Šport > Nogomet
42 ogledov

Navijači: "Odločili smo se bojkotirati!"

aleš kaučič slovenia supporters slo-support.si
Govorice so se uresničile: združeni slovenski navijači bodo bojkotirali tekmo kvalifikacij za Euro 2012 v Mariboru s Srbijo. Pogovarjali smo se s predsednikom navijaškega kluba Alešem Kaučičem.

"Drži, da smo se odločili bojkotirati navijanje na tekmi s Srbijo, in sicer zaradi odnosa reprezentance in Nogometne zveze Slovenije. Ne želimo metati vseh v isti koš. Podpiramo težnje Viol, da so se odločile vztrajati pri ceni vstopnic pet evrov. Gre za zadnjo tekmo, ve se, da v kvalifikacijah ni vse potekalo tako, kot bi moralo, mi pa smo reprezentanci vedno stali ob strani. Drugi razlog za bojkot je odnos reprezentantov do navijačev. Tako slabega odnosa ne pomnimo od prve tekme. Tudi v prihodnje bomo podpirali reprezentanco, ne glede na to, kdo bo selektor, ampak neke stvari se morajo urediti. Nekje nekaj smrdi," je pred srečanjem s Srbijo za zurnal24.si dejal Aleš Kaučič, vodja navijaškega kluba Slovenia Supporters.

Kako je bilo s cenami vstopnic prej?
Do Ferskih otokov je bila cena pet evrov, nato deset. Ampak ker je za tekmo z Italijo vladalo takšno povpraševanje, nam ni preostalo drugega, kot da privolimo. Cena je še vedno problem, ker gre za dvakratno porazdelitev. Težava je tudi, da so bile tekme razdeljene na Ljubljano in Maribor. V Ljubljani odziv na pogajanjih ni bil tak, kot bi lahko bil, v Mariboru pa obstajajo veliki pritiski, da naj bi bila ta tekma po pet evrov. Ključni problem je, da se ta cena ni oblikovala že na začetku kvalifikacij. Ne gre toliko za pet evrov razlike kot za potezo dobre volje.

Drugi razlog za bojkot je odnos reprezentantov.
Govorimo o imenih, ki so splošno znana, ne o vseh reprezentantih. Z nekaterimi imamo zelo dobre odnose. Imamo precej informacij od ljudi, ki so poleg ob pripravah reprezentance. Ne bi se radi vmešavali v delo selektorja, ampak nobenemu slovenskemu navijaču ni jasno, kako ni prostora denimo za Tima Matavža, Milivoje Novaković in podobni pa so zasidrani v ekipi.

Kaj pravijo vaši viri o zakulisju v izbrani vrsti? Kaj vas najbolj bode?
Selektor Kek že nekaj časa nima vsega v svojih rokah. Zanimiv je bil intervju, ki ga je selektor pred kratkim dal za siol.net. Ko so ga vprašali, kdo bo kapetan, je odvrnil, da se bo odločal med Samirjem Handanovićem, Milivojem Novakovićem in Boštjanom Cesarjem. V nadaljevanju pa je navedel, da ve, kateri igralci vodijo stvari na igrišču in zunaj njega. Mislim, da je Matjaž s tem nevede ali nehote povedal vse. Po tekmi z Belgijo je dal Handanović izjavo, da se ve, kaj je naloga navijačev. S tem je misli, da pridemo na tekmo, da navijamo in nas ne zanima, kaj se dogaja v ozadju. Ampak to ni res. Nihče od reprezentantov nam ne bo govoril, kaj je naša naloga, kakor tudi mi ne govorimo njim, kaj je njihova.

slovenija italija firence navijači | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vas torej najbolj moti odsotnost avtoritete?
Točno to. Zaupamo v svoje informacije, prepričani smo, da niso čenče. Za to dogajanje je krivo tudi to, da se stvari niso razčistile še iz Južnoafriške republike. Če bi bila volja reprezentantov in bi vedeli, da imajo prav ter da naše informacije ne držijo, bi lahko stopili v stik z nami. Vsi na NZS imajo mojo telefonsko številko. Mi smo poskušali stopiti v stik z njimi. Imeli smo pogovor s Kekom, ki je dejal, da bo informacije prenesel reprezentantom. Kasneje smo še poskušali priklicati Matjaža, a ni dvignil telefona. Po tekmi z Gruzijo je bilo marsikaj znano.

Kaj vam najbolj leži na duši in bi radi povedali reprezentantom?
Bilo je toliko ukvarjanja z odstavitvijo Ivana Simiča, na kar so tudi sami delno vplivali … Toliko reči se je dogajalo zunaj igrišča, na igrišču pa pravzaprav ne. Sporočili bi jim radi – kljub bojkotu – da vseeno podpiramo Slovenijo. In če imajo voljo spremeniti stvari v odnosu, jim bomo stali ob strani.

Vas najbolj boli ignoranca? Vas moti, da nekateri igralci ignorirajo novinarje in posledično navijače, ki si ne morete postreči z njihovimi izjavami?
Točno tako, ignoranca, ki se dogaja. Navijači sicer nikoli ne moremo biti stoodstotni prijatelji z reprezentanti, ker ne moreš biti z nekom prijatelj, nato pa mu žvižgati. Ampak mi nikoli nismo žvižgali, ne da bi si to igralci zaslužili. Če nekomu žvižgaš, veš, da zmore več. Žvižganje bi pravzaprav moral biti nekakšen kompliment zanje. Vidi se, da opravičilo navijačem po SP ni pomenilo ničesar. S predstavniki reprezentance bi morali imeti več stika. Z ene strani smo veseli, da se je zgodila Italija, da ste tudi novinarji videli, kaj pomeni ignoranca. Ko pa nekoga potrebujejo, vas za intervju kličejo sami.

 

Komentarjev 10
  • Gigii 18:31 10.oktober 2011.

    pomoje te ni vgriznil zato ker se je bal da bi dobil kaj od tebe. Kako steklino al podobnega

  • JackD 17:50 10.oktober 2011.

    Poleg tega če so Stožice polne, so zato krivi Primorci, Štajerci, Dolenjci, Gorenjci, prav vsi, samo Ljubljančani ne (ker oni itak ne hodijo na tekme), če pa se v Stožicah žvižga, so pa seveda krivi žabarji. Daj prerasti že enkrat ...prikaži več ta svoj manjvrednostni kompleks. Ker Ljubljančani se pač nimajo za nekaj več. To mislite samo še Štajerci. Večji del ostale Slovenije je to že spoznal...

  • JackD 17:47 10.oktober 2011.

    Saj smo videli, ja. Slovenija po nizu slabih tekem, ko že pol leta igrajo pod svojim nivojem, prejme žvižge v Ljubljani, vi Štajerci pa svojem Mariboru po odlični seriji tako v Evropi, kot doma svojim igralcem žvižgate zaradi pol ure slabe tekme.