Šport > Nogomet
626 ogledov

Nič več ne bo, kot je bilo: nogometu se obeta velika sprememba

cristiano ronaldo Epa
Izbruh koronavirusa je močno prizadel vse športne panoge, izjema pa ni niti najbolj priljubljena med njimi - nogomet.

Po podatkih spletnega portala Transfermarkt.com se je zaradi epidemije koronavirusa tržna vrednost nogometašev po vsem svetu znižala za neverjetnih devet milijard evrov! Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da se bodo vse dolgoročne posledice prekinitve nogometnih aktivnosti pokazale šele čez čas.

lionel messi Messi Šport Ima ponudbo domačega kluba, omenja se tudi odhod v Serie A

V povprečju se je tržna vrednost nogometašev znižala za približno 20 odstotkov, nekoliko bolje so jo odnesli igralci, rojeni leta 1998 ali kasneje, katerih vrednost je v povprečju padla za deset odstotkov.

Najvrednejši nogometaš na svetu ostaja Kylan Mbappe (Paris Saint-Germain), čigar tržna vrednost po 20-odstotnem znižanju znaša 180 milijonov evrov. Na drugem mestu je Neymar (Paris Saint-Germain), ki je danes veden 32 milijonov evrov manj kot pred izbruhom epidemije.

Cristiano Ronaldo Spiš mirno, Ronaldo? Šport Caster Semenya ponižala Cristiana Ronalda

Dvajset odstotno znižanje tržnih vrednosti je doletelo tudi Raheema Sterlinga (Manchester City), Mohameda Salaha (Liverpool) in Sadia Maneja (Liverpool).

Lionel Messi (Barcelona) je s 140 milijonov padel na 112, kar ga na lestvici najdražjih nogometašev uvršča na deveto mesto. Pred njega se je zavihtel mladi zvezdnik Borussie Dortmund Jadon Sancho, ki je po novem vreden 117 milijonov evrov.

Zelo zanimiv je tudi primer Cristiana Ronalda. Če je bil napadalec Juventusa pred meseci vreden 75 milijonov, pa je danes njegova tržna vrednost ocenjena na "zgolj" 60 milijonov evrov.

Portugalec, trenutno šele 46. igralec na seznamu najdražjih nogometašev na svetu, tako poceni ni bil vse od leta 2008, ko je še nosil dres Manchester Uniteda.

cristiano ronaldo Prvi med enakimi Šport Niti koronavirus mu ne more do živega, Ronaldo pred mejnikom

"Cene delnic so padle, obstoj številnih klubov je ogrožen zaradi insolventnosti, prestopi nogometašev so ustavljeni zaradi negotove prihodnosti. V tem trenutku si je težko predstavljati, da bi se odškodnine še naprej tako povečevale, kot se je to dogajalo v zadnjih letih," je na neizogibne spremembe na nogometni tržnici opozoril ustanovitelj Transfermarkta Matthias Seidel.

V zadnjem desetletju so šle cene nogometašev v nebo. Leta 2009 je rekorder postal Cristiano Ronaldo, za katerega je Real Madrid takrat odštel 94 milijonov evrov. Štiri leta kasneje se je rekordne znamke polastil Gareth Bale, za katerega je prav tako Real Madrid plačal 100 milijonov evrov.

Odtlej je magično mejo 100 milijonov doseglo ali preseglo kar devet nogometašev - Kylan Mbappe, Joao Felix, Antoine Griezmann, Philippe Coutinho, Ousmane Dembele, Paul Pogba, Eden Hazard, Ronaldo in Neymar, za slednjega je Paris Saint-Germain pred tremi leti odštel še vedno rekordnih 222 milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.