Šport > Nogomet
133 ogledov

Mineva pol stoletja od Pelejeve tisočice

pele Epa
Za mnoge ljubitelje nogometne igre najboljši igralec nogometa vseh časov Brazilec Pele danes praznuje prav poseben jubilej.

Pisal se je 19. november leta 1969, ko je Pele na kultnem stadionu Maracana v Riu de Janeiru na tekmi med Santosom in zasedbo Vasco de Gama dosegel svoj gol številka 1000.

Pele, ki je nosil ikonično majico s številko 10, je svoj mejnik tisoč kariernih golov dosegel z bele točke ter povzročil popolno evforijo na stadionu. Zmago Santosa z 2:1 naj bi si ogledalo kar 80.000 ljudi.

Takrat je bil star 29 let in je že užival status nacionalnega junaka, potem ko so Brazilci prav po njegovi zaslugi osvojili naslova svetovnih prvakov v letih 1958 in 1962.

Po pol stoletja tudi sam Pele drugače gleda na takratno dogajanje. Odločitev za enajstmetrovko je imela trhle temelje. Pred časom se je zdaj 79-letni nekdanji nogometaš pošalil, da bi odločitev za enajstmetrovko razveljavili, če bi takrat poznali sistem VAR.

Tudi sama številka 1000 je stvar debate. Kajti nogometni statistiki so še zdaj nekoliko v dvomih, katera številka je prava oziroma katere gole naj štejejo. Splošno prepričanje je, da je Pele dosegel več kot tisoč zadetkov v svoji karieri.

 | Avtor: Epa Epa

Seveda pa ni nobenega dvoma o tem, da je bil Pele v svojem času eden najbolj vsestranskih vezistov in napadalcev. Zanj je bila značilna usklajena igra z obema nogama, izvrstni zaključki, izredno preigravanje in podaje pa tudi za napadalnega igralca nepričakovano dobra obrambna igra. Znan je bil tudi po hitrosti in moči strelov.

Kljub svojemu statusu žive ikone, pa Peleju slava ni prišla do živega. Tako je ohranil ves čas zelo trezen pogled. Po doseženem mejniku Peleja ni prevzela evforija: "Ne potrebujem zabave, da bi proslavil zadetek. Za mene je veliko bolj pomembno, da pomagam revnim otrokom. V tem trenutku razmišljam, kako bodo ti ljudje preživeli božič."

Kar nekaj let kasneje je Pele z mediji delil tudi anekdoto o tem, kako so navadni ljudje na ulici dojemali pričakovanje njegovega mejnika. "Nekaj dni pred golom sem bil v Santosu in sem videl, kako nekaj mulcev vlamlja v avtomobile. Pa sem fantom zaklical: 'Kaj pa počnete?' Oni so se izmikali, češ da vlamljajo samo v avte iz Sao Paula. Pa sem jim dejal, da naj ne vlamljajo v noben avto. To je bilo to 'sporočilo' mojega 1000. gola," je dejal Pele.

Pele je neuradno dosegel vsega skupaj 1281 golov na 1363 tekmah, vključno z vsemi prijateljskimi srečanji, ki jim je imel Santos.

Mednarodni spletni portal RSSSF (Sport Soccer Statistics Foundation) je vsega skupaj naštel sicer precej manj golov, "zgolj" 767 Pelejevih golov na 831 uradnih tekmah, kar Peleja postavlja šele za tretjega najboljšega nogometaša na večni lestvici najboljših strelcev.

Na prvem mestu je češki napadalec Josef Pepi Bican, ki je v karieri, prekinjeni zaradi 2. svetovne vojne, zabil 805 golov na 530 tekmah. Na drugem mestu je Pelejev rojak Romario, ki je pomagal Braziliji osvojiti zlato na SP leta 1994, s 772 goli na 994 tekmah.

Od še aktivnih igralcev je portugalski napadalec Cristiano Ronaldo zbral 724 golov na 1018 tekmah, Argentinec Lionel Messi pa jih ima 708 na 890 tekmah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.