Šport > Nogomet
2353 ogledov

Anfield se klanja "egipčanskemu kralju", Roma po čudežu še upa

mohamed salah Epa
Liverpool je na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov premagal Romo (5:2). Angleži so po 80 minutah igre vodili s 5:0, a so Rimljani odgovorili z dvema goloma in ohranili majhne možnosti za preobrat.

Roma si je polfinale Lige prvakov izborila po zaslugi senzacionalnega povratka proti Barceloni. Potem ko je prvo tekmo izgubila z 1:4, je na domačem stadionu slavila s 3:0.

Redsi so v četrtfinalu izločili angleškega prvaka Manchester City. Po zmagi na prvi tekmi s 3:0 so drugo dobili z 2:1.

Liverpool se je v polfinale Lige prvakov uvrstil prvič po desetletju, ko ga je v sezoni 2007/2008 izločil Chelsea. 'Sinovi volkulje' iz večnega mesta so se med najboljše štiri v Evropi uvrstili prvič po letu 1984. Tistega leta je AS Romo v finalu po streljanju 11-metrovk premagal prav Liverpool.

 | Avtor: Epa Epa

Srečanje se je začelo v odličnem vzdušju nabito polnega Anfielda, kjer so gledalci že uvodoma videli dva strela v okvir vrat. Najprej je po podaji Edina Džeka sprožil Kevin Strootman, a je bil Loris Karius na mestu.

Domači so odgovorili s strelom najboljšega nogometaša Premier League po izboru igralcev Mohameda Salah, brez težav je posredoval Alisson Becker. Romini obrambi je nato po desni pobegnil Roberto Firmino, vendar njegova žoga ni našla soigralca, niti mreže gostujočega vratarja.

Prvi šok za domačega stratega je sledil v 15. minuti, saj se je pri izbijanju žoge Aleksandru Kolarovu poškodoval Alex Oxlade-Chamberlain. Angleškega vezista, ki se je držal za koleno, so z igrišča odnesli na nosilih. Jürgen Klopp se je moral prvič ozreti po klopi za rezervne igralce, v igro je vstopil Georginio Wijnaldum.

Rimljani so za nekaj trenutkov zagospodarili na igrišču. Kolarov bi z natančnim strelom z desnico skoraj presenetil Kariusa, ki je slabo ocenil situacijo, a žogo v zadnjem hipu odbil v prečko.

jürgen klopp | Avtor: Epa Epa

Sledile so minute angleškega kluba, dva priložnosti pa je zastreljal Sadio Mane. Najprej je po hitrem protinapadu žogo poslal čez gol, nato je zgrešil še po podaji Firmina, potem ko se je ta v kazenskem prostoru poigral s Kolarovim.

Redsi so začutili svojo priložnost in Rimljane potisnili globoko v obrambno polovico. Mane je v 34. minuti zadel po predložku Andrewa Robertsona, a je bil Senegalec v prepovedanem položaju.

Dve minuti kasneje je premoč Liverpoola kronal Salah. Egipčan si je pripravil prostor za strel in s kirurško natančnostjo žogo poslal v zgornji levi kot. Zadetka ni pretirano slavil, saj je pred prestopom v Liverpool igral za Romo.

Salah je pred iztekom prvega polčasa podvojil prednost po lepi kombinaciji s Firminom, ki je vpisal še drugo asistenco na srečanju.

Romo sta zadetka Liverpoola šokirala, saj se kljub 15-minutnemu premoru ni uspela pobrati. Liverpool je tudi drugi polčas začel dominantno. Agresivna igra jim je prinesla prosti strel in udarec iz kota, a so se gostje uspeli ubraniti.

V 56. minuti je Anfield znova eksplodiral. Tokrat se je v vlogi podajalca znašel Salah, ki je sprejel globinsko podajo in v sredini našel Manea, ta pa je žogo potisnil v mrežo. Egipčan je bil sicer v prepovedanem položaju, česar pa sodniki niso opazili. 

Salah je le pet minut kasneje dosegel še drugo asistenco na srečanju. Najprej je dobil dvoboj ena na ena z branilcem in natančno podal pred gol, kjer je na 4:0 zlahka povišal Firmino.

Liverpool tudi ob prednosti štiri golov ni popuščal, za petardo pa je z glavo poskrbel Firmino, ki je po podaji iz kota izkoristil slabo postavitev gostujoče obrambe. Roma je bila dokončno razbita.

Salah je v 74. minuti ob stoječih ovacijah zapustil igrišče. Liverpool je v nadaljevanju nekoliko popustil in kmalu plačal davek. Veliko napako si je v 81. minuti privoščil Dejan Lovren, ki je skočil v prazno, zadetek upanja pa je za Romo zabil Džeko.

Rimljani so nato vstali iz pepela, saj je bil pet minut pred iztekom rednega dela z bele točke natančen še Diego Perotti. Gostje so si najstrožjo kazen priigrali po roki Jamesa Milnerja.

Roma je v izdihljajih srečanja pritiskala za tretji zadetek, medtem ko je Liverpool le čakal odrešilni sodniški pisk. Rezultat se do konca ni več spremenil.

Liga prvakov, polfinale, 1. tekma:

Liverpool - Roma 5:2 (2:0)
Salah 35., 45., Mane 56., Firmino 61., 69.; Džeko 81., Perotti 85.

Začetni postavi:
LIVERPOOL: Karius; Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson; Oxlade-Chamberlain, Henderson, Milner; Salah, Firmino, Mane
AS ROMA: Becker; Fazio, Manolas, Jesus; Florenzi, De Rossi, Strootman, Kolarov; Under, Nainggolan; Dzeko

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice