Šport > Nogomet
24 ogledov

Prvaki bodo izzivalci, ne branilci

Roman Weidenfeller Dede Robert Lewandowski veselje zmaga naslov prvaka proslavlj EPA
"Smo prvi prvaki v zgodovini, ki gremo v novo sezono kot izzivalci in ne branilci," pred petkovim začetkom nove sezone nemške Bundeslige pove trener Borussie Dortmunda. Favorit je Bayern München, ki si je edini privoščil okrepitvi za več kot 10 milijonov evrov.

Le dve okrepitvi prek 10 milijonov

S tekmo med branilci naslova Borussio iz Dortmunda in Hamburgerjem se v petek zvečer začenja sezona 2011/2012 prve Bundeslige. Nemški klubi so ostali zvesti svoji filozofiji vzganja lastnih talentov in minimalnega zapravljanja za tuje okrepitve. Po podatkih transfermarkt.de je le dva od 25 najdražjih prestopov tega poletja opravilo moštvo Bundeslige (v obeh primerih Bayern München)  Tako bo večina moštev sezono začela s podobnimi prvimi enajstericami, kot so jih imeli lani. Rezultat tega je eno najbolj izenačenih in nepredvidljivih prvenstev, vselej nabito polni stadioni, a obenem povprečni dosežki v Ligi prvakov.


Lani tretjeuvrščeni Bayern je za vratarja Manuela Neuerja Schalkeju odštel 22 milijonov evrov, Jerome Boateng pa je iz Manchester Cityja prišel za 13,5 milijona evrov. Vse ostale okrepitve so nemške klube stale manj kot 10 milijonov. Stuttgart, ki se je lani komajda izognil izpadu (bili so le 14.), je dal pred okrepitvami raje prednost harmoniji med igralci, kot se je izrazil trener Bruno Labbadia. Ker ni Evrope, je tudi proračun nižji, pove športni direktor Stuttgarta, Fredi Bobić.


"Uspeh je že, da smo zadržali igralce iz lanske sezone," pa pove športni direktor Kölna, Volke Finke. Moštvo z edinima Slovencema v prvi Bundesligi (Milivojem Novakovićem in Mišom Brečkom) je edino odmevnejšo okrepitev našlo v branilcu Saschu Raietherju (iz Wolfsburga). Tudi Augsburg, ki je ob berlinski Herti, novinec v prvi ligi kljub preboju v konkurenco za nivo boljših moštev ni zapravljal. Za svojo prvo sezono med elito so edino okrepitev našli v Lorenzu Davidsu, nečaku Edgarja Davidsa. "Upam, da se bodo igralci še naprej razvijali, in da bomo igrali kot trden kolektiv. V naši ekipi vse sloni na enotnosti," je povedal trener Jos Lukuhay.


Favorit je Bayern

Bayern, neuner | Avtor: EPA EPA
Če se igralski kader ni pretirano spremenil, pa to ne velja za trenerskega. Schalke 04 je že konec lanske sezone prevzel Ralf Rangnick. Zamenjal je Felixa Magatha. Ta pa se je vrnil v Wolfsburg, kjer je pred tremi sezonami slavil naslov prvaka. Nove trenerje imajo tudi Bayern, Bayer Leverkusen, Köln in Hoffenheim. Največji pritisk bo občutil Jupp Heyneckes, ki bo že tretjič sedel na vročem stolčku Bayerna. Zanje velja le naslov prvaka. So favoriti, a če vemo, da so ligo v zadnjih petih letih osvojila štiri različna moštva, je jasno, kako izenačena je konkurenca.


Prvaki bodo izzivalci

Naslov prvaka brani Borussia Dortmund, ki pa letos na element presenečenja ne bo mogla več računati. Izgubili so prvega zvezdnika Nurija Sahina, ki je odšel v Real Madrid. Trener Jürgen Klopp se zaveda težke naloge: "Smo prvi prvaki v zgodovini nogometa, ki gremo v novo sezono kot izzivalci in ne branilci."


Prva nemška Bundesliga, končni vrstni red v sezoni 2010/2011:

1. Borussia Dortmund 75 točk (23 zmag, šest remijem in pet porazov)
2. Bayer Leverkusen 68
3. Bayern München 65
4. Hannover 96 60
5. Mainz 58
6. Nűrnberg 47
7. Kaiserslautern 46
8. Hamburg SV 45
9. Freiburg 44
10. Köln 44
11. Hoffenheim 43
12. Stuttgart 42
13. Werder Bremen 41
14. Schalke 04 40
15. Wolfsburg 38
16. Borussia Mönchengladbach 38
17. Eitracht Frankfurt 34
18. St. Pauli 29

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.