Šport > Nogomet
22 ogledov

Mariborčani so se vrnili na vrh

Smiljanić Radujko Božič Olimpija
1/22
Boštjan Tacol
V prvi tekmi 13. kola sta se Olimpija in Nafta v Stožicah razšli brez zmagovalca (1:1). Zmaji so kljub temu za en dan skočili na vrh lestvice, kamor pa so se po zmagi proti Triglavu (2:0) hitro vrnili Mariborčani. Izjemen preobrat HiT Gorice proti CM Celju. Koper premagal Domžale in pobegnil z dna lestvice.

Nogometaši Maribora so po pričakovanju osvojili tri točke in se vrnili na prvo mesto, toda vtis je, da si po četrtkovem večeru, ko jih je v Evropski ligi premagal Birmingham City, še niso povsem opomogli. Vsaj tako je kazalo v prvem polčasu, ko so se vrstile napake, ki jih gostje niso znali izkoristi. Tudi Jasmin Handanović je večkrat moral reševati zagato in mu gre največ zaslug, da je mreža ostala nedotaknjena. Resnici na ljubo je imel tudi gostujoči vratar Miha Gracar veliko dela, a vijoličasti niso našli poti do mreže. Kljub temu pa sta mreži v prvem polčasu mirovali. V drugem polčasu so imeli vendarle več pobude domači. Ta se jim obrestovala v 53. minuti. Dejan Trajkovski je prodiral po levi strani, poslal oster predložek, Etien Velikonja pa je iz neposredne bližine z glavo spravil žogo v gol. Strelec vodilnega gola je v 65. minuti po strelu z glavo zadel prečko. V 87. minuti je padla končna odločitev, ki je vnesla mir v domače vrste. Za zmagoviti gol je poskrbel kapetan Marcos Tavares. Ta je izkoristil nespretnost domače obrambe in odbito žogo iz drugega poskusa v iz bližine poslal v mrežo.

Nafta s točko iz Stožic

Nafta se je s točko utrdila na osmem mestu, Olimpija pa je vsaj začasno prišla povsem na vrh prvenstvene lestvice. V prvem polčasu je bila slika, kar zadeva tekme Olimpije, precej poznana. Zeleno-beli so imeli več žogo v svoji posesti, bili konkretnejši v svojih akcijah, a svoje premoči niso znali unovčiti. Kazen je sledila v 33. minuti, ko so Lendavčani povedli. Po kotu je z glavo zadel vsega 171 centimetrov visoki Roland Polareczki. Pet minut pozneje je Arpad Vaš ogrel dlani Elvisa Džafića, na nasprotni strani pa je minuto zatem znova nevarno meril Nik Omladič, a se je izkazal Darko Prša v Naftinih vratih. V začetku drugega polčasa so se Ljubljančani ob dobro postavljenih gostih trudili priti do odprtega strela, kar pa jim ni uspevalo. Izenačili so "šele" v 60. minuti, ko je bil po podaji Dareta Vršiča iz kota pred golom najspretnejši Dalibor Radujko in zadel za 1:1. Domači so tudi po izenačenju vršili pritisk proti gostujočim vratom, a poti do zmagovitega zadetka niso našli. Davorju Škerjancu pa je ob koncu veselje preprečila prečka.

Prva domača zmaga Kopra

Koprčani so proti oslabljenim Domžalam (manjkalo je 14 igralcev) dosegli šele prvo domačo in skupno drugo zmago v letošnjem prvenstvu.  Srečanje se je začelo po željah domačih. Že v osmi minuti je Milan Osterc pritekel pred Nejca Vidmarja in ga z duhovitim lobom premagal za 1:0 ter tako dosegel svoj skupno 99. gol v slovenski prvoligaški konkurenci. Kanarčki so imeli tudi v nadaljevanju pobudo in priložnosti. Pravo ofenzivo so domači kronali v 33. minuti. Po lepi akciji je Aganović z natančno diagonalo v levi kot povišal vodstvo domačih. Uvodne minute drugega polčasa so minile v igri na sredini igrišča, kjer so Koprčani brez večjih težav ustavljali poskuse gostov. V 68. minuti pa je Mitja Zatkovič z zanj značilnim močnim strelom s 25 metrov znižal zaostanek na 1:2 in s tem tudi postavil končni izid, saj ofenzive gostov ni bilo, domači pa iz svojih priložnosti niso uspeli zabiti še tretjega zadetka.

Fantastičen preobrat vrtnic

Na celjski Areni Petrol so gledalci videli tako zadetke kot tudi obilo priložnosti ter dva rdeča kartona. V dinamičnem prvem polčasu so v 28. minuti zadeli domači, ko je podajo Zorana Pavloviča z glavo izkoristil Serge Akakpo. Tudi drugi polčas je bil izjemno zanimiv z veliko priložnostmi na obeh straneh. Gostje pa so v sodniškem podaljšku uspeli dvakrat zatresti mrežo in vpisati novo zmago. Najprej je zadel Sandi Arčon, ki je iz neposredne bližine žogo v mrežo potisnil po podaji Gorana Galešića iz kota, nato pa je v četrti minuti dodatka Amela Mujčinovića iz bližine ugnal še Dino Martinović.

Ante Šimundža na klopi Mure 05 še naprej ostaja nepremagan, nogomet pa v Murski Soboti ostaja tema pogovorov številka ena. Muraši so se v Fazaneriji tokrat pomerili z Rudarjem iz Velenja in prišli do nove točke, saj se je srečanje končalo brez zadetkov.

Prva liga, 13. kolo:

Olimpija : Nafta 1:1 (0:1)
Radujko (59); Polareczki (33)

Luka Koper : Domžale 2:1 (2:0)
Osterc (8), Aganović (32); Zatkovič (68)

Mura : Rudar 0:0
RK: Lotrič (Mura/83)

Maribor : Triglav 2:0 (0:0)
Velikonja (53), Tavares (87)

CM Celje : Hit Gorica 1:2 (1:0)
Akakpo (28); Arčon (91), Martinovič (94)
RK: Pavlovič (80/CM Celje), N. Mevlja (88/HiT Gorica)

Komentarjev 1
  • jokipoki 05:24 02.oktober 2011.

    Pa se je zgodili cela evropa piše slika je obšla svet da je Olimpija prišla na prvo mesto SLO lige mislim da danes nebo oddaje,ki nebo poročala o tej senzaciji.