Šport > Nogomet
15 ogledov

Mladi Slovenci na čelo skupine

berić maribor dudelange Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v mariborskem Ljudskem vrtu v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2013 (skupina 2) premagala Švedsko z 2:1 (1:0) in s tem ostaja v igri za preboj na prvenstvo stare celine.

Gola za Slovenijo izbrano vrsto sta dosegla Robert Berić v 44. in Dejan Lazarevič iz enajstmetrovke v 82. minuti, medtem ko je za Švede Jakob Johansson izenačil v 61. minuti. Za slovensko izbrano vrsto je bila ta tekma zadnja v teh kvalifikacijah. Varovanci Tomaža Kavčiča imajo po zmagi možnost za preboj v play-off, vendar so še odvisni od razpleta drugih tekem.

Slovenski nogometaši so odločno krenili v srečanje v Ljudskem vrtu. V peti minuti je roke švedskega vratarja Karla-Johana Johnssona z močnim volejem prvi ogrel Miha Mevlja. Igra se je nato preselila na sredino igrišča, prvo resnejšo priložnost pa so si gostje pripravili šele v 23. minuti. To je prebudilo varovance Tomaža Kavčiča, Dejan Trajkovski je dve minuti kasneje lepo prodrl po levi strani, a je Robert Berić meril slabo. Tudi nekaj kasneje sta lepo kombinirala Rajko Rep in Dejan Lazarevič, a slednji ni bil dovolj natančen. V 36. minuti je švedsko obrambo preigral Kevin Kampl, a so Slovenci preveč zapletli igro pred švedskimi vrati in do zaključnega strela ni prišlo.

Za Švede je v 40. minuti preko gola slovenske izbrane vrste meril neovirani Jiloan Hamad. Če je bila dotlej posest žoge na igrišču izenačena, pa so v zadnjih petih minutah prvega dela tekme pobudo prevzeli gostitelji in jo z golom Berića v 44. minuti tudi zasluženo kronali. V 43. minuti je Enej Jelavič dobro nadziral žogo pred švedskimi vrati, a ostal brez zaključka, tudi hitri Lazarevič je v isti minuti po samostojnem prodoru skoraj že ugnal švedskega čuvaja mreže, ki je žogo le uspel odbiti v kot. Tega je izvajal Rep, Berić je poskusil z glavo, Johnsson je žogo odbil, a je bil Berić tokrat na pravem mestu in Slovenci so se veselili vodstva. Tik pred koncem prvega polčasa so Švedi še poskusili izenačiti, ko je Boban Jović slabo odbil žogo, a je Rasmus Jönsson meril preko vrat Elvisa Džafića.

Drugi polčas so bolje začeli Švedi, a je bil Džafić v 52. minuti na pravem mestu. Pet minut kasneje sta spet lepo kombinirala Berić in Lazarevič in priborila kot. Tega je znova izvajal Rep, še enkrat skušal odbito žogo pospraviti v mrežo, a je ostalo pri izidu 1:0. Švedi so začeli ofenzivo na slovenski gol in svojo premoč v 61. minuti kronali z zadetkom za izenačenje. Hamad je izvajal kot, gnečo v slovenskem kazenskem prostoru pa je najboljše izkoristil Jakob Johansson.

Kljub švedski pobudi pa so le sledile minute slovenske ekipe. Miiko Albornoz je v 82. nespretno posredoval z roko in nemški sodnik Felix Zwayer je nemudoma pokazal na belo točko. Čeprav je Johnsson skočil v pravo smer, pa je bil z lepim močnim strelom v malo mrežico neustavljiv Lazarevič. Švedi so do konca srečanja izdatneje pritisnili na plin, poskušali na vse načine, tako da je moral Džafić večkrat pokazati vse svoje znanje, a je izid na srečo domačih ostal nespremenjen.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2013 (skupina 2):

Slovenija : Švedska 2:1 (1:0)
Berić (44), Lazarević (82/11-m); Johansson (61)

 

 

Komentarjev 1
  • pesjan 18:54 07.september 2012.

    Berić tudi ni klasa kot ga omenjate na fotki ?