Šport > Nogomet
22 ogledov

Nov udarec za Moyesa; Messi in Tello uničila "žabarje"; žvižgi Milanu

david moyes trener manchester united
1/22
Reuters
Sredin večer je prinesel pokalne obračune treh evropskih velikanov. Milan je kljub asistenci Valterja Birse klonil proti Videmčanom. Man United je po enajstmetrovkah proti Sunderlandu ostal brez finala z Man Cityjem. Barcelona tokrat suverena pri Levanteju.

Kljub slabi sezoni je imel David Moyes priložnost, da se že v prvem tekmovalnem letu na klopi Manchester Uniteda uvrsti v pokalni finale. Na Old Trafford je Sunderland prišel s prednostjo s prve tekme (2:1), kar je bilo dovolj, da so "črne mačke" prišle do enajstmetrovk, ki so jih po slabem izvajanju na obeh straneh tudi osrečile.

Branilec zabil vodilni gol

Obračun je pričakovano bolj intenzivno odprl Man United. V 6. minuti je Adnan Januzaj dobro izvedel prosti strel in s predložkom našel Javierja Hernándeza na drugi vratnici, Mehičanov poskus je odbil vratar Vito Mannone. Januzaj je bil v prve pol ure razpoložen, a domači si niso uspeli ustvarjati resnejših priložnosti. Na drugi strani je Davida de Geo z volejem testiral Fabio Borini, Španec je bil kos nalogi.

V 36. minuti je United zapravil "dvojno" priložnost. Najprej je Šindži Kagawa na desni strani kazenskega prostora našel nekaj prostora in podal na glavo Darrena Fletcherja, Škot pa je zadel le vratnico. Do odbitka je prišel Danny Welbeck, toda nastreljal Mannoneja. Že v naslednji minuti pa so Rdeči vragi zasluženo povedli. Januzajevo podajo iz kota je Welbeck podaljšal na drugo vratnico, tam pa je bil najspretnejši branilec Jonny Evans (nekdaj na posoji pri Sunderlandu), ki je tako izenačil na skupnih 2:2. Goli v gosteh se v ligaškem pokalu namreč štejejo šele v podaljšku.

"Črne mačke" dvignile repe

V drugem polčasu smo videli precej boljšo predstavo Sunderlanda, ki je imel žogo več v svoji posesti. Za domače je bil nevaren predvsem Januzaj, a bi ob številnih strelih lahko kdaj poiskal tudi bolje postavljene soigralce. Na drugi strani je bil dvakrat blizu izenačenja Adam Johnson, polvolej Marcosa Alonsa pa je v zadnjem trenutku blokiral Evans. Kljub zaključnemu pritisku "črnih mačk" se je redni del končal z minimalno prednostjo Uniteda, kar je pomenilo podaljške, v katerem pa bi rezultat 1:0 domačim prinesel napredovanje.

V dodatnih 30 minutah smo spremljali igro visokega tempa, z nevarnimi situacijami na obeh straneh. Ko je v 119. minuti je "otrok" Man Uniteda Phil Bardsley streljal z 20 metrov, in je De Gea strel, ki je šel povsem po sredini vrat s katastrofalnim posredovanjem spustil za svoj hrbet, se je zdelo, da gre v finale Sunderland. A Hernández je minuto kasneje iz bližine v mrežo pospravil žogo za 2:1 in posledične enajstmetrovke.

Pri strelih z bele točke so bili za odtenek bolj zbrani gostje, domači so zapravili kar štiri od svojih petih poskusov. Odločilnega zadnjega je zgrešil Rafael in varovancem Gustava Poyeta omogočil slavje ob uvrstitvi v finale, kjer jih čaka zastrašujoči Manchester City.

Seedorf zaupal Birsi, Primorec takoj podal

Luis Muriel AC Milan Udinese Coppa Italia | Avtor: EPA EPA
Kontroverzni Mario Balotelli je za novega trenerja Clarenca Seedorfa na drugi zaporedni domači tekmi po prihodu na rdeče-črno klop zabil še drugi gol. Nizozemec je po ligaški zmagi nad Hellas Verono slovenskega reprezentanta Valterja Birso tokrat uvrstil v prvo postavo ob Robinhu in Kakáju, s katerima je podpiral Balotellija.

In prav oba Brazilca sta navdušeno kazala s prstom prav na Šempetrčana, ki je po dolgi žogi na krilo "iz prve" idealno podal po tleh v sredino, kjer je Robinho (namenoma?) zgrešil žogo in jo serviral Balotelliju za lahek vodilni gol po nekaj minutah igre.

Od navdušenja hitro k žvižgom

Nekdanji klub Samirja Handanovića ni bil niti slučajno nedolžen in bi že pred golom "Super Maria" lahko povedel, a se Bruno Fernandes v ugodnem položaju ni najbolje znašel. V 18. minuti je bil blizu tudi Birsa, ki pa po akciji Kakája prav tako ni izkoristil priložnosti. Po tem, ko je Christian Abbiati komaj ustavil poskus Emmanuela Agyemanga-Baduja, so Videmčani le prišli do izenačenja, ko je po prekršku Urbyja Emanuelsona enajstmetrovko izkoristil Luis Muriel.

