Šport > Nogomet
29 ogledov

Messi na klopi, Barça do 5:0 z goli Ville in Alexisa

cristiano ronaldo mourinho celta real madrid
1/18
Reuters
Branilka naslova Barcelona in Real Madrid sta z visokimi rezultati odpravila svoja nasprotnika v osmini finala španskega pokala. Večna rivala pred morebitnim "El Clásicom" v polfinalu zdaj čakata Málaga in Valencia. Real je že v sredo s hat-trickom Cristiana Ronalda odpravil Celto (4:0), Barça pa dan pozneje brez Lionela Messija Córdobo (5:0).

Barcelona je brez številnih prvokategornikov in trenerja Tita Vilanove, ki se je po operaciji tumorja na obušesni slinavki odločil poiskati drugo mnenje pri zdravniku v New Yorku, proti Córdobi močno prevladovala že od samega začetka. Vilanova se je "na daljavo" odločil spočiti Andrésa Iniesto, Xavija Hernándeza in Gerarda Piquéja.

Tudi Lionel Messi je bil tri dni po četrti zaporedni osvojeni zlati žogi zrel le za klop nadomestnega trenerja Jordija Roure, čigar varovanci so na ne preveč polnem Camp Nouu začeli silovito – Alexis Sánchez se je že v enem prvih napadov znašel sam pred vratarjem drugoligaša, a slabo zaključil.

Katalonci so grozili iz napada v napad, na koncu pa povedli s skorajda smešno lahkoto, ko se je Thiago Alcântara po globinski žogi sprehodil v kazenski prostor in zabil svoj prvi gol sezone za 1:0.

"Villa, Villa, Villa!"

David Villa, ki po mučnem povratku po zlomu noge vse prevečkrat začenja na klopi, je zabil fantastičen gol za povišanje vodstva, ko je najprej mojstrsko preigraval ob gol-avt črti in nato elegantno zadel ob vratnici.

Ovacije za asturijskega napadalca so se po Camp Nouu spet razlegle že nekaj minut pozneje, ko je nastavljeno žogo Sergia Roberta s pomočjo vratnice neubranljivo poslal za hrbet vratarja. Strel Thiaga je v 32. minuti zatresel še okvir gola.

Drugi polčas so Katalonci začeli brez razpoloženega Cesca Fàbregasa in kapetana Carlesa Puyola, ki sta ju zamenjala Cristian Tello in Marc Bartra. Roura je bil po poškodbi Roberta prisiljen še v tretjo zamenjavo, kljub kričanju stadiona, ki je zahteval Messija, pa je v igro poslal Jonathana dos Santosa.

Tudi slepi Sánchez zrno najde ...

Nesrečnemu Sánchezu – nekaj minut prej je po preigravanju vratarja z roba kazenskega prostora zgrešil prazna vrata – je v 55. minuti le uspelo zabiti zadetek, potem ko so branilci zeleno-belih nanj pozabili po podaji iz kota, Čilenec pa je kot eden najnižjih na igrišču zadel z glavo in po več kot treh mesecih suše dosegel šele svoj drugi zadetek sezone.

Gostom je ob visoki prednosti domačih uspelo priti tudi do nekaj priložnosti, zatresli pa so tudi vratnico rezervnega vratarja Joséja Manuela Pinta. Villa je povsem sam znotraj kazenskega prostora zapravil tudi lepo priložnost za hat-trick.

Sánchezu je potem ko se mu je spet uspelo osmešiti (po preigravanju vratarja je tik pred strelom padel pred praznim golom), uspelo zabiti še svoj drugi gol večera. Čilenec je po strelu Tella v mrežo preusmeril odboj vratarja in zadel že za 5:0. Villa je že prej odšepal z igrišča s poškodbo stegenske mišice.

