Šport > Nogomet
2315 ogledov

Maribor na pragu senzacije v Ljudskem vrtu

marcos tavares
1/11
Slovenski državni prvak Maribor se je na zelo dostojen način poslovil od Lige prvakov.

Maribor je v zadnjem krogu skupinskega dela Lige prvakov v Ljudskem vrtu remiziral s Sevillo (1:1) in se tako poslovil od tekmovanja. Varovanci Darka Milaniča so odigrali dobro tekmo in uspešno parirali favoriziranemu nasprotniku. 

Domače je v vodstvo popeljal Marcos Tavares, za končni izid pa je poskrbel Paulo Ganso. Mariborčane je od prve zmage v Ligi prvakov na domačem terenu ločila napaka Jasmina Handanovića, ki se je pred tem izkazal z več izjemnimi obrambami.

Liverpool je po visoki zmagi nad Spartakom (7:0) osvojil prvo mesto v skupini, napredovala je tudi Sevilla. Vijoličasti so zabeležili tri poraze in tri remije ter osvojili tri točke.

Tavares obnorel Ljudski vrt

Sevilla je tekmo začela napadalno, a premoč je bila jalova. Po desetih minutah je med domačimi navijači završalo. Po prekršku nad Aleksom Pihlerjem so Mariborčani izvedli hiter prosti strel, žogo je fantastično sprejel Martin Milec in na levi vratnici našel odkritega Tavaresa, ki je z glavo zadel za 1:0! 

Brazilski napadalec, rekorder po številu zadetkov v Prvi Ligi TS (131), je zabil svoj prvi gol v skupinskem delu Lige prvakov. Vijoličastim je uspelo v zadetek pretvoriti edini obetaven napad do tega trenutka.

Maribor Sevilla Liga prvakov Ljudski vrt | Avtor: Epa Epa

Andaluzijci so poskušali s silovitim odgovorom, vendar Jasmina Handanovića niso mogli ogroziti. V 18. minuti je ponovno nevarno asistiral Milec, žogo pa je za las mimo vratnice poslal Pihler. Handanović se je na drugi strani izkazal po strelu Everja Banege.

Španci so še naprej narekovali ritem in držali posest žoge, vendar niso bili dovolj zbrani v napadalni tretjini. V 31. minuti se je Tavares za trenutek otresel branilcev Seville in uspel podati Damjanu Boharju, ki je sprožil proti vratom. Strel slovenskega vezista ni bil dovolj nevaren, zlahka ga je ukrotil Sergio Rico.

Kmalu zatem je nevarno prodiral Wissam Ben Yedder, z dobro reakcijo na tleh pa je navdušil Marko Šuler in Francoza oropal okroglega usnja. Žoga je bila pretežni del igralnega časa (70%) v posesti gostov iz Andaluzije, ki pa so zaman čakali na napako mariborske obrambe. 

Španci so stopnjevali pritisk, vendar so se vijoličasti izvili iz neugodnega položaja, potem ko so se gostje že utaborili okoli domačega kazenskega prostora. Do strela je prišel Pablo Sarabia, a so Mariborčani uspeli izbiti. V 42. minuti je s približno devetih metrov zgrešil Tavares po podaji Gregorja Bajdeta.

Handanović blestel, nato huda napaka

Stratega se med odmorom nista odločila za menjavo, tako da se je tekma nadaljevala v enaki igralski zasedbi. Sevilla je zapretila v 48. minuti, na mestu pa je bil Handanović. Znotraj kazenskega prostora je do strela z levico prišel Simon Kjær, žoga pa se je odbila od Šulerja in nekoliko spremenila smer. Kljub temu je vratar Maribora dobro posredoval, nato ubranil še drugi poskus in žogo poslal v kot.

Sevilla je v naslednjih minutah zagospodarila na igrišču in z vsemi moči pritisnila za izenačujoči zadetek. Koti so se vrstili, z dobrimi skoki se je večkrat izkazal Šuler. V 60. minuti je v spodnji desni kot natančno sprožil Sergio Escudero, spet je bil na mestu Handanović. Tri minute kasneje je z razdalje prek vrat meril Bohar.

Maribor Sevilla Liga prvakov Ljudski vrt | Avtor: Epa Epa

Mariborčani so na trenutke močno trpeli. Ob Handanoviću je v obrambi navduševal Šuler, zaostajal ni niti Milec. Španci so še naprej vršili pritisk, gostujoči strateg Eduardo Berizzo je na zelenico poslal sveže moči.

V 73. minuti je domači vratar še enkrat več preprečil izenačujoči zadetek in porajalo se je vprašanje, ali bodo vijoličasti zdržali takšen pritisk. Na žalost se je izkazalo, da ne.

Sevilla je izenačila v 76. minuti. Po strelu Paula Gansa je veliko napako storil Handanović, ki je prejel zadetek iz navidezno nenevarnega strela. Po kopici odličnih posredovanj se je 39-letnemu veteranu vendarle zalomilo in zgodovinski uspeh je splaval po vodi.

Mariborčani so po prejetem golu prevzeli inciativo in napadli na zmago. V 85. minuti so si priigrali sploh prvi kot na tekmi, ki ni obrodil sadov. Sevilla, ki bi tudi primeru poraza napredovala v izločilne boje, v zadnjih minutah ni veliko tvegala in ostalo je pri delitvi točk.

sevilla | Avtor: Epa Epa

Liga prvakov (skupinski del), 6. krog:

Maribor - Sevilla 1:1 (1:0)
Tavares 10.; Ganso 76.

Začetni postavi:
MARIBOR: Handanović; Viler, Billong, Šuler, Vrhovec, Milec, Vrhovec, Pihler, Kabha, Bohar, Tavares, Bajde
SEVILLA: Rico, Escudero, Kjaer, Lenglet, Mercado, Krohn-Dehli, Pizzarro, Banega, Correa, Ben Yedder, Sarabia

LESTVICA:
1. Liverpool 12
2. Sevilla 9
3. Spartak Moskva 6
4. Maribor 3

Komentarjev 1
  • mph 08:35 07.december 2017.

    Lahko Tavaresu, ko se z njim ukvarja osebno Jezus, namesto, da bi se raje s stotinami milijonov trpečih otrok.

Sorodne novice