VIdemčani so imeli več od igre tudi v nadaljevanju, po kar nekaj lepih priložnostih in občasni komediji zmešnjav v obrambi domačih pa je izvrsten vodilni gol zabil Nicolás López, ki je z neubranljivim strelom premagal Abbiatija in deset minut pred koncem Seedorfa spravil v prve velike težave. Zvočna kulisa se je hitro spremenila in Antonia Nocerina je ob žvižgih zamenjal novinec Keisuke Honda. A tudi to ni bilo dovolj za preobrat in Rossoneri letos ne bodo osvojili nobene lovorike.

Naveza Messi - Tello potopila "žabarje"

Tello Messi Alves Levante Barcelona španski pokal Copa del Rey | Avtor: EPA EPA


Za drugo tekmo z Levantejem v nekaj dneh je Gerardo Martino opravil kar osem sprememb v prvi postavi, toda Lionel Messi ni bil ena izmed njih. Argentinec je tako v Valencii odigral že svojo 400. tekmo za Barço, ki bi tokrat za razliko od mršavega ligaškega remija kmalu povedla že po nekaj minutah.

Pedro Rodríguez je prav v Messijevem slogu prodrl po robu kazenskega prostora in z levico zatresel vratnico. Nekaj prebojnosti po bokih se je v igro Kataloncev vrnilo že zaradi povratka Daniela Alvesa, ki je s predložki v sredino obrambo "žabarjev" držal na trnih, medtem ko katalonska zadnja vrsta z veteranom Carlesom Puyolom in mladim upom Marcom Bartro ni imela veliko resne(jše)ga dela.

Adriano v 24. minuti ni bil niti blizu zadetku, čeprav ga je Messi lepo našel ob vtekanju v kazenski prostor, Brazilec pa je pred vratarjem podajal Pedru, a bil bižje golavtu. Levante je tako kot za vikend znova uspel šokirati Katalonce s prostega strela, ki ga je Puyol slabo razčistil z izbijanjem točno v sredino, kjer je žogo iz dveh poskusov (razčistil ni niti Bartra) po obrambi Joséja Manuela Pinta v mrežo pospravil Nabil El Zhar.

"Hat-trick" Tella, tri podaje Messija

V drugem polčasu je Barcelona stopila na plin in rezultati so bili hitro vidni. Cristian Tello je redno prebijal desni bok domačih in v 53. minuti se mu je to obrestovalo. Katalonec je "spregledal" Pedra na drugi vratnici, a je po obrambi vratarja Javierja Jiméneza eden od domačih branilcev nastreljal soigralca Juanfrana, od katerega se je žoga nesrečno odbila v mrežo.

Sedem minut kasneje se je Tello tudi sam vpisal med strelce, potem ko ga je po novem vtekanju z leve domiselno našel Messi. Tudi tokrat bi hitronogi krilni napadalec lahko podal, a je bil njegov udarec dovolj močan, da je povedel Blaugrano v vodstvo. Po drugem golu je dve priložnosti za povišanje prednosti zapravil še "La Pulga". Slaba novica za pristaše Barcelone v drugem polčasu je bila le poškodba mitskega kapetana Carlesa Puyola, ki ga je nadomestil Javier Mascherano.

Povratna tekma le formalnost

Messi je kljub neučinkovitosti svoje delo opravil odlično. V 81. minuti je s svojo "trademark" globinsko podajo med branilce spet našel Tella, slednji ni sprožil idealno, a dovolj dobro za povišanje prednosti. Pet minut kasneje je Leo dvignil žogo čez obrambo, po novem pravočasnem vtekanju z leve je Tello dokončal svoj "hat-trick", Messi pa vpisal še tretjo asistenco.

Z zajetno zalogo treh zadetkov je Barcelona tako že pred povratnim obračunom rešila vprašanje potnika v  polfinale, srečanje na stadionu Camp Nou bo tako zgolj formalnost. 

Italijanski pokal (Coppa Italia), četrtfinale:

ROMA : Juventus 1:0 (0:0)
Gervinho (79)

AC Milan : UDINESE 1:2 (1:1)
Balotelli (7); Muriel (41), López (78)
Birsa (Milan) je odigral celo tekmo.

Četrtek ob 21.00:
Fiorentina - Siena

Sreda (29. 2.) ob 20:45:
Napoli - Lazio

Angleški ligaški pokal, polfinale (povratni tekmi):

West Ham United : MANCHESTER CITY 0:3 (0:2) /0:6/
Negredo (3, 59), Agüero (24)

Manchester United : SUNDERLAND 3:3** (2:1, 1:0, 1:0) /1:2/
Evans (37), Chicharito (120); Bardsley (119)

Španski kraljevi pokal (Copa del Rey), četrtfinale (prve tekme):

Espanyol : Real Madrid 0:1 (0:1)
Benzema (25)

Real Sociedad : Racing Santander 3:1 (2:0)
González (4, 33), Vela (62); Koné (83)

Levante : Barcelona 1:4 (1:0)
El Zhar (31); Juanfran (53/ag), Tello (60, 81, 86)

Četrtek ob 21.00:
Atlético Madrid - Athletic Bilbao

* – po podaljšku
** – po kazenskih strelih
/X:Y/ – izid prve tekme
ABC – ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.