Šport > Nogomet
14 ogledov

Maribor čez Birkirkaro

Viler Ibraimi Filipović Maribor Olimpija Ljubljana Prva liga slovenska liga derb Nino Verdnik
Slovenski prvaki so se v 2. predkrogu Lige prvakov pomerili z malteško Birkirkaro. Na povratni tekmi so zmagali z 2:0 in napredovali. Naslednji tekmec je APOEL iz Nikozije, Mariborčane pa čakajo še vsaj štiri evropske tekme.

"Zadovoljen sem in srečen, uresničili smo ta cilj, da si priborimo nadaljevanje v Evropi. Rezultat je ob dobri igri morda nekoliko preskromen, hkrati pa najlepša hvala navijačem za tako lep obisk. Bili smo potrpežljivi, imeli priložnosti iz prekinitev, presekala nas je poškodba Mezge, a me je navdušil Bohar in pokazal, da se nanj da računati. Zdaj sledi prvenstvo, nato pa že kmalu pot na Ciper. Osredotočamo se na eno tekmo za drugo. Ko nisi nosilec, je težko dobiti lahkega nasprotnika, o Cipru pa bom začel razmišljati jutri zjutraj. Gre za ekipo, ki jo je treba spoštovati, se ji upreti na najboljši možni način. Ni predaje. Naredili bomo vse, da skušamo premagati tudi APOEL," je po zmagi Maribora nad Birkirkaro dejal trener vijoličastih Ante Čačić.

Z napredovanje je bil zadovoljen tudi Goran Cvijanović, ki je zabil prvi gol za vijoličaste: "Mislim, da je danes veliko odigralo igrišče, ki je bilo takšno kot smo navajeni. Žoga je potovala hitro, igra je bila veliko boljša, a nismo še 'tapravi', če mene vprašate. Postavili so se nazaj, potem pa poskušaj prebiti deset igralcev, če lahko. A nam je potem le steklo, tudi Mitja je zadel v pravem trenutku: dobro, lahko bi večkrat zadeli, a zmagi ne bomo gledali v zobe. Vem, da vas zdaj vse zanima, kako bo na Cipru, a najprej nas v prvenstvu čaka še Koper. Prav gotovo pa bomo proti APOEL-u zagrabili obe tekmi in iskali naše priložnosti."

Neprepričljiv prvi polčas

Maribor je bil sicer pred povratnim dvobojem z Maltežani favorit, a v prvih desetih minutah so najresneje zapretili gostje. Lepo priložnost je v 10. minuti zamudil Španec Alejandro Moreno, ki je poskušal z glavo premagati domačega vratarja. Pet minut prej je na vrata gostov neuspešno streljal Agim Ibraimi.

Gostitelji, ki igrajo pred približno 8.000 navijači, so nato resneje pritisnili na gol Birkirkare, po prostem strelu Ibraimija pa je z glavo poizkusil Tavares, a je žoga poletela čez gol. Že v 21. minuti je bil domači strateg Čačić prisiljen poseči po zamenjavi. Iz igre je odšel poškodovani Dejan Mezga, na zelenico pa je stopil Damjan Bohar.

Neljubi dogodek ni zmedel domačih, ki so povedli v 28. minuti. Po prekršku nad Boharjem je Cvijanović izvajal prosti strel, okroglo usnje pa je po strelu tik izven kazenskega prostora končalo v mreži gostov. Z rezultatom 1:0 se je tudi končal prvi polčas v katerem so Mariborčani in Maltežani po petkrat streljali proti vratom tekmeca. Na obeh straneh je sicer žoga le po enkrat poletela proti vratom, na srečo vijoličastih pa je tudi to zadoščalo za minimalno vodstvo.

Maltežani hitro potonili

Precej drugače kot prvi se je začel drugi polčas. Mariborčani so namreč že v 47. minuti povedli z 2:0. Tokrat se je med strelce vpisal Mitja Viler, ki je lepo prodrl v kazenski prostor in premagal vratarja Justina Haberja s strelom v desni spodnji kot. Birkirkara je bila po zaostanku dveh zadetkov prisiljena v bolj ofenzivno igro, vse več priložnosti pa je tako dobil tudi Maribor.

V 61. minuti se je iz oči v oči s Haberjem srečal Tavares, a Brazilec ni uspel povišati vodstva domačih. Mreža gostov se je tretjič zatresla le pet minut kasneje, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja v katerem se je znašel Martin Milec. Blizu zadetka so bili vijoličasti tudi v 77. minuti, ko so po kotu v gneči v kazenskem prostoru poskušali zadeti Bohar, Nejc Potokar in Aleksander Rajčević, a so njihove strele Maltežani uspešno blokirali. Do zadnjega sodnikovega žvižga se rezultat ni več spreminjal.

Pot vodi na Ciper

V 3. predkrogu Lige prvakov se bodo Mariborčani zdaj pomerili z APOEL-om iz Nikozije. Prva tekma bo 30. ali 31. julija na Cipru, povratna pa 6. ali 7. avgusta v Mariboru. Ciperčani so svoj največji evropski uspeh dosegli v sezoni 2011/12, ko so se prebili v izločilne boje Lige prvakov iz skupine v kateri so igrali še Porto, Šahtar in Zenit, v osmini finala pa so izločili še Lyon. V četrtfinalu jih je nato ustavil Real Madrid.

Če četi Anteja Čačića ne uspe premagati Ciperčanov, se bodo konec avgusta potegovali za tretjo zapoedno uvrstitev v skupinski del Evropske lige. V primeru zmage nad APOEL-om bi imeli nastop v tem tekmovanju že zagotovljen, čakala pa bi jih še ena ovira na poti v precej prestižnejšo Ligo prvakov

Tekma 2. predkroga:

Maribor : Birkirkara      2:0 (1:0) /0:0/
Cvijanovič 28., Viler 47.

Maribor: Handanović, Filipović, Milec, Mezga (od 21. Bohar), Tavares, Ibraimi, Fajić (od 86. Mendy), Cvijanović, Rajčević, Viler, Arghus (od 71. Potokar).

Birkirkara: Haber, Herrera, Sciberras, Fenech, Camenzuli (od 46. Toure), Shodiya, Temile, Vukanac (79. Maciel), Moreno, Z. Muscat, R. Muscat (od 82. Triganza).

/.../ - prva tekma

 

Ostale tekme:

Partizan : Širak    0:0 (0:0) /1:1/

Legia Varšava : The New Saints FC   1:0 (0:0) /3:1/
Dvalishvili 53.
(Marka Šulerja ni bilo v postavi varšavske Legie).

Ludogorec : Slovan Bratislava   3:0 (2:0) /1:2/
Stojanov 3., Dani Abalo 12., 78.
(Roman Bezjak je odigral celotno tekmo za Ludogorec).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.