Šport > Nogomet
19 ogledov

Neymar v hudih sodnih težavah

barzilija rio de janeiro neymar EPA
Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek v vnovičnem odločanju spremenilo prejšnjo odločitev ter sprejelo pritožbo španskega tožilstva za začetek sodnega postopka proti brazilskemu nogometnemu zvezdniku Neymarju zaradi domnevne korupcije in prevare, povezane z njegovim prestopom iz brazilskega Santosa v Barcelono.

Madridsko sodišče sprva ni odprlo kazenskega postopka proti Neymarju ter je domnevno oškodovane brazilske poslovneže napotilo v civilno tožbo, a se je špansko tožilstvo odločilo za pritožbo na vrhovnem sodišču, ki je v ponovnem presojanju za zdaj dopustilo možnost kazenskega postopka.

Sodnik Jose de la Mata je v pisni obrazložitvi zapisal, da ima tožilstvo na voljo deset dni, da se odloči, ali bo nadaljevalo s postopkom ali bo od njega odstopilo. Svoje argumente lahko predloži tudi obramba. Po poročanju španskega tiska naj bi sicer šlo za bolj kot ne formalnost pred sklepno odločitvijo o začetku sodnega postopka.

Prijava prišla iz Brazilije

Španske pravosodne oblasti so preiskavo zoper zvezdniškega napadalca in zdajšnje in nekdanje vidne predstavnike kluba iz Barcelone sprožili na podlagi prijave brazilskega investicijskega sklada DIS. Skupina brazilskih vlagateljev brazilskega reprezentanta, njegovega agenta in očeta toži zaradi izpada dohodka ob njegovem prestopu iz Santosa v Barcelono.

Brazilski poslovneži so imeli pred velikim čezatlantskim prestopom v lasti 40-odstotkov deležev oziroma pravic od trženja igralčeve podobe. Prepričani so, da so bili v transferju, ki je zaznamoval leto 2013, oškodovani oziroma so dobili le drobiž od astronomskega posla.

Barcelona je najprej objavila, da je bila vrednost Neymarjevega prestopa 57,1 milijona evrov. A je bil ta znesek le okviren, saj je Barcelona 40 milijonov evrov nakazala podjetju N in N v lasti očeta zdaj 24-letnega Neymarja. Barceloni očitajo, da je s tem manevrom zmanjšala vrednost prestopa, ta naj bi bil vreden vsaj 83,3 milijona evrov, v Barceloni pa trdijo, da je pri plačilu Neymarjevi družini šlo pravzaprav za nogometaševo plačo in ne poplačilo transferja.

Santos je tako dobil le 17,1 milijona evrov, brazilski poslovneži iz brazilskega investicijskega sklada DIS pa 40 odstotkov tega zneska (6,8 milijona evrov).

Privolil v globo, toda ...

Sodni sramoti, omadeževanemu ugledu in sodnemu kazenskemu postopku zaradi davčne utaje so se želeli v Barceloni seveda na vsak način izogniti, tako je klub junija v dogovoru s tožilstvom privolil v poplačilo 5,5 milijona evrov globe. Neymarju tudi v domovini Braziliji grozi postopek zaradi izogibanja plačila davkov.

Neymar je letos z Barcelono podpisal novo pogodbo, ki se bo iztekla 30. junija 2021. Brazilec tvori udarno konico napada skupaj z Lionelom Messijem in Urugvajcem Luisom Suarezom.

V Barceloni so najnovejšo odločitev sodišča sprejeli z velikim presenečenjem, napovedali so njeno izpodbijanje, saj se želijo sodnemu postopku na vsak način izogniti. Odločitev ni dobra novica niti za aktualnega predsednika Barcelone Josepa Mario Bartomeuja in njegovega predhodnika Sandra Rosella, ki jima tako kot Neymarju grozi mučno dokazovanje nedolžnosti pred sodiščem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.