Šport > Nogomet
23015 ogledov

Nekoč služil milijone, bil idol nacije, zdaj vozi taksi

Hakan Şükür Profimedia
Legendarni nogometaš v nemilosti alfe in omege v svoji državi.

Devetindvajsetega junija 2002 je bila na svetovnem prvenstvu, ki sta ga gostili Japonska in Južna Koreja, na sporedu tekma za tretje mesto, na semforju pa je bila izpisana prva minuta, ko je v polno zadel Hakan Şükür in razveselil celotno državo na obeh straneh Bosporske ožine. Turki so na koncu proti gostiteljici Južni Koreji zmagali s 3:2 in prišli do največjega uspeha v zgodovini turškega nogometa.

Od takrat je minilo 17 let in pol, z 51 goli (112 nastopov) najboljši strelec v zgodovini turške izbrane vrste pa preživlja težke čase. Še leta 2011 je Şükür sicer postal poslanec v turškem parlamentu, a se je nato zameril samodržcu Recepu Tayyipu Erdoğanu, leta 2016 pa je pobegnil iz države v ZDA.

"Vozim za Uber in prodajam knjige. To je moje delo zdaj," je svoje trenutno življenje opisal nekdanji ljubljenec turških ljubiteljev športa. Dejal je, da so v domovini v ječo vrgli tudi njegovega očeta, njemu pa zamrznili celotno premoženje. "Vsakdo, ki ga povežejo z mano, ima finančne težave. Nič mi ni ostalo. V Turčiji imam lastnino vredno na desetine milijonov dolarjev, a je v celoti zasežena," je še dejal nogometaš, ki se lahko pohvali tudi z naslovom v pokalu Uefa.

“Erdogan mi je vzel prav vse: mojo pravico do svobode, pravico do izražanja, pravico do dela. Butik moje žene je bil kamenjan, otroke mi nadlegujejo, moj oče pa je v zaporu. Tam je pristal po mojem odhodu v ZDA, lastnina pa mi je bila odvzeta."  

Nekdanji nogometaš milanskega Interja, Torina, Parme, Blackburna in seveda Galatasarayja pravi, da ima še vedno rad svojo državo, ne pa tudi njenih voditeljev: "Sem sovražnik oblasti, ne pa turške države, ali nacije. Ljubim našo zastavo, našo državo. Sem sovražnik napačne politike in ramišljanja, ki nas oddaljuje od Zahoda."

Nekoč...

Hakan Şükür | Avtor: Profimedia Profimedia

Hakan Şükür | Avtor: Profimedia Profimedia

... in zdaj:

Hakan Şükür | Avtor: Profimedia Profimedia

Hakan Şükür | Avtor: Profimedia Profimedia

Cenzura za NBA košarkarja

S podobnim položajem se sicer spopada še en ugledni turški športni zvezdnik, gre za košarkarja NBA ekipe Boston Celtics Enesa Kanterja.

"Pozabil sem, kako zvenijo moji starši. Nismo se slišali od leta 2015. Nisem verjel, da bi lahko pozabil, kako zvenijo moji lastni starši," je pred časom dejal Kanter, ki ga turške oblasti lovijo z mednarodno tiralico, zato ne zapušča ZDA.

"Moj oče ne more več v službo. Ne upa, odkar so ga na poti pretepli. Rekli so mu: 'Ti si Enesov oče'. Lastna mati se ne more več svobodno sprehajati po ulici."

"Moje besede se danes daleč slišijo, saj sem NBA igralec. Ko nekaj povem, se o tem takoj govori, postane viralno. Nekateri pravijo, da to ni moj posel. Pravijo: 'Samo igraj!". Toda spomnim se, da je bila pred Erdoganom Turčija dežela miru in svobodne demokracije. Zdaj pa je popolnoma drugače. Ni demokracije, ni svobode govora. Moj oče je izgubil službo. Sedaj je že drugič v zaporu. Poizkušam ga spraviti v Ameriko, toda ne more priti do potnega lista. Zdaj zapirajo ljudi zgolj zato, ker imajo določene fotografije na telefonu. Celo moji prijatelji so v strahu, ker so kdaj na kakšni fotografiji stali ob meni. Moja slika na njihovem telefonu jih lahko uniči," je o težki situaciji ameriškim medijem dejal Kanter.

Enes Kanter | Avtor: Profimedia Profimedia

A Erdoganova roka seže še dlje, turške košarkarske spletne strani ga namreč cenzurirajo. "To je žalostno. Tako me košarkarske strani v Turčiji cenzurirajo ob tekmah Celticsov. Žal mi je zaradi ljubiteljev NBA v Turčiji. Košarke si ne morejo ogledati v miru zaradi diktature," je ob včerajšnjem čiku na twitterju in ob priloženem posnetku zapisal Kanter.

Komentarjev 2
  • sam50 08:17 14.januar 2020.

    V Sloveniji imamo precej takšnih padalcev,ki so preko vez in politike prisesani na korito,dejansko pa niso sposobni niti za taksiste.....