Šport > Nogomet
27 ogledov

Maribor prek Olimpije zlahka do 3. superpokala

Sport 12.05.13, tekma med nk olimpija in nk maribor, nogomet, Maribor, foto: nin
1/13
Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so po zmagi nad ljubljansko Olimpijo v Celju (3:0) prišli do svoje prve letošnje lovorike. Štajerci so prevladovali skozi večino srečanja.

Državni in pokalni prvak Maribor je še tretjič osvojil slovenski superpokal. Nazadnje so Štajerci slavili lani, ko so v Ljudskem vrtu premagali prav ljubljansko Olimpijo (2:1). Zmaji v svojih vitrinah še nimajo najmanj pomembne lovorike.

Tekmo na celjskem stadionu sta bojkotirali obe navijaški skupini. Tako Green Dragons kot Viole imajo zamere do NZS, ki so jih izrazili na omenjen način in posledično je bilo vzdušje na Areni Petrol bolj komorno.

Previden začetek

Srečanje se je začelo s pričakovanim otipavanjem na obeh straneh, Maribor je imel žogo malce več v svoji posesti, toda do izdelanega strela vijoličasti niso prišli. Zato pa je na drugi strani v 8. minuti z udarcem z roba kazenskega prostora zapretil Nik Omladič, Jasmin Handanović pa je okroglo usnje odbil.

Tudi v nadaljevanju je bila slika podobna, prvič pa je bilo pred vrati Elvisa Džafića vroče v 23. minuti po kotu Agima Ibraimija, toda Željko Filipović ni uspel priti do strela, v nadaljevanju akcije je ljubljanski vratar čez gol odbil še ponesrečen predložek makedonskega reprezentanta.

Tavares vnovčil rahlo premoč

Dve minuti kasneje pa je bolj podjetna igra Maribora obrodila sadove. Globinsko podajo po desnem krilu je z dobrim vtekanjem in nevarnim nizkim predložkom izkoristil Goran Cvijanović, na drugi vratnici se je pet metrov od gola povsem sam znašel Marcos Tavares in premagal na črti obstalega Džafića.

Omladič Mezga Mejač Olimpija Ljubljana Maribor Celje Arena Petrol superpokal | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si
Štajerci so še naprej imeli rahlo pobudo, v končnici prvega polčasa pa se je počasi prebujala tudi Olimpija. V 39. minuti je po predložku z leve iz težkega položaja z glavo odlično meril Andraž Šporar, tokrat je Handanović odbil žogo v kot.

Povsem v zadnjih sekundah prvega polčasa pa so varovanci Anteja Čačića podvojili prednost. Ljubljančani so pustili Ibraimiju veliko preveč časa za kvalitetno podajo v prostor, nanjo je pravočasno vtekel Dejan Mezga in brez težav premagal Džafića s strelom v njegov krajši kot. Tako so vijoličasti že po prvih 45 minutah prišli do težko ulovljivega naskoka.

Cvijanović odpravil vse dvome

Tudi drugi polčas so precej bolj aktivno začeli Mariborčani, v uvodnih minutah so nanizali kar tri lepe priložnosti. Najprej Mezga v 48. minuti ni vnovčil domiselnega protinapada in podaje Ibraimija, minuto kasneje Antonio Delamea Mlinar v zadnjem trenutku blokiral strel Tavaresa, le nekaj trenutkov zatem pa je mimo gola sprožil še Cvijanović.

A Goričan v vrstah prvakov je svojo napako popravil v 63. minuti, ko je po lepi akciji vijoličastih ostal sam na levi strani kazenskega prostora in rutinirano ugnal Džafića za dokončno potrditev prve mariborske lovorike v novi sezoni. Takrat je namreč že postalo jasno, da bodo varovanci Andreja Razdrha na novo "kanto" morali čakati vsaj do naslednje pomladi, ko se bosta razpletla Prva liga in Pokal Slovenije.

Po tretjem golu prvakov je tempo srečanja razumljivo padel. Olimpija se je trudila doseči častno zadetek in v 78. minuti je do poizkusa iz težkega položaja na desni prišel Šporar, Handanović pa je dobro zaprl bližnji kot. Pet minut kasneje je do udarca z 20 metrov uspel priti rezervist Filip Valenčič, tokrat je mariborski čuvaj mreže žogo ujel. V končnici sta za vijoličaste kombinirala še bivša muraša Damjan Bohar in Nusmir Fajić, rahlo blokiran strel slednjega je končal tik ob vratnici Ljubljančanov.

Po treh minutah dodatka sodnika Darka Čeferina je izid ostal nespremenjen in slavje moštva iz štajerske metropole se je lahko začelo.

Superpokal Slovenije:

Arena Petrol:
Maribor : Olimpija Ljubljana 3:0 (2:0)
Tavares (25), Mezga (45), Cvijanović (63)

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević (od 82. Potokar), Arghus, Mejač, Filipović, Mertelj, Mezga, Cvijanović, Ibraimi (od 64. Bohar), Tavares (od 86. Fajić).

Olimpija: Džafić, Jović, Zarifović, Delamea Mlinar, Bagarić, Ivelja (od 84. Bajrić), Zeba (od 58. Zorc), Trifković, Omladič, Đurković (od 76. Valenčič), Šporar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.