Cristiano pozabil na zlato žogo

Madridski Real v izločilnih bojih kateregakoli tekmovanja že deset let ni spreobrnil negativnega izida iz prve tekme; zadnja žrtev je bil münchenski Bayern, ki je leta 2002  na prvi tekmi slavil z 2:1, v Madridu pa izgubil z 2:0. Kljub zaostanku iz Viga (2:1) pa je bil Madrid na današnji tekmi proti Celti favorit za napredovanje in je to tudi pokazal.

španski pokal real madrid celta cristiano ronaldo | Avtor: EPA EPA
Trener José Mourinho je po dveh tekmah premora v vrata "belega baleta" spet postavil kapetana Iker Casillas. Antonio Adán, ki je dobil rdeči karton na prvenstveni tekmi konec tedna, je tokrat spet opravljal svojo staro vlogo menjave.

Cristiano Ronaldo je Real Madrid v vodstvo popeljal že v tretji minuti, ko je zabil po lepi akciji Álvara Arbeloe. Portugalec je podvojil vodstvo domačih v 24. minuti; tokrat mu je lepo podal Luka Modrić, ki je v prvi enajsterici začel skupaj z Mesutom Özilom. Madridčani so vodstvo ohranili vse do odmora (2:0), saj Celta ni resneje zapretila Casillasu.

Ramos preklinjal po izključitvi

Drugi polčas je bil glede domačih bolj zadržan, stvari pa so se dodatno zapletle v 72. minuti, ko je Sergio Ramos dobil drugi rumeni karton in bil posledično izključen. Sedem minut pozneje je Casillas ubranil nevaren poskus Iaga Aspasa.

Celta se je po rdečem kartonu še dodatno odprla, kar pa je Madrid hitro kaznoval z dvema goloma iz protinapadov. Najprej je Gonzalo Higuaín povlekel žogo na polovico gostov, jo oddal na levo do Cristiana, ki je z levico sprožil mimo stojne noge gostujočega vratarja in odločil potnika v četrtfinale. Dve minuti pozneje je Sami Khedira izpeljal dvojno podajo s Cristianom, nato pa okroglo usnje poslal v mrežo za končnih 4:0.

Med najboljših osem sta se prebili še Sevilla in Zaragoza. Andaluzijci so doma sicer izgubili proti Mallorci (1:2), toda iz Balearov so prinesli kar pet golov prednosti, in zato je bila povratna tekma le formalnost. Asturijci pa so Levante premagali že v Valencii (1:0), na Romaredi pa so potrdili rahlo presenetljivo napredovanje z zmago z 2:0.

Španski pokal, osmina finala, povratne tekme:

VALENCIA : Osasuna 2:1 (1:1) /2:0/
Costa (34), (Málaga : Eibar)(90); Llorente (37)

MÁLAGA : Eibar 4:1 (0:1) /1:1/
Rende (74, 90), Fernandez (76), Portillo (82); Arroyo (12)

SEVILLA : Mallorca 1:2 /5:0/
Manu (22); Brandon (52), Alfaro (56)

REAL MADRID : Celta de Vigo 4:0 (2:0) /1:2/
Cristiano Ronaldo (3, 24, 87), Khedira (89)
RK: Ramos (72/Madrid)

REAL ZARAGOZA : Levante 2:0 /1:0/
Zuculini (23), Montanes (60)
RK: Rodas (59/Levante)

Getafe : ATLÉTICO MADRID 0:0 /0:3/
RK: Gómez (33/Getafe)

BARCELONA : Córdoba 5:0 (3:0) /2:0/
Thiago (17), Villa (21, 26), Sánchez (55, 85)

REAL BETIS : Las Palmas 1:0 (0:0) /1:1/
Rubén Castro (85)
RK: Corrales (90/Las Palmas)

/ / – izid prve tekme
AB – z velikimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v četrtfinale

Komentarjev 1
  • Klemen Krajnc 22:32 09.januar 2013.

    Zaradi suspenza Antonia Adána je v vratih "belega baleta" Iker Casillas.Od kdaj pa se kartoni iz La Lige prenašajo v pokal?