Šport > Nogomet
44 ogledov

"Malemu Messiju" grozili z ugrabitvijo

murtaza ahmadi lionel messi unicef EPA
Petletni afganistanski deček Murtaza Ahmadi, ki je ganil svetovno javnost s kopijo nogometne majice, narejene iz polivinilastih vrečk, na kateri je napisal ime svojega idola Messija, se je bil prisiljen skupaj z družino preseliti iz nemirnega Afganistana v sosednji Pakistan, potem ko je prejel grožnje z ugrabitvijo.

Video Murtaze Ahmadija, ki je velik navijač Lionela Messija, na katerem je videti, kako si je za igranje nogometa naredil "dres" kar iz modro-belih črtastih polivinilastih vrečk, je ganil številne ljubitelje športa po vsem svetu. Slike in posnetke malega navijača Messija so januarja objavili na družbenih omrežjih, petletnemu navijaču pa so hitro nadeli vzdevek Mali Messi.

Požel je tudi zanimanje samega argentinskega nogometnega superzvezdnika Lionela Messija, napadalca pri katalonskem velikanu Barceloni. Messi, ki je tudi ambasador Unicefa, je namreč svojemu malemu afganistanskemu navijaču prek izpostave Unicefa v Ghazniju podaril dva prava dresa, s svojo številko in imenom, oba podpisana, dodal pa je še nogometno žogo.

Selitev zaradi tveganja

S slavo pa je prišla tudi negativna prepoznavnost pri lokalni mafiji. Oče malega Murtaze je za britanski BBC povedal, da so prejeli grožnje z ugrabitvijo, potem ko so tamkajšnji predstavniki kriminalnega podzemlja zahtevali izplačilo denarja. Zaradi prevelike nevarnosti in tveganja, da bo kriminalna tolpa uresničila svojo grozljivo napoved, so se odločili, da bodo pospravili kovčke in nemudoma zapustili provinco Ghazni ter se preselili v Pakistan.

"Pred nekaj dnevi me je po telefonu poklical lokalni gangster. Umislil si je, da je moj sin ob majicah in žogi od Messija prejel tudi denar, zato je zahteval, da naj mu ga izročim del," je oče malega Messija Arif Ahmadi dejal za britansko radiotelevizijo BBC.

Živijo v eni sobi

Po krajšem bivanju v Islamabadu, ki pa se je izkazal za zelo dragega, so se preselili v pakistansko mesto Quetta, kjer se osemčlanska družina gnete v eni sobi.

Murtaza Ahmadi upa, da se mu bo uresničila še ena želja, da se bo tudi osebno srečal s svojim nogometnim idolom, zato v novi majici, z novo žogo pridno trenira ter se uči nogometnih veščin.

Tudi sam Messi je izrazil željo, da bi se srečal z malim Afganistancem, vendar pa se za zdaj lepe želje še niso uresničile oziroma so se izkazala za neizvedljive, ker so povezane s prevelikimi varnostnimi tveganji.

Afganistanska nogometna zveza je pokazala zanimanje za pripravo obiska in srečanja, predlagala je, da bi to potekalo v Afganistanu, Španiji ali kateri od drugih varnih držav.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.