Šport > Nogomet
790 ogledov

Obetajo se spremembe, tako se bo Slovenija spopadla s huliganizmom

Ante Šimundža Viole Fazanerija sobotainfo.com/Jure Banfi
Pristojni so napovedali ostrejše ukrepe za huligane na športnih prireditvah.

Ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar ter za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta se srečala s predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in Nogometne zveze Slovenije (NZS). Po sestanku so napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah. Neposredni povod so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.

Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da je od policije zahteval poročilo, ki ga še ni dobil, prav tako je svoj postopek začel inšpektorat za notranje zadeve, s katerim preverja, če je imetnik licence za zasebno varovanje deloval v skladu z zakoni in pravilniki. Napovedal je, da bo delovna skupina, ki jo bosta vodila državna sekretarja na notranjem ministrstvu Helga Dobrin in Dejan Židan iz ministrstva, pristojnega za šport, začela pripravljati ukrepe.

"Zaostrili bomo kazensko zakonodajo do huliganov, ki ogrožajo ljudi in premoženje, zakon o delovanju policije, ki bo vodil v prepoved vstopa na stadione tudi za tiste, ki so bili zaloteni pri uporabi pirotehničnih sredstev. Pred tem pa bodo tudi strokovnjaki za posamezna področja proučili predloge in posledice," je napovedal Poklukar. Dodal je, da bodo v prihodnje bolj sodelovali s klubi, organizatorji tekem ter verjetno poskrbeli tudi za večji video nadzor na tribunah.

Viole Fazanerija | Avtor: sobotainfo.com/Jure Banfi sobotainfo.com/Jure Banfi

Nedeljsko tekmo 21. kroga državnega prvenstva med Muro in Mariborom so prekinili zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče. Neznanec je ob igrišče med tekmo vrgel eksplozivno telo in poškodoval sedem ljudi, med njimi je zdravniško pomoč poiskalo pet nogometašev in član strokovnega štaba Mure. Policija je kljub temu, da je dogodek v skladu z varnostnim načrtom snemala, pozvala javnost za pomoč pri iskanju storilca, izsledila pa naj bi najmanj dva kršitelja. Poklukar na vprašanje, če so storilca že dobili, ni odgovoril.

Han je povedal, da so že v ponedeljek, dan po incidentu, sklicali sestanek z OKS in NZS. "Videli smo, da moramo vključiti še notranje ministrstvo, da se zaostri zakonodaja, ki ureja to področje. Športne prireditve so tiste, ki nas združujejo, zato moramo doseči, da se vsi, tudi družine od najmlajših do najstarejših, počutimo varne. Torej da sprejmemo tudi ukrepe, s katerimi bi lahko tudi prepovedali huliganom vstop na prireditve do konca življenja."

Franjo Bobinac je današnje srečanje označil kot dober in operativen sestanek. "Dobili smo se in napovedali ukrepe, da bomo lahko čim prej zabili gol. Govorili smo o tem, kaj storiti na zakonodajnem delu in tudi pri dodatnem izobraževanju športnih delavcev, staršev ter drugih, da bi bile tekme športni praznik. Pa tudi, da se ne bi začeli s športnih prireditev umikati družine, mladi in sponzorji."

Ante Šimundža Viole Fazanerija | Avtor: sobotainfo.com/Jure Banfi sobotainfo.com/Jure Banfi

Radenko Mijatović je izpostavil, da tudi po Evropi in drugod po svetu prihaja do rivalstva navijaških skupin boljših ekip in iz večjih mest. "Toda če ne ukrepamo ob izgredih, potem se ta vzorec lahko začne ponavljati. Zato je bila pomembna hitre reakcija obeh ministrstev ter OKS in NZS, saj si želimo, da se šport odvija v korektni borbi za točke. Take izgrede moramo ustaviti in jih z dolgoročnimi ter smiselnimi ukrepi obvladati," je pojasnil Mijatović.

Obeta pa se že nov zaplet, v nedeljo se bosta ob 18. uri v Kopru v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2025 pomerili košarkarski reprezentanci Slovenije in Izraela. Zaradi protestov proti državi slednje po vojaški intervenciji proti Hamasu v Gazi, kjer je zato umrlo že veliko palestinskih civilistov, so napovedani poostreni varnostni ukrepi. Tudi z vnosom stvari v dvorano, tako na tribune ne bo mogoče prinesti druge zastave kot slovenske, prepovedani so transparenti z žaljivo vsebino.

