Šport > Nogomet
452 ogledov

Mura dobila renomirane evropske tekmece

Konferenčna liga žreb Epa
Slovenski prvaki se bodo v skupinskem delu Konferenčne lige merili proti klubom iz Anglije, Francije in Nizozemske.

Nogometaši Mure bodo v Konferenčni ligi igrali v skupini G skupaj s Tottenhamom, Rennesom in Vitessejem. Tako je določil današnji žreb skupinskega dela v Istanbulu.

Nekdanjega kluba Milenka Aćimovića Tottenhama, ki ga po novem vodi Nuno Espirito Santo, ni treba posebej predstavljati. V zadnjih dneh je bil veliko v javnosti zaradi morebitnega prestopa zvezdniškega napadalca Harryja Kana, ki pa za zdaj ostaja v Londonu in bodo tako Murini branilci bržčas imeli nekaj dela tudi z njim.

Londonski klub se že lahko pohvali z nekaj evropskimi lovorikami, dvakrat je osvojil nekdanji pokal Uefe (1971/72 1983/84), enkrat pa pokal pokalnih zmagovalcev (1962/63). V bližnji preteklosti pa je nase opozoril v ligi prvakov, leta 2019 je igral v finalu, kjer je izgubil proti Liverpoolu. Ekipo so poleti okrepili Cristian Romero, Pierluigi Gollini (oba kot posojena igralca) in Bryan Gil (25 milijonov evrov).

Ante Šimundža Evropska jesen Šport Trener Mure: "Španski sodnik nas je ubil!"

Rennes, ki je v prejšnji sezoni v francoskem prvenstvu zasedel šesto mesto, vodi Bruno Genesio. Ta ima med drugim na voljo vse bolj iskanega vezista Eduarda Camavingo, ki po Transfermarktu dosega ceno 55 milijonov evrov, zanimanje pa vzbuja pri praktično vseh večjih evropskih klubih, tudi Manchester Unitedu, Chelseaju ... Po vrednosti je drugi igralec ekipe Jeremy Doku s 26 milijoni.

Rennes je v zadnjih letih mešal štrene tudi prav pri vrhu francoskega nogometa, med drugim je v sezoni 2020/21 prvič zaigral v ligi prvakov, kamor se je prebil s tretjim mestom v domači ligi. Za okrepitve je poleti odštel več kot 50 milijonov evrov, med drugim 17 milijonov za Loica Badeja, 15 za Kamaldeena Sulemano, 14 za Baptista Santamario in 12 za Lovra Majerja.

Vitesse ne spada v kategorijo tako velikih, kot sta Tottenham in Rennes, a gre za neprimerno večji klub od Mure. Med drugim je na veliko sceno pomagal kar precej izvrstnim nogometašem, med drugim Philipu Cocuju, Royu Makaayu, Pierru van Hooijdonku, Nemanji Matiću, Robinu Gosensu, Masonu Mountu, Martinu Oedegaardu ...

V klubu je med letoma 2017 in 2020 svoj pečat pustil tudi Tim Matavž, med 2009 in 2011 je bil član kluba tudi Dalibor Stevanović. V zadnjih letih je kolektiv iz Arnhema največji uspeh v Evropi dosegel v sezoni 2017/18, ko je igral v skupinskem delu evropske lige.

Da sta Tottenham in Rennes nesporna favorita v skupini, govori tudi podatek o tržni vrednosti klubov. Po Transfermarktu je namreč Tottenham pri 704 milijonih evrov, Rennes pri 263,15, Vitesse pri 39,65, Mura pa pri "zgolj" 6,98 milijona.

Mura bo svoje evropske tekme igrala v Ljudskem vrtu. Za preboj v skupinski del je prejela 2,94 milijona evrov. Za vsako zmago bo prejela dodatnih pol milijona evrov, za vsak remi pa 166.000 evrov. Prvo mesto v skupini prinaša dodatnih 650.000 evrov, drugo pa 325.000 evrov.

Še trije 'slovenski' klubi

Anorthosis Denisa Popovića bo v skupini B igral proti Gentu, Partizanu in Flori iz Tallinna, PAOK Jasmina Kurtića bo igral v skupini F s Københavnom, Slovanom Bratislavo in Lincoln Red Imps, HJK Helsinki Filipa Valenčiča pa bo igral v skupini A z Laskom iz Linza, Maccabijem Tel Avivom in Alashkertom.

Skupinski del tekmovanja se bo začel 16. septembra, končal pa 9. decembra. Boji za osmino finala, v katerem se bodo merili drugouvrščeni iz skupin Konferenčne lige ter tretjeuvrščeni iz skupin Lige Evropa, bo 17. in 24. februarja.

Liga Evropa žreb Liga Evropa Šport Štirje Slovenci dobili težke tekmece

Zmagovalec tega tekmovanja bo v prihodnji sezoni imel zagotovljen nastop v skupinskem delu Lige Evropa.

Konferenčna liga, žreb:

Skupina A: LASK Linz, Maccabi Tel Aviv, Alashkert, HJK Helsinki
Skupina B: Gent, Partizan, Flora Tallinn, Anorthosis Famagusta
Skupina C: AS Roma, Zorja Lugansk, CSKA Sofija, Bodø/Glimt
Skupina D: AZ Alkmaar, CFR Cluj, Jablonec, Randers
Skupina E: Slavia Praga, Feyenoord, Union Berlin, Maccabi Haifa
Skupina F: København, PAOK Solun, Slovan Bratislava, Lincoln Red Imps
Skupina G: Tottenham Hotspur, Rennes, Vitesse, Mura
Skupina H: Basel, Qarabağ, Kairat Almaty, Omonia Nikozija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice