Šport > Nogomet
16 ogledov

Mariboru žreb naklonjen, Olimpija v Široki

Marcos Tavares je v jesenskem delu sezone zabil devet golov. (Foto: Niko Verdnik Žurnal24 main
Ples kroglic je Mariboru v 2. predkrogu Lige prvakov namenil prvaka Andore (FC Santa Coloma) ali Luksemburga (Dudelange). Olimpija za Evropsko ligo znova s Širokim Brijegom, Koper s predstavnikom Kazahstana, Domžale s Splitom.

Aktualni nogometni državni prvak Maribor se bo v drugem predkrogu Lige prvakov pomeril z zmagovalcem prvega predkroga med prvakom Andore Santa Colomo ali prvakom Luksemburga Dudelangom. Prva tekma bo 12. oziroma 13. julija v mariborskem Ljudskem vrtu, povratno srečanje pa teden dni kasneje v gosteh. Slovenski državni prvaki so bili pred žrebom v Nyonu nosilci v drugem predkrogu med prvaki. V prvem predkrogu se bosta najprej v Andori udarila Santa Coloma in Dudelange, mariborske nogometaše pa nato čaka zmagovalec obračuna med že omenjenima tekmecema. Zmagovalec bo evropsko pot nadaljeval v tretjem predkrogu za nogometno Ligo prvakov. Žreb parov za tretji predkrog bo 15. julija.

Milanič zadovoljen

"Z žrebom smo zadovoljni. Med petimi možnimi tekmeci smo dobili najnižje rangiranega nasprotnika, vendar se je na to tekmo potrebno dobro pripraviti in na terenu potrditi, da smo favoriti," je oceno žreba za zurnal24.si podal Darko Milanič, trener Maribora. Primorec na začasnem delu v Mariboru si želi, da bi že na prvi tekmi v Ljudskem vrtu razrešili vse dvome o zmagovalcu: "Ob pogledu na izide obeh ekip v zadnjih letih je jasno, da ne gre za amaterje. Luksemburžani so na primer v lanski sezoni doma premagali danskega predstavnika, tako da se bomo mi na tekmo maksimalno pripravili. Vsekakor bomo že od prve minute domače tekme poskušali biti tisti, ki bomo dominirali na igrišču, da bi si ustvarili čim boljši izid pred povratno tekmo."

"Moram reči, da smo zelo zadovoljni z žrebom. To smo si želeli. Dobili smo najslabše rangiranega tekmeca v tem bobnu, tako da so se nam želje uresničile in smo zadovoljni," je dejal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič, o ciljih v Evropi pa dodal: "Naš osnovni cilj je igrati najmanj šest tekem v Evropi. Po tem žrebu lahko razmišljamo pozitivno, saj je naš cilj bližje uresničitvi. Seveda pa bomo več lahko povedali šele po tem uvodnem dvoboju."

Zmaji znova s Širokim, Koper v Kazahstan

Svoja tekmeca sta v prvem kolu kvalifikacij za Evropsko ligo dobila tudi Luka Koper in Olimpija. Nogometaši z Obale bodo igrali proti kazahstanskemu Šahtarju iz Karagandija, Olimpija pa se bo pomerila s starimi znanci, nogometaši Širokega Brijega, ki so jih lani izločili v tem delu tekmovanja. Prav tako pa so znani morebitni nasprotniki Kopra in Olimpije, če se jim uspe prebiti v drugo kolo. Koprčane čaka zmagovalec obračuna med islandskim IBV in irskim St Patrick's, Ljubljančane pa irski podprvak Bohemians. Prve tekme bodo 30. junija, povratne pa teden dni pozneje. Koprčani bodo kazahstansko moštvo najprej gostili na Bonfiki, nogometaše Olimpije pa čaka najprej gostovanje, ob ugodnem izidu na prvi tekmi pa bodo o svojem morebitnem nadaljevanju evropske poti odločali v Stožicah.

Ačimović: "Dobili smo najtežjega tekmeca"

"Z žrebom se nisem obremenjeval, cilj pa je preboj v naslednje kolo. Prva tekma v gosteh dandanes ni več nikakršna prednost, sodniki vsepovsod piskajo enako. Že lanske tekme so pokazale in nas opozorile, da gre za zelo dobrega tekmeca. Na tekmo se bomo kar najbolje pripravili," je le nekaj minut po žrebu dejal trener Olimpije Dušan Kosič, medtem ko je športni direktor Milenko Ačimović (skupaj z direktorjem Sanelom Konjevićem sta se tudi udeležila žreba) povedal: "Dobili smo najtežjega tekmeca izmed tistih, ki so bili na voljo. Vendar pa imamo možnost za maščevanje za lanski izpad proti Širokem Brijegu. V nasprotnikovem taboru kažejo veliko zadovoljstva, ker so dobili prav nas, in to bo še večja motivacija za našo ekipo. Vesel sem, da povratno tekmo igramo v Ljubljani pred svojimi navijači."

kosič, ačimović, olimpija | Avtor: Jošt Smolej Jošt Smolej
"Vsi smo kar slabe volje. Imeli smo svoje želje, ampak o Kazahstanu ni nihče niti sanjal. Ta za nikogar od nas ni bila želja. Toda ravno to se je zgodilo. 'Akcija Kazahstan' se je sicer že začela, dobili smo najbolj oddaljenega tekmeca od vseh. Je pa steklo vse, od iskanja podatkov o ekipi do logistike. Vse bomo naredili, da bomo dobili ustrezne informacije. Res je, da smo malo šokirani, ampak življenje gre naprej," pravi trener Kopra Vlado Badžim.

Domžalčani s Splitom

Pokalni prvaki iz Domžal so bili neposredno uvrščeni v drugo kolo kvalifikacij za Evropsko ligo, kjer se bodo pomerili s Splitom. "Pred žrebom nisem imel nikakršnih pričakovanj. Upam sem le, da nam ne bo potrebno na daljše potovanje na vzhod Evrope, k tekmecu, ki bi bil za nas najverjetneje popolna neznanka. Dobili smo tretjeuvrščeno moštvo hrvaškega prvenstva, ki je lani dobro sledilo Dinamu in Hajduku. Nasprotnika bomo lahko dodobra spoznali, saj nam je blizu.  Gre za ekipo z vrha hrvaške lige, ki je primerljiv vrhu slovenske lige, tako da so možnosti za napredovanje izenačene," je o možnostnih povedal trener Darko Birjukov. Prva tekma bo 14. julija v Domžalah, povratna pa teden dni kasneje v Splitu.

Žreb kvalifikacij za Ligo prvakov:

2. predkrog:

Maribor (Slo) - Santa Coloma (And)/Dudelange (Lux)

Žreb kvalifikacij za Evropsko ligo:

1. kolo:

Koper (Slo) - Šahter Karagandy (Kaz)
Olimpija (Slo) - Široki Brijeg (BiH)

2. kolo:

Domžale (Slo) - Split (Hrv)

Komentarjev 2
  • Denis Ploy 15:37 20.junij 2011.

    Vsi naprej pa je to to :)MBFC

  • MK 11:26 20.junij 2011.

    dejmo maribor