Han in ostali udeleženci današnjega sestanka so vse udeležence omenjene košarkarske tekme pozvali, naj je ne izkoristijo v politične namene, prav tako pa, da naj navijajo dostojno, športu primerno. Bobinac je še povedal, da se žal svet vrti v drugačno, napačno smer, in je "šport do določene mere postal tudi diskriminatoren".

 

Že dosedanja zakonodaja določa ukrepe proti huliganom v športu

Ena zadnjih večjih sprememb zakonodaje, ki določa ukrepe in sankcije proti huliganom na športnih prireditvah, je v Sloveniji začela veljati maja 2013. Aktualni minister za notranje zadeve Poklukar je med drugim izpostavil obvezna javljanja najhujših izgrednikov pred in med tekmami na policijski postaji, ki tako ne morejo na tribune. "Nekaj ukrepov deluje, nekaj pa ne. V naslednjem tednu bomo začeli z iskanjem ostrejših ukrepov. Ne le v zakonu o delovanju policije, tudi v kazenskem zakoniku je člen, kjer se naslavlja nasilništvo," je napovedal Poklukar.

Pred dobrim desetletjem sprejeta zakonodaja je nastala v času, ko so nekatere najbolj agresivne skupine huliganov, članov navijaških skupin največjih slovenskih nogometnih klubov, tedaj poškodovale vlake in avtobuse ter kršile javni red na avtocestnih počivališčih in v gostinskih lokalih. Pogosto se nasprotne navijaške skupine dogovarjajo tudi za medsebojne obračune ali pa do njih prihaja celo brez predhodnega dogovora.

Sprejeta je bila zakonodaja, po kateri je policija dobila pooblastila, da lahko huliganom, ki že med potjo kršijo javni red in mir, prepove nadaljnjo pot in udeležbo na tekmah. Prekinitev potovanja oziroma dostop do kraja športne prireditve traja, dokler se športna prireditev ne konča in se udeleženci ne razidejo. Zoper to odločitev, ki ne predvideva dodatne sankcije, ni pritožbe, lahko pa se vloži na sodišče pravno varstvo.

Policist lahko osebi, ki je zalotena pri dejanju z znaki nasilja ter je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala s kršitvami javnega reda, takoj z ustno odredbo izreče ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Izgrednik mora prireditev takoj zapustiti. Če tega ne stori, ga odstrani policist in ga lahko dodatno kaznuje z globo. Policija odredbo v dveh dnevih od izdaje pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko ukrep potrdi ali razveljavi. Tistim, ki najmanj dvakrat kršijo ukrep, lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Ender3 22:36 22.februar 2024.

    Naj se prične z menjavo Bobinca, ker tja ne sodi. Mijatović je večni voditelj podobno kot JJ in nikoli nič kriv. Poklukarja bi morali javno razgalit kot ministra brez ustrezne izobrazbe..Da nam minister z izobrazbo kuharja vodi notranje ministrstvo pa ...prikaži več je to mach. Nedavno pa so se spodtikali pod izobrazbo kmetijske ministrice. S čim si je model kupil politični in medijski molk. Tip deluje kot popoln diletant.

  • sandi76 20:49 22.februar 2024.

    Se že trese gora. Zopet. Razplet je znan. Vsi pa vemo, da od huliganov klubi živijo in jih ne bodo pustili zunaj stadionov. Rešitev je samo zapiranje tekem za gledalce, vsakič za daljše obdobje. Takrat se bodo zganili odgovorni in ...prikaži večin dejansko našli rešitve. Danes pa huligani zažgejo stadione, mesto sanira ter plača in gremo dalje v naslednje vandalizme.

  • Facja 20:20 22.februar 2024.

    Policaji so hrabri za zaplinjat upokojence. Ko pridejo cigoti ali pa Viole, pa rep stisnejo med noge. V Bayreuth-u sem videl švabske policaje na delu proti navijačem HSV-ja, ki so gostovali pri domačih (tretjeligaši) v nem. pokalu. Domači navijači kot ...prikaži več ovčke (kot recimo NK Mengeš), HSV-jevi naciji pa norci, samo so bili švabski policaji pripravljeni in organizirani; vsak tretji je imel kamero na prsih, trije policaji gledali proti HSV-jevcem, četrti pa z avtomatom obrnjen za 180° da ni napada od

Sorodne novice