Šport > Nogomet
1041 ogledov

Menjava na vrhu, odločilo bo zadnje kolo

Luka Kerin Profimedia
V sredo bo padla odločitev o državnem prvaku. Na medsebojnem dvoboju se bosta pomerila Celje in Olimpija.

Nogometaši Olimpije so v predzadnjem kolu prvo mesto na lestvici prepustili Celjanom. Ti so v gosteh z 2:0 premagali zadnjeuvrščeni Rudar, Tabor Sežana pa je v Stožicah slavila z izidom 2:1. Celje za naslov prvaka v sredo tako pred domačimi gledalci potrebuje le remi proti Ljubljančanom.

Olimpiji v 79. minuti razveljavili zadetek

Nogometaši Olimpije so bili od moštev, ki so imela dva kroga pred koncem še vsaj teoretične možnosti za naslov, edini, ki bi lahko zmagali že danes. Za predčasno slavje bi morali sami premagati sežansko ekipo in obenem računati na spodrsljaj Celja v Velenju. A zgodilo se je prav nasprotno - Olimpija je izgubila, Celjani so pričakovano zmagali.

Moštvi sta bili prvih deset minut precej zadržani, vratarja Nejc Vidmar in Arian Rener pa praktično brez dela. Kot prvi je s prodorom nato poskusil domači vezist Endri Cekici, a ni bil nevaren. Zato pa so za hladen tuš domačih poskrbeli gostje v 18. minuti, ko je prvo resnejšo akcijo s strelom z desne strani kazenskega prostora končal Denis Kouao in premagal Vidmarja.

A tudi prejeti zadetek ni prebudil domačih, ki so tudi v nadaljevanju igrali medlo in brez idej v končnici. Gostje so se dobro postavili na sredini in strnili obrambo. Lepo priložnost je imel v 30. minuti po kotu Marko Ristić, na katerega so domači pozabili, a je žogo z roba kazenskega prostora poslal čez gol. Pri gostih je moral nato Rener posredovati le še po prostem strelu Maria Jurčevića v 37. minuti, ko je z glavo meril Luka Menalo.

Na začetku drugega dela pa so za svojevrstno spodbudo z "diverzantsko" akcijo poskrbeli domači navijači, ki so se povzpeli na streho stadiona Stožice in na celotnem obodu objekta prižgali bakle v klubskih barvah. Ante Vukušić je poskusil v 53. minuti, a Rener ni imel težav, obramba gostov pa je žogo nato minuto pozneje pred Savićem izbila z igrišča.

Podobno kot v prvem delu je nato sledil sežanski šok. V 62. minuti je po hudi napaki domače obrambe, ki je gostom dovolila priti do žoge le nekaj metrov od vrat, Vidmarja premagal še Dominik Mihaljević.

Na ta drugi gol pa so domači znali odgovoriti. V 69. minuti je namreč tudi domače moštvo izkoristilo napako v obrambi gostov, od daleč pa je z natančnim strelom za znižanje poskrbel Timi Max Elšnik.

Timi Max Elšnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadnji del tekme je nato pripadel domačim, ki so močno pritiskali in iskali gol. V 79. minuti je žoga po strelu Vukušića iz bližine tudi končala v mreži, a so sodniki gol kljub glasnim protestom domačih razveljavili zaradi domnevnega prepovedanega položaja.

V 85. minuti je Rener žogo s težavami po močnem strelu Elšnika še potisnil v kot, že v sodnikovem dodatku pa jo je Antonio Azinović po prostem strelu Vukušića z golove črte izbil in ostalo je pri zmagi Tabora.

V Velenju odločitev že v prvem polčasu

Nogometaši Celja si niso dovolili še enega spodrsljaja, v Velenju so prišli pred vrata raja. Zadnjeuvrščeno ekipo prvenstva, ki na 35 tekmah ni niti enkrat zmagala, so premagali zanesljivo, z novimi tremi točkami so si zagotovili najmanj končno drugo mesto v prvenstvu, po porazu Olimpije proti Taboru pa so se približali tudi naslovu prvaka. V zadnji krog bodo krenili s prednostjo dveh točk..

Celjani so na začetku uprizorili juriš proti vratom Velenjčanov, a kaj kmalu bi se ponovila njihova prejšnja tekma proti Triglavu, ko so hitro prejeli zadetek. Sanjinu Leliću se je namreč v tretji minuti ponudila lepa priložnost, po podaji z leve strani je bil neoviran pred vratarjem Matjažem Rozmanom, vendar je žogo poslal čez gol.

Kazen za domačo ekipo je prišla ekspresno. V peti minuti je po prostem strelu z leve strani domačo obrambo slabo izbila žogo, ta je prišla točno na nogo Ivana Božiča, ki je z roba kazenskega prostora z močnim volejem premagal vratarja Mateja Radana.

Varovanci Dušana Kosića so po vodstvu zaigrali nekoliko previdneje, tekmecem so sicer pustili posest žoge, toda kadar so prišli pred njihov gol, je bilo nevarno. Vodstvo so povišali v 26. minuti, ko je po lepi akciji celotnega napada z natančnim strelom mrežo zatresel Luka Kerin.

V 34. minuti je Sandro Jovanović dobil že svoj drugi rumeni karton, moral v slačilnico, s tem pa Celjanom še olajšal delo. Dvomov, da bodo gosti opravili svoje delo, praktično ni bilo več.

Celjani so si lahko privoščili, da so varčevali z močmi. Popolnoma so umirili igro, držali žogo v nogah, tudi prekrškov za kartone niso delali, v 67. minuti bi se jim to lahko maščevalo, ko je priložnost za domače zapravil Gašper Jovan.

Maribor : Domžale 2:1 (0:0)

Mariborčani so vedeli, da jih v boju za naslov ohranjata le poraza tako Celja kot Olimpije. V Ljudskem vrtu so sicer opravili svojo nalogo in premagali Domžale, a ker jim izid v Velenju ni šel na roko, se v predzadnjem krogu vijoličasti dokončno poslavljajo od možnosti za 16. prvenstveno zvezdico. Domžalčani se bodo morali po 17. porazu zadovoljiti z osmim mestom, s čimer so izpolnili cilj, ki so si ga ob Kamniški Bistrici postavili ob imenovanju Dejana Djuranovića za glavnega trenerja.

Dvoboj so gostujoči nogometaši začeli udarno, Senijad Ibričić je v tretji minuti stresel vratnico, v šesti minuti pa bi moral akcijo bolje zaključiti Branko Ilić, ki je danes končal svojo kariero.

(Ukrajina - Slovenija) slovenska nogometna reprezentanca euro 2016 Slovo Šport Nogometaš s 64 nastopi za Slovenijo zaključuje kariero

Mariborčani so nato vendarle prevzeli pobudo. V eni minuti so prišli do treh nevarnih strelov, a je Grega Sorčan v vratih gostov ustavil udarec Alexandruja Cretuja ter dva strela Roka Kronavetra.

Gosti so bili pred vrati Kenana Pirića še vedno dejavni, a nevarnejših strelov niti Matej Podlogar niti Predrag Sikimić nista uspela sprožiti. Sorčan je bil znova na delu v 22. minuti, ko je odlično posredoval po strelu Jasmina Mešanovića, v 23. minuti pa so domači prišli do enajstmetrovke.

Andraž Žinič je v kazenskem prostoru podrl Rudija Požega Vancaša, najstrožjo kazen pa je uspešno realiziral Amir Dervišević. Luka Zahović je imel v 29., 37. in 42. minuti tri lepe priložnosti za povišanje vodstva, a je vselej meril slabo. Izenačil pa bi lahko Til Mavretič v 30. minuti, a je prav tako slabo sprožil iz sicer sijajnega položaja.

Takoj na začetku drugega polčasa je atraktivno s škarjicami poskusil Sikimić, vendar je sijajno obranil Pirić. Deset minut kasneje pa so Mariborčani podvojili vodstvo, ko je z leve strani Mitja Viler podal v sredino, tam pa je kljub manjši zmedi Kronaveter sprožil in Sorčana ujel na napačni nogi.

Vijoličasti bi lahko povišali vodstvo, a se je predvsem Felipe Santos pred vrati Sorčana slabo odzval in zapravil priložnost za 3:0. Domžalčani so nato v 75. minuti prišli do znižanja zaostanka, ko je obrambi domačih ušel Arnel Jakupović in z levico poslal žogo za hrbet Pirića, ki je bil sicer blizu obrambi.

Domžalčani so bili dvakrat blizu izenačenja, toda tako Ibričić iz prostega strela kot Jakupović z razdalje sta bila malenkost nenatančna.

Mura : Aluminij 1:1 (0:0)

Dvoboj med Muro in Aluminijem ni več odločal o evropskih nastopih, saj so si Prekmurci nastop v kvalifikacijah zagotovili kot pokalni zmagovalci, Kidričani pa so vse možnosti zapravili med tednom, ko so na domačem igrišču visoko izgubili proti Domžalam. Je pa dvoboj odločal o četrtem mestu na prvenstveni razpredelnici, pred njim je imel Aluminij dve točki prednosti pred Sobočani, zato motiva pri igralcih ni manjkalo.

Aluminij se je na letošnjih gostovanjih izkazal z disciplinirano igro in s trdno obrambo, tudi tokratna tekma ni bila izjema. Muri ni dovolil take prevlade, kot jo je imela na prejšnji tekmi proti Olimpiji, v prvem polčasu jim ni dopustil niti nevarnejšega strela.

Če v prvem delu ni bilo pravih priložnosti, pa sta že v prvih petih minutah drugega padla dva gola. Mura je povedla, potem ko je bil po podaji Luke Bobičanca v kazenskem prostoru najvišji Kai Cipot, ki je z glavo premagal Luko Janžekoviča.

A veselje gostiteljev je bilo kratko. Jure Matjašič je že v naslednjem napadu ušel svojim čuvajem, prišel neoviran v kazenski prostor in z močnim strelom po tleh izid izenačil.

Do konca tekme je bila Mura boljši in nevarnejši tekmec. Janžekovič je moral posredovati po strelih Andrije Filipovića in Bobičanca, Filipović je z močnim strelom zadel tudi prečko, bilo je še nevarnih akcij, toda izid se ni več spremenil.

Triglav Kranj : Bravo 1:4 (0:0)

Po klasičnem "hat-tricku" Aljoše Matka v vsega 225 sekundah se je Bravo razveselil 13. zmage v sezoni, s čimer so si že skorajda zagotovili šesto mesto na lestvici. Triglav po 21. porazu ostaja deveti, zadnje tekme v prvenstvu pa jim služijo bolj kot priprava na dodatna dvoboja za popolnitev prvoligaške druščine za sezono 2020/21 z Gorico, ki bosta na sporedu 26. in 30. julija.

Aljoša Matko | Avtor: Profimedia Profimedia

Dvoboj so bolje začeli domači, ki so prek Gabra Petrica prišli do prve priložnosti, vendar je Igor Vekić dobro posredoval. Ta je obranil tudi strel z glavo Verona Šalje pet minut kasneje.

Bravo je nato prevzel vajeti igre v svoje roke. Nejc Gradišar se je v 18. minuti znašel iz oči v oči z Jalnom Arkom, ki je preprečil prvenec mlademu nogometašu Ljubljančanov ob njegovem prvem nastopu v prvi ligi. Gal Primc je od daleč sprožil v 25. in 32. minuti, ob drugem poskusu pa je imel na nogi zadetek za vodstvo gostov Martin Kramarič, a je grdo zgrešil.

Do konca polčasa je predložek Žana Trontlja v 37. minuti skorajda našel pot v Arkovo mrežo, Kancilija pa je v 39. minuti znova ogrozil Arka, a brez uspeha. V 41. minuti je imel lepo priložnost Petric, vendar je streljal preslabo, da bi domače popeljal v vodstvo.

V drugem polčasu so gosti vendarle zadeli. To bi moralo uspeti že Kanciliji, a je njegov poizkus ubranil Arko. Ta je ustavil tudi drugi strel Arafata Mensaha, toda Ganec je prišel do nove odbite žoge in po potrpežljivem čakanju vendarle prevaral Arka.

V 69. minuti bi morali nogometaši Brava povišati vodstvo, vendar je Matko v protinapadu tri na enega sebično sprožil sam, Arko pa je tako njegov poskus kot kasnejšega po odbitku Roka Baturine obranil. Kazen je sledila v 72. minuti, ko je po podaji s kota Erika Glihe zelo natančno z glavo zadel Žan Kocjančič v šele svojem drugem nastopu za Triglav.

Vseeno pa je bilo veselje Triglavanom kratko, saj je bil v dvoboju ena na ena z vratarjem Arkom dve minuti kasneje neusmiljen Matko. Ta je v 77. in 78. minuti zadel še dvakrat v vsega treh minutah in 45 sekundah. Matko je sicer v igro vstopil v 60. minuti.

Triglavani so imeli sicer do konca tekme kar nekaj priložnosti za znižanje zaostanka, toda ostalo je pri na zanesljivi zmagi Ljubljančanov.

Prva liga TS, 35. kolo:

Mura : Aluminij  1:1 (0:0)
Cipot 49.; Matjašič 50.
RK: Cipot 90./Mura

Triglav : Bravo  1:4 (0:0)
Kocjančič 72.; Mensah 52., A. Matko 74., 77., 78.

Maribor : Domžale  2:1 (1:0)
Dervišević 23./11-m, Kronaveter 56.; Jakupović 75.

Olimpija : Tabor Sežana  1:2 (0:1)
Elšnik 69.; Kouao 18., Mihaljević 62.

Rudar Velenje : Celje  0:2 (0:2)
Božić 5., Kerin 26.
RK: Jovanović 34./Rudar

Lestvica: 

 1. Celje           35 19 11  5  72:34  68
 2. Olimpija        35 20  6  9  71:42  66
 3. Maribor         35 19  7  9  62:38  64
 4. Aluminij        35 16  7 12  57:44  55
 5. Mura            35 13 14  8  52:41  53
 6. Bravo           35 13  9 13  49:52  48
 7. Tabor Sežana    35 13  7 15  44:49  46
 8. Domžale         35 11  7 17  50:63  40
 9. Triglav Kranj   35  9  5 21  43:85  32
10. Rudar Velenje   35  0 11 24  27:79  11
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.