s 4:5. Lille bo obenem nastopal še v Ligi prvakov, kar se je za manjše francoske klube v preteklosti pogosto izkazalo za zelo težko (lani primer Auxerra). Ob Marseillu, Bordeauxu in francoskemu sedemkratnemu prvaku zadnjega desetletja Lyonu zna biti Lillu glavni tekmec za naslov prvaka Paris St. Germain. Mineva že 17 let, odkar je PSG nazadnje osvojil Ligue 1, a zdaj je pod novimi katarskimi lastniki v kader vložil ogromno. Bo to porok za uspeh ali bodo postali le novi Manchester City?


Zapravljivi PSG

Jeremy Menez, Mohamad Sissoko, Salvatore Sirigu, Kevin Gameiro … in nazadnje še Javier Pastore. To so okrepitve PSG. Za Argentinca Pastoreja naj bi klub na Sicilijo poslal kar 43 milijonov evrov. "Komaj čakam, da začnem novo poglavje v svoji karieri," je ob prihodu v Pariz dejal Pastore. Njegova naloga je jasna – klubu pomagati med največje v Evropi. Na uvodni tekmi z Lorientom naj sicer še ne bi igral. Za svoj novi klub ta konec tedna ne bo debitiral niti Rozehnal, ki bo po manjšem operativnem posegu na kolenu moral počivati en mesec. Medtem bo za Marseille igral Lucho Gonzalez, pa čeprav je na tržnici.


Mali Evian prvič v Ligue 1

Zanimivo bo spremljati novinca v ligi Evian iz malega mesteca ob švicarski meji Thonon-les-Bains. Da imajo namen obstati v ligi, so pokazali, ko so v svoje vrste zvabili nekdanjega francoskega reprezentanta Sidneyja Govouja. Od leta 1914 do leta 2003 je predhodnik Eviana domoval v še enem mestecu v Savojskih alpah, Gaillardu. Novi lastniki so ga leta 2003 preselili v Thonon in ga preimenovali po glavnem pokrovitelju. Ker njihov stadion ne ustreza pogojem prve in druge francoske lige, morajo tekme igrati na stadionu Parc des Sports v Annecyju.

Francoska Ligue 1, končni vrstni red v sezoni 2010/2011:

1. Lille 76 točk (21 zmag, 13 remijev, štirje porazi)
2. Olympique Marseille 68
3. Olympique Lyon 64
4. Paris St. Germain 60
5. Sochaux 58
6. State Rennes 56
7. Girondins Bordeaux 51
8. Toulouse 50
9. Auxerre 49
10. St. Etienne 49
11. Lorient 49
12. Valenciennes 48
13. Nancy 48
14. Montpellier 47
15. Caen 46
16. Stade Brest 46
17. Nice 46
18. Monaco
19. Racing Lens 35
20. Arles Avignon 20

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.