Šport > Nogomet
1689 ogledov

Oblaku lahko uspe zgodovinski podvig

Jan Oblak Atletico Brugge Epa
Najslavnejši slovenski nogometaš bi lahko presegel rekord legenradnega vratarja Barcelone.

Trikratni dobtniki nagrade Zamora (2016-2018) Jan Oblak je tudi v letošnji sezoni glavni favorit, da si še četrti zapored zagotovi prestižno priznanje, katerega prejme vratar v La Ligi z najboljšim razmerejem med odigranimi tekmami in doseženimi zadetki.

jan oblak Vratarjev pogled Šport Zato je Oblak najboljši na svetu

Sezona se za Oblaka ni začela najbolje, saj je na prvih štirih tekmah prejel štiri zadetke, nato pa se je hitro vrnil v ustaljene tire in nanizal štiri zaporedne tekme brez prejetega gola.

Oblakovo povprečje po osmih odigranih krogih sezone 2018/2019 znaša 0,5 gola na srečanje, kar je najboljši rezultat med vsemi vratarji v španskem prvenstvu. Škofjeločan je nepremagan na štirih zaporednih tekmah, potem ko je svoja vrata zaklenil proti Getafeju, Huesci, Real Madridu in Real Betisu.

Na drugem mestu s povprečjem 0,75 gola na srečanje je vratar Real Valladolida Jordi Masip, na tretjem pa Getafejev David Soria (0,88 gola na tekmo).

Jan Oblak Atletico Brugge Med izbranci Šport Oblak med kandidati za zlato žogo

Oblak bi s četro zaporedno nagrado Zamora izenačil dosežek Victorja Valdésa, ki mu je to uspelo v letih 2009 do 2012. V prvi sezoni je prejel 31 golov na 35 obračunih, v drugi 24 na 38 tekmah, v tretji 16 na 32 tekmah, v četrti pa 28 na 35 tekmah.

victor valdes | Avtor: EPA EPA

Nekdanji vratar Barcelone je sicer petkratni dobitnik priznanja, rekord pa si deli s pokojnim Antoniom Ramalletsom, ki je vseh pet nagrad osvojil v 50. letih prejšnjega stoletja. Poleg Ramalletsa (5) in Valdésa (5) sta več nagrad od Oblaka osvojila še Juan Acuña (4) in Santiago Cañizares (4).

Oblakove številke so še impresivnejše od Valdésevih. Lani je prejel prejel 22 golov na 37 obračunih, leto poprej je odigral 29 tekem in klonil 21-krat. V sezoni 2015/2016 je izenačil rekord Paca Liana, saj je na 38 tekmah prejel zgolj 18 golov (0,47).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice