Šport > Nogomet
516 ogledov

Olimpija namučila Lille, odločitev v zadnji minuti

Lille Olimpija Ljubljana UECL
1/8
Profimedia Prizor s srečanja med Lillom inj Olimpijo.
Slovenski prvaki so odigrali zgodovinsko prvo srečanje v skupinskem delu evropskega tekmovanja.

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v prvem kolu skupine A Konferenčne lige na gostovanju v francoskem Lillu izgubili (2:0). Na drugi tekmi skupine A se bosta v četrtek pomerila bratislavski Slovan in ferski Klaksvík.

Domače "doge" so do prednosti prišle v 43. minuti, ko je po prekršku Agustína Doffa v kazenskem prostoru enajstmetrovko izkoristil Jonathan David. V 94. minuti je po napaki Olimpijine obrambe srečanje dokončno odločil Yusuf Yazıcı.

Francoski prvoligaš, ki ima skoraj 200 milijonov evrov več vredno ekipo, je sicer upravičil vlogo favorita in zmagal. Predvsem v prvem polčasu je prevladoval, v drugem pa stopil s plina, tako da je ljubljanska zasedba dobila tudi kakšno priložnost za morebitno presenečenje, a je ni znala izkoristiti, po drugi strani pa z nespretnima potezama v obrambi Francozom "podarila" oba gola.

Olimpijo tekma 2. kola čaka 5. oktobra, ko bo gostila Slovan iz Bratislave. Prvo mesto v skupini vodi neposredno v osmino finala, drugo pa v dodatne kvalifikacije za preboj med 16.

Francozi so kar odločno začeli dvoboj, Matevž Vidovšek je prvič posredoval na začetku tretje minute, ko je poskusil prvi zvezdnik Lillove zasedbe, kanadski napadalec David, v deseti pa je bil ljubljanski vratar spet na mestu po poskusu Hákona Haraldssona. David je bil nevaren še v 13. minuti, ko je malce po desni stekel proti vratom, na koncu pa zadel le zunanji del mreže, tudi sicer pa so Francozi bili precej več pri žogi in pritiskali, tako da je moral Vidovšek (spodaj) v 26. in 28. minuti še dvakrat posredovati, David, ki je na nogometnem trgu vreden 60 milijonov evrov, pa je malo zatem zgrešil še z glavo.

Francoska zasedba pa je še v prvem polčasu dobila najstrožjo kazen, ko je Doffo s hrbta v kazenskem prostoru odrinil Haraldssona, z bele pike pa je bil v 43. minuti zanesljiv David. Olimpija je sicer v prvem polčasu nekajkrat prišla v ugoden položaj, a ostala brez zaključnega strela.

Matevž Vidovšek Lille Olimpija UECL | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljubljančani so prvič na tekmi sploh streljali v 58. minuti, vendar je bil Admir Bristrić daleč od uspeha. Bližje je bil še dvakrat na drugi strani David, a je ostalo pri 1:0, tudi v 59. minuti, ko je zgrešil Ivan Cavaleiro. Tekma v naslednjem obdobju ni postregla s posebej razburljivo predstavo, Ljubljančanom ni uspelo izpeljati kakšne nevarne akcije, Francozi pa kot da se zanje niti niso preveč trudili.

Saar Fadida je nato pri gostih v 74. minuti žogo z roba kazenskega prostora poslal precej mimo vrat, nekako v slogu praktično vseh zaključkov Olimpijinih igralcev. Z glavo pa ni dobro streljal niti Alexsandro v 83. minuti, ko je bil v ugodnem položaju pred Vidovškovimi vrati.

V 85. minuti je Mustafa Nukić poskrbel za prvi Olimpijin strel v okvir vrat, a je bil tudi ta preslab za spremembo izida. So ga pa spremenili domači v 94. minuti, ko je Jorge Silva podal iz avta točno do Francozov, napad je zaključil Yazıcı, ki je prišel povsem sam pred Vidovška.

"Prvi občutki so taki, da ima Lille več kakovosti, izkušenj, ampak ko potegnemo črto, je grenak priokus, ker smo jim podarili oba zadetka. Mi smo imeli nekaj priložnosti, predvsem v prvem polčasu bi morali prej zaključevati. Mislim, da bi se dalo kaj več iztržiti."
Timi Max Elšnik, kapetan Olimpije

Konferenčna liga (skupina A), 1. kolo:

Lille - Olimpija Ljubljana 2:0 (1:0)
David 43./11m, Yazıcı 94.

ČETRTEK:
Slovan Bratislava - Klaksvík

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.