Šport > Nogomet
253 ogledov

Mariborčani silovito krenili v novo sezono prvenstva

Itsuki Urata twitter NK Maribor
Nogometaši Maribora so v 1. krogu Prve lige Telemach v Domžalah premagali Radomlje s 4:0 (2:0).

Mariborčani so po težavah v uvodnem krogu kvalifikacij evropske konferenčne lige proti malteški Birkirkari, ki so jih sicer uspešno rešili, zelo prepričljivo začeli novo državno prvenstvo. Radomlje, ki lani niso izgubile zadnjih 11 prvenstvenih tekem, letos pa jih na začetku zaradi kazni ne sme voditi trener Oliver Bogatinov, so povsem nadigrali in s tremi goli Arnela Jakupovića in enim Jana Repasa zanesljivo zmagali.

Radomlje so lani v prvem krogu z zmago v Mariboru napovedale krizo takrat še aktualnega prvaka, ki ni nastopil v najmočnejši zasedbi. Tokrat mariborski trener - letos je prvenstvo na klopi začel Damir Krznar, pred novim evropskim izzivom ni zamenjal skoraj celotne enajsterice, vseeno pa je nekaj nogometašev pustil na klopi, nekaj pa jih je manjkalo zaradi poškodb.

Vsekakor pa so tisti, ki so dobili priložnost, tekmece vzeli mnogo bolj resno kot na uvodu lanske sezone. O tem priča tudi pritisk v prvih minutah, ko so si tudi pripravili tri lepe priložnosti. Najlepšo je zamudil v tretji minuti Ivan Brnić, ki ni izkoristil poigravanja domače obrambe. Marin Laušić je pred kazenskim prostorom namreč ukradel žogo Vicku Ševlju, podal žogo do hrvaškega rojaka, ta je z leve strani neoviran prišel pred domačega vratarja Luko Baša, ki pa je dobil medsebojni dvoboj. Baš se je izkazal tudi po strelu Itsukija Urate, Marku Božiću, nekdanjemu igralcu Radomelj, pa je strel blokirala že obramba.

Radomljani so tako preživeli napade Mariborčanov, za nekaj časa umirili igro, nekajkrat tudi prišli pred tekmečeva vrata, a prave priložnosti si niso priigrali. Mariborčani so še naprej imeli terensko premoč, ki so jo v 28. tudi oplemenitili z vodstvom. Predložek Martina Milca z desne strani je iz neposredne bližine izkoristil Jakupović.

Isti igralec je v 36. minuti povišal vodstvo, ko so gosti domačo obrambo ugnali v treh potezah. Luka Uskoković je z dolgo podajo s svoje polovice lepo našel Brnića, ta je še v zraku z leve strani poslal žogo pred vrata, Jakupović pa je v lanskem slogu Žana Vipotnika v polno zadel še drugič. To bi bilo že do odmora lahko tudi višje, kajti Mariborčani imeli še nekaj polpriložnosti, najlepšo Uskoković, ki je z glavo streljal mimo gola.

Dokončno je bilo vprašanje zmagovalca rešeno v 62. minuti, ko je po prekršku Tina Hrvoja nad Laušićem in dolgotrajnem ogledu posnetka sodnik David Šmajc dosodil enajstmetrovko, ki jo je za svoj tretji gol uspešno izvedel Jakupović.

Arnel Jakupović | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Takoj zatem so bili blizu zadetka tudi Radomljani, nekdanji igralec Maribora Nino Kukovec je z glavo žogo poslal v vratnico. Vendar to ni bila napoved za kakšno ofenzivo na mariborska vrata. Štajerci so zanesljivo nadzorovali položaj na igrišču, bili še naprej nevarnejši, težave je obrambi povzročal predvsem Brnić. A za četrti gol sta vendarle poskrbela druga igralca, tokrat rezervista Aljaž Antolin in Repas. Prvi je bil asistent, drugi pa je lepo s prsmi umiril žogo in z močnim udarcem postavil končni izid.

Riera pri Celju debitiral s točko

Nogometaši Celja, eni izmed favoritov prvenstva, so s polovičnim uspehom opravili gostovanje v Kidričevem. Njihov novi trener Abert Riera, ki je lani z Olimpijo osvojil dvojno krono, pred tednom pa sedel na novo vročo klop, je z rezultatom lahko zadovoljen, to pa predvsem zaradi dejstva, da je njegova ekipa še v 88. minuti zaostajala z 1:2. Sicer je na igrišču imela pobudo, a bila dokaj neučinkovita, na drugi strani pa so povratniki v ligo pokazali zelo solidno, borbeno in učinkovito predstavo ter favoritom povzročali precej preglavic.

Celjani so si že v tretji minuti privoščili veliko napako v obrambi. David Zec je v bližini kazenskega prostora nenatančno podajal, do žoge je prišel Sandro Jovanović, ki je najprej preigral Luko Bobičanca, nato pa z močnim strelom premagal vratarja Matka Obradovića.

Že v naslednjem napadu je Aluminij po vnovičnem neposrečenem posredovanju celjske obrambe prišel do še ene priložnosti, a se Marko Brkljača v kazenskem prostoru ni najbolje znašel, streljal je čez gol.

Gosti, ki so po neprepričljivem začetku, pričakovano prevzeli premoč na sredini igrišča, so potrebovali kar nekaj časa, da so uprizorili nevarnejšo akcijo. Prva priložnost se je takoj, ko je vstopil na igrišče, ponudila reprezentantu Žanu Karničniku, tekmo je začel na klopi, nato pa zamenjal poškodovanega Nejca Ajhmajerja, toda njegov strel so Kidričani blokirali. Še lepšo priložnost je imel v 18. minuti Aljoša Matko, po podaji Chukwubuikema Ikwuemesija je streljal mimo gola.

Gostitelji so bili trdni v obrambi, v 34. minuti pa so izvedli enega izmed protinapadov. Gašper Jovan in Marko Brest sta lepo kombinirala, slednji je v kazenskem prostora lnašel Brkljačo, ta je zadel prečko, videti je celo bilo, da se je žoga od nje odbila za črto, a Var tega ni potrdil. Milimetri niso bili na strani domačih niti v zaključku prvega dela, ko je Tomislav Jagić dobro streljal, Obradović je žogo odbil, okrogloo usnje pa je nato Daniel Skiba poslal v mrežo, vendar se je izkazalo, da je bil v nedovoljenem položaju.

Še pred tem je še eno priložnost zapravil Matko, vratarja Tiborja Banića v zadnjih trenutkih prvega dela ni znal premagati niti Ikwuemesi, Matko pa je bil nenatančen tudi pri prvi priložnosti drugega, ko je z glavo streljal mimo gola.

V 59. minuti pa je nekdanji igralec Olimpije in Maribora vendarle poslal žogo na mesto, na katerega je želel. Veliko dela je opravil Mario Kvesić, ki je pobegnil svojemu čuvaju, pretekel kar nekaj metrov, nato pa lepo zaposlil Matka, ta pa je žogo poslal v nasprotni kot vrat domačih.

Bobičanec bi lahko nekaj minut pozneje kaznoval napako vratarja Baniča, toda streljal čez gol, a se je zato odkupil v 89. minuti. Med obema njegovima poskusoma je domače z natančnim strelom od daleč v vodstvo popeljal Jakov Katuša, toda Bobičanec je vendarle gostom rešil točko, potem ko je z roba kazenskega prostora žogo poslal pod prečko in dosegel gol, za katerega so mu zaploskali tudi nekateri od številnih domačih navijačev.
 

Prva liga Telemach, 1. krog:

Bravo : Rogaška  2:0 (1:0)
Štor 1., Poplatnik 72.

Mura : Domžale  2:3 (2:1)
Shabanhaxhaj 11., Saitoski 24.; Julardžija 30., Černe 78., Mihelak 94./ag

Koper : Olimpija  2:1 (0:0)
Mulahusejnović 58., Nkada 88.; Sešlar 91.

Kalcer Radomlje : Maribor  0:4 (0:2)
Jakupović 28., 36., 62./11-m, Repas 88.

Aluminij : Celje  2:2 (1:1)
Jovanović 3., Katuša 80.; Matko 59., Bobičanec 89.
 

Lestvica:
 1. Maribor         1   1   0   0     4:0
 2. Bravo           1   1   0   0     2:0
 3. Domžale         1   1   0   0     3:2
 4. Koper           1   1   0   0     2:1
 5. Aluminij        1   0   1   0     2:2
  . Celje           1   0   1   0     2:2
 7. Mura            1   0   0   1     2:3
 8. Olimpija        1   0   0   1     1:2
 9. Rogaška         1   0   0   1     0:2
10. Kalcer Radomlje 1   0   0   1     0:4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice