Šport > Nogomet
24 ogledov

"Matavža čaka astronomski prestop!"

Marko Naletilić Pixsell
Najbolj znani hrvaški nogometni agent Marko Naletilić je v intervjuju za Žurnal24 orisal trenutno stanje na evropskem tržišču. Njegova družina je že dolga leta v tesnih stikih z AC Milanom in Silviem Berlusconijem, Naletilić pa letos kot mediator pomaga tudi pri prestopih Rome, Fiorentine in AC Milana. "Josip Iličić je brez dvoma najbolj zaželjen slovenski nogometaš," je med drugim povedal sin znanega Predraga Naletilića.

Čez nekaj dni se odpre poletni prestopni rok. Bi lahko glavne vloge igrali tudi kateri slovenski nogometaši?
Moram priznati, da bolj slabo poznam vaše nogometaše iz slovenske lige, ampak definitivno najbolj izpostavljen evropski nogometaš je Palermov Josip Iličić. Nisem sicer prepričan, da bo odšel iz Palerma, veliko pa je tudi odvisno od dogodkov okrog (Javierja) Pastoreja, saj ne verjamem, da bi Palermo prodal oba naenkrat. Iličić je vseeno brez dvoma najbolj zaželjen slovenski nogometaš. Poleg njega se je v preteklih mesecih veliko omenjal tudi Groningenov (Tim) Matavž, a so se stvari okrog njegovega prestopa zdaj malce polegle. On bo kmalu postal ena izmed velikih zvezd vaše reprezentance in slovenskega nogometa. Imel je zelo uspešno sezono pri Groningenu in gotovo bo bil eden izmed stebrov slovenske reprezentance v prihodnosti. Čaka ga astronomski prestop, stoodstotno!

Iličić je pravkar podaljšal pogodbo s Palermom do leta 2016.
To ne pomeni nič. To samo pomeni, da lahko Palermo dobi odškodnino, ki jo zanj želi. S tem so si le zagotovili, da se ne bodo znašli v situaciji, ko bi morali spuščati ceno zaradi dolžine njegove pogodbe. Njegovo podaljšanje pogodbe ni problem. To nič ne pomeni. Če bi prišla ponudba, ki bi zadovoljila tako njega kot Palermo, bi se lahko zgodilo marsikaj.

Veliko se dogaja tudi okrog vratarja Samirja Handanovića ...
Handanović, tako je! Njega se nisem takoj spomnil. Gre za enega najbolj pomembnih vratarjev na italijanskem tržišču.

Ped začetkom nove sezone mnogo velikanov išče ravno novega vratarja in zdi se, da je to njegova idealna priložnost za veliki prestop?
Tako je, seveda. Gre za veliko priložnost. Kot prvo gre za vratarja, ki je že znotraj Italije, torej lahko gre v katerikoli klub, kot drugo pa gre za vratarja iz Evropske unije, ki nima nobenih omejitev in lahko igra v katerikoli državi. Gre za enega boljših vratarjev v Evropi.

Bi lahko špekulirali o mogoči ceni za njegov prestop?
Težko. Udinese je klub, ki je že navajen delati velike prestope, a vseeno je težko govoriti. Neresno bi bilo, da bi zdaj jaz govoril o morebitni ceni, saj tudi nimam točnih informacij o morebitni ceni, za katero bi ga klub želel spustiti. Vseeno pa mislim, da kdor si bo želel vratarja njegovega kova, bo imel denar, s katerim ga bo plačal. Dolgo časa je že v Vidmu in čas je že, da bi mu omogočili iti stopničko više.

Kako si razlagate velik slovenski bum v Serie A? Nekoč nismo imeli nobenega nogometaša v Italiji, zdaj pa vsi odhajajo tja ...
Kot prvo imate kvaliteto. Brez tega ni nič, niti posla niti igranja v Serie A. Po drugi strani je Slovenija članica EU, kar Italijanom omogoča, da ne višajo števila tako imenovanih tujcev v moštvu in jim ohranjajo prazno mesto. To sta dva osnovna razloga. Blizu ste jim in zato so se obrnili na vaše tržišče. Tistega trenutka, ko bo v EU prišla tudi Hrvaška, se bo enako zgodilo tudi s Hrvati in Srbi in vsemi ostalimi. Ampak ponavljam: slovenski igralci imajo kakovost, liga sicer ni močna, a močna ni niti hrvaška niti srbska, a nogometaši so več kot očitno pripravljeni za igranje v tujini. Zato je tržišče zanimivo.

Matavž je eksplodiral in zabil prve tri gole za reprezentanco. (Foto: Boštjan Ta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekdo vseeno mora narediti reklamo, tako kot sta jo to sezono naredila Josip Iličić in Armin Bačinović ...
Tako je. Že v prejšnjih generacijah ste imeli veliko nogometašev v močnih evropskih ligah. Ne toliko v Italiji, kot recimo na Portugalskem (Zlatka) Zahoviča, ne vem … (Sebastjana) Cimerotiča, (Amirja) Kariča, (Mirana) Pavlina, ki je bil odličen igralec. Vedno ste imeli dobre nogometaše.

Maribor je v zadnjem času postal odskočna deska za odhod v tujino. Ga spremljate, oziroma ste v kontaktu z Zahovičem?
Seveda spremljam Maribor, ki je trenutno najbolj uspešen klub v Sloveniji. Sem v kontaktu z Zahovičem, pogovarjala sva se denimo med zimskim prestopnim rokom.

Boste navezali stik tudi z Milenkom Ačimovićem, ki isto funcijo opravlja pri Olimpiji?
Ne vem. O tem ne bi javno razpravljal, saj gre že za poslovne skrivnosti. Seveda pa ne izključujem ničesar, vedno obstajajo možnosti.

Koliko na ceno nogometaša vpliva igranje na svetovnem prvenstvu, kar je denimo uspelo mnogim nogometašev, o katerih se pogovarjava?
To je odločilna stvar. Seveda sem štejemo tudi evropska prvenstva in kvalifikacije. Igranje na teh turnirjih igralcem omogoči nek milijonski prestop, saj igralci recimo Dinama in Crvene Zvezde sicer igrajo v evropskih pokalih, a si s temi tekmami ne morejo priigrati nekega velikega prestopa, saj ne igrajo v Ligi prvakov. Največja izložba, tako evropska kot svetovna, je igranje za reprezentanco. To je ključna stvar, sploh ker je za Slovenijo relativno uspešen nastop na zadnjem svetovnem prvenstvu. Sicer niso šli naprej, ampak so pustili odličen vtis. Mogoče so pustili celo boljši vtis, kot je to na koncu rezultatsko izpadlo.

Vtis je kot kaže zelo pomemben. Po evropskem prvenstvu leta 2000 in svetovnem prvenstvu leta 2002 si je namreč prestope zagotovilo mnogo manj slovenskih reprezentantov ...
Moramo tudi dodati, da nogometaši iz slovenske lige še vedno ne stanejo tako veliko, kot recimo nogometaši enakih kvalitet v nekih drugih ligah, ki so bolj prestižne. Slovenija je odlično tržišče, glede na ceno igralca in kakovost, ki se tam nahaja. Lahko se najde veliko nogometašev, ki ne stanejo veliko, a imajo kakovost in predstavljajo dobre naložbe.

Vas osebno čaka naporen prestopni rok? Imate kakšnega nogometaša, ki ga boste prodajali?
Imam, poleg tega pa v Italiji delam tudi kot mediator, torej posredujem med klubi za nogometaše, ki jih sicer ne zastopam. To delam vsako leto, denimo za Fiorentino, Juventus, Milan in tako naprej.

Nam lahko poveste kakšno ime?
Ne morem. Če bi vam povedal to, bi zdaj vi vedeli nekaj, česar ne vedno mediji v celi Italiji (smeh). Danes ni tako, kot pred 20 leti. Ta najin pogovor bi se lahko, če bi bilo kaj zanimivega, takoj prenesel italijanskim medijem. Pa to bi bilo čez tri ali štiri ure že na tistih italijanskih portalih! Bolje, da to vprašanje preskočiva.

Manchester City : Notts County 5:0 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi pred tem prestopnim rokom vsi napovedujejo, da bo Manchester City spet največji zapravljivec. Bo temu res tako?
Poglejte, imamo štiri klube: Chelsea, Manchester (City), Real Madrid in rekel bi celo Juventus. Tudi oni bodo morali nekaj investirati. Torej imamo vsega štiri klube, ki bodo zelo aktivni na evropskem in svetovnem tržišču, čeprav se vse pomembno tako ali tako dogaja na evropskem. In to ni tako veliko. Krizo se še vedno da občutiti in več kot očitno še ni šla mimo. Astronomske številke so rezervirane izključno za 'top' imena, toda realno ni več na voljo toliko denarja za igralce srednjega razreda, kot ga je bilo na voljo nekoč. Ampak dobro – mislim, da so se na to že vsi privadili, saj kriza na evropskem nogometnem tržišču traja že nekaj let. In več.

Toda Manchester City s toliko denarja verjetno ne bo nikoli v krizi?
Ne govorim o njih. Govorim o srednjem razredu tržišča. To so izjeme, ki potrjujejo pravilo. Zdaj imamo štiri klube, ki bodo porabili nadpovprečno količino denarja. Real, Chelsea in City, tudi Juventus pa mora kupiti še dva ali tri zelo močne igralce. Gotovo pa bosta na koncu na vrhu City in Chelsea.

Klubi, ki nimajo toliko denarja kot denimo City, velikokrat rečejo, da so jim Angleži "pokvarili tržišče". Kaj mislijo s tem?
To je denar, ki prihaja iz privatnih žepov lastnikov klubov. Torej to ni denar, ki ga ima ta klub v svojem budžetu, ki ga je s prihodki recimo nabral v prejšnji sezoni. Seveda je to nerealno. Klubi tipa Milan, Inter ali nevem, Roma, Bayern, Barcelona, trošijo denar, ki so ga zaslužili in ki ga imajo na voljo. Manchester City je nepregledna stvar, saj lastnik kluba poriva denar iz svojega žepa na tržišče. To je potem težko spremljati, ampak angleška liga, oziroma klubi, so že sedaj v velikih dolgovih. Veliko je zadolženih klubov, zato pričakujem, da se bo ta tako finančno močni angleški 'mercato' zdaj malce zaustavil in v naslednjih letih šel navzdol. Morda še prej. Podobna zgodba je s Chelseajem. Dolgovi so, dolgovi. Več se troši, kot se pridela.

Je v naslednjih letih na pomolu povratek Bundeslige?
Bundesliga je prvenstvo, ki funkcionira na principu klasičnega tržišča. Kolikor imajo, toliko zapravijo. Zato niso zašli v velike krize, sicer niso 'top' tržišče, ampak krize niso imeli. Po drugi strani imajo veliko klubov, ki veliko več dernarja, kot za nakupe igralcev, dajo za njihove plače. Tam so nogometaši zelo dobro plačani. Od Bayerna do Wolfsburga, Stuttgarta, Hamburga, Borussie Dortmund, ki je osvojila prvenstvo … Realno gre za izjemno dobro ligo. Ni sicer na nivoju angleške zaradi denarja, a liga je dobra. Imajo polne stadione, dobro pokrite sponzorske pogodbe, super televizijske pravice, tako da je to, vsaj po mojem mnenju, liga, ki najbolje funkcionira.

Bi lahko nekoč (spet) ujeli največje?
Poznavajoč njihovo mentaliteto mislim, da si nikoli ne bodo dovolili nekaj takega, kot se zdaj dogaja v Angliji, ali kot se je pred 15 leti dogajalo v Italiji in Španiji. Oni bodo vedno zadržali nekakšen zdrav razum na tržišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice