Šport > Nogomet
2745 ogledov

Odličen žreb! Sloveniji odprta vrata do Eura 2024!

Slovenska nogometna reprezentanca Profimedia
Slovenci so dobili nasprotnike v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2024 v Nemčiji igrala v skupini H, njene tekmice pa bodo reprezentance Danske, Finske, Kazahstana, Severne Irske in San Marina, je danes odločil žreb v Frankfurtu.

Slovenija je bila pred žrebom v bobnu 3 skupaj z Ukrajino, Islandijo, Norveško, Irsko, Albanijo, Črno goro, Romunijo, Švedsko in Armenijo. V žrebu je bilo 53 reprezentanc (zaradi vojne v Ukrajini v žrebu ni bilo Rusije), ki so jih razdelili v sedem skupin s po petimi ekipami in tri skupine s po šestimi člani.

Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2023. Deset zmagovalcev skupin in deset drugouvrščenih se bo neposredno uvrstilo na EP, zadnja tri mesta pa bodo zapolnile ekipe po dodatnih kvalifikacijah lige narodov marca 2024.

EP v Nemčiji, kamor je gostiteljica že uvrščena, bo potekalo med 14. junijem in 14. julijem 2024 v Berlinu, Münchnu, Dortmundu, Gelsenkirchnu, Frankfurtu, Stuttgartu, Hamburgu, Düsseldorfu, Kölnu in Leipzigu.

Krovna zveza Uefa je pred žrebom postavila nekaj omejitev: pet parov držav (Armenija/Azerbajdžan, Belorusija/Ukrajina, Gibraltar/Španija, Kosovo/Bosna in Hercegovina ter Kosovo/Srbija) se ni smelo znajti v isti skupini, določili so tudi prizorišča z zimskimi razmerami (Belorusija, Estonija, Ferski otoki, Finska, Islandija, Latvija, Litva in Norveška), kjer je bila omejitev največ dve v eni skupini.

Poleg tega pa so štiri članice, ki so si zagotovile nastop na finalnem turnirju lige narodov (Hrvaška, Španija, Italija in Nizozemska), dobile skupine s petimi člani, ker bodo na ta način igrale manj tekem, tako da bodo lahko nastopile na zaključnem tekmovanju lige narodov junija naslednje leto.

Poleg slovenske skupine H je žreb postregel s še nekaj zelo zanimivimi skupinami oziroma prihajajočimi obračuni. Med najbolj težko pričakovanimi bo zanesljivo tisti v skupini C, kjer sta se znašla oba zadnja finalista EP, Anglija in Italija.

Skupaj pa sta se znašli tudi Španija in Norveška (skupina A), pa Nizozemska in Francija (skupina B). Švedi, ki so nedavno po bojih s Slovenijo izpadli v nižji razred lige narodov, bodo imeli tudi težko nalogo v skupini F, kjer sta še Belgija in Avstrija. Hrvaško v skupini D čakata Wales in Turčija, v skupini E sta tudi Poljska in Češka.

Slovenija je prišla v skupino H, eno od treh s šestimi članicami. Po šest ekip bosta imeli še skupina I (Švica, Izrael, Romunija, Kosovo, Belorusija, Andora) in J (Portugalska, Bosna in Hercegovina, Islandija, Luksemburg, Slovaška, Lihtenštajn).

Slovenija je doslej na EP nastopila enkrat, in sicer leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem. Na zadnjem EP je zmagala Italija.

* Kvalifikacijske skupine za EP 2024:
- skupina A:

Španija
Škotska
Norveška
Gruzija
Ciper

- skupina B:
Nizozemska
Francija
Irska
Grčija
Gibraltar

- skupina C:
Italija
Anglija
Ukrajina
Severna Makedonija
Malta

- skupina D:
Hrvaška
Wales
Armenija
Turčija
Latvija

- skupina E:
Poljska
Češka
Albanija
Ferski otoki
Moldavija

- skupina F:
Belgija
Avstrija
Švedska
Azerbajdžan
Estonija

- skupina G:
Madžarska
Srbija
črna gora
Bolgarija
Litva

- skupina H:
Danska
Finska
SLOVENIJA
Kazahstan
Severna Irska
San Marino

- skupina I:
Švica
Izrael
Romunija
Kosovo
Belorusija
Andora

- skupina J:
Portugalska
Bosna in Hercegovina
Islandija
Luksemburg
Slovaška
Lihtenštajn

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:21 09.oktober 2022.

    To za nas še zdaleč ni tako odlična skupina kot piše avtor prispevka, ampak gre za zelo zahtevno skupino z neatraktivnimi tekmeci. Verjetno bi s tekmovalnega vidika za nas bilo lažje v skupini I ali J!?

Sorodne novice