Šport > Nogomet
58 ogledov

Navijači zahtevajo ''rasno čisto'' moštvo

zenit st. peterburg navijači EPA
Največja navijaška skupina ruskega Zenita od klub zahteva, da oblikuje ''rasno čisto'' moštvo, v katerem ne bo temnopoltih ali homoseksualnih igracev. Člani The Landscore pozivajo, naj se na takšen način ohranja nacionalna identiteta.

Ni skrivnost, da so navijaška združenja v Rusiji povezana s skrajnimi nacionalističnimi skupinami, ki ne skrivajo svoje rasistične ideologije. Zadnji tovrstni incident se je zgodil s povsem neprimernimi pozivi za odstranitev temnopoltih in gejevskih nogometašev iz prvenstva.

''Nismo rasisti, vendar odsotnost temnopoltih igralcev razumemo kot pomembno tradicijo. Zenitu bi to omogočilo, da ohrani nacionalno identiteto kluba, ki predstavlja simbol St. Peterburga,'' je zapisala navijaška skupina.

Privrženci ruskih nogometnih prvakov Zenita iz Sankt Peterburga vodstvo kluba pozivajo, naj oblikuje "rasno čisto" moštvo, v katerem ne sme biti prostora za temnopolte ali geje.

Vodstvo Zenita, ki je v lasti energetskega plinskega velikana Gazprom, je obsodilo povsem neustrezno, nešportno ter rasistično navijaško provokacijo. Klub, ki se je v prestopnem obdobju okrepilo s temnopoltima igralcema Brazilcem Hulkom in Belgijcem Axlom Witslom, za katera je odštelo skupno 80 milijonov evrov, je navijačem odgovorilo, naj bodo strpni in se vzdržijo podleganju različnim nestrpnostim. "Igralci ne pristopajo k našemu klubu zaradi narodnosti ali barve kože. Boj proti različnim oblikam nestrpnosti je edino načelo, na katerem sloni razvoj našega kluba, športa in vsega sveta," je vodstvo kluba prek ruske tiskovne agencije Interfax sporočilo navijačem. Nekdanji nogometaš Zenita Alexander Panov je dodal: ''Vsi klubi po svetu imajo temnopolte igralce. Mislim, da navijači od kluba ne bi smeli zahtevati, katerih igralcev naj ali naj ne kupuje.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.