Šport > Nogomet
62 ogledov

Olimpija v 93. minuti do naslova!

nogomet Saša Despot
Nogometaši Olimpije so z dramatično končnico v Velenju (0:1) osvojili naslov državnega prvaka, kljub zmagi Maribora pri Krki (1:3). Krka je izpadla iz elitne druščine.

Ljubljanska Olimpija si je s tremi točkami proti velenjskemu Rudarju (0:1) že zagotovila naslov in lovoriko po 21 letih vrnila v prestolnico. Mož odločitve je bil Rok Kronaveter, ki je v 93. minuti uspešno izvedel enajstmetrovko.

Maribor je sicer slavil pri Krki (1:3), toda do naslova ne more več. Dolenjci so se s porazom sprijaznili z zadnjim mestom. Nekaj možnosti za neposreden obstanek brez kvalifikacije je po zmagi pri Gorici ohranil Koper (0:1), saj sta Zavrč in Krško remizirala (1:1).

Kronaveter prenesel ogromen pritisk

Po zaspanem uvodu v srečanje so ob glasnih napevih ljubljanskih navijačev do prve večje priložnosti prišli Velenjčani. V 13. minuti je Damjan Trifković s predložkom našel Leona Črnčiča, ta je z nekaj metrov zgrešil vrata. V naslednjem napadu je na nasprotni strani odgovoril Blessing Eleke, po podaji Matica Finka je iz ugodnega položaja zgrešil.

Obe ekipi sta imeli nekaj polpriložnosti, v 41, minuti pa so bili "zmaji" dvakrat nevarni. Najprej je po akciji Mihe Zajca in Finka močno zaključil Eleke, nato je z 20 metrov čez gol meril še Zajc. Pred koncem prvega dela je do strela z glavo prišel še Kronaveter, tudi on je meril previsoko.

Na začetku drugega polčasa je Olimpija silovito napadla. Matic Čretnik je ubranil poskus Kronavetra, Zajc in Aris Zarifović pa nista bila natančna. V 60. minuti je v kazenskem prostoru padel Zajc, a sodnik se ni oglasil. Zajc je zatem še dvakrat poskusil s strelom, Čretnik je ostal brez dela.

Eno redkih nevarnih situacij Rudarja v drugem polčasu je v 80. minuti zaključil Mate Eterović, toda Nejc Vidmar se ni pretegnil. Dve minuti kasneje je sledila sporna situacija: Denis Klinar je z desne prišel povsem sam pred vratarja, podal pred vrata, tam je eden od velenjskih branilcev žogo izbil proti svojemu golu, na črti (ali pa morda malo čez njo), pa jo je izbil njegov kolega.

V sodnikovem dodatku pa so Ljubljančani vendarle prišli do zlata: Miroslav Radović je prodiral po levi in podal pred gol, tam je David Kašnik za podrl rezervista Juliusa Wobaya in dobil rdeči karton, h enajstmetrovki pa je pristopil Kronaveter zanesljivo ugnal Čretnika za izjemno slavje Ljubljančanov na stadionu Ob jezeru.

Novomeščani brez obstanka

Mariborčani so že v tretji minuti zahtevali enajstmetrovko po domnevnem igranju z roko, a je sodniška piščalka ostala nema. Novomeščani so v uvodu zapretili prek Luke Majcna, na drugi strani pa je Marko Jankovič streljal mimo gola, medtem ko je poskus Jean-Philippa Mendyja ubranil Miodrag Mitrović. V 16. minuti je bila Krka blizu vodstva, Mario Brkljača je zadel vratnico.

Po obdobju razgibane igre so gostje povedli v 29. minuti. Na desni je dobro preigraval Janković in ostro podal v sredino, kjer je bil na pravem mestu Mendy. A veselje je trajalo le tri minute. Po predložku Jana Novaka z desne je pred vrati dobro reagiral Josip Fuček in matiral Jasmina Handanovića.

Toