Šport > Nogomet
13557 ogledov

Med rutinskim pregledom so mu odkrili resno bolezen

ivan rakitić Epa
Hrvaški nogometni zvezdnik je razkril, kako mu je rutinski zdravniški pregled rešil kariero.

Mož odločitve Ivan Rakitić, ki je v četrtfinalu nogometnega svetovnega prvenstva zabil odločilno enajstmetrovko proti Rusiji, je za španske medije razkril zanimivo podrobnost o njegovem zdravstvenem stanju.

Hrvaški reprezentant je fantastično sezono tako na klubski ravni z Barcelono kot na reprezentančni s četo Zlatka Dalića pripisal nepričakovani diagnozi, zaradi katere je moral spremeniti svoje prehranjevalne navade.

Rakitić je dolgo opažal, da po tekmah nima prave energije in da okreva dlje, kot bi sicer pričakoval. Počutil sem je utrujenega in napihnjenega, večkrat pa so ga pestile še želodčne in prebavne težave.

 | Avtor: Epa Epa

Nevšečnostim ni pripisoval velikega pomena, nato pa je Barçina zdravniška služba med rutinskim pregledom odkrila resne nepravilnosti v njegovem metabolizmu. Izkazalo se je, da je Rakitić netoleranten na gluten oziroma da boleha za celiakijo. Gre za kronično avotuimunsko bolezen, ki je posledica odziva imunskega sistem po zaužitju glutena.

S podobnimi težavami se je v preteklosti srečeval teniški zvezdnik Novak Đoković, ki se je po uvedbi brezglutenske diete zavihtel na svetovni teniški prestol in pričel s serijskim osvajanjem najprestižnejših lovorik. Na brezglutensko dieto, ki med profesionalnimi športniki postaja vse bolj priljubljena, prisegajo tudi Lionel Messi, Sabine Lisicki, Andy Murray in Nikola Kalinić.

"Imel sem malo sreče, da sem med enim izmed pregledo ugotovil, da imam celiakijo. Večkrat sem se po tekmah počutil zelo slabo, napihnjeno. Težko sem okreval. Zaradi tega sem spremenil prehrano, pijem samo še vodo, nič več gaziranih pijač. Začel sem delati z ljudmi, ki so mi res ogromno pomagali. Odkar sem spremenil prehrano, se po tekmah generiram mnogo hitreje in bolje. Nimam več nobenih težav. Mislil sem, da težave niso tako velike, a se je izkazalo, da so še kako pomembne," je pojasnil hrvaški zvezdnik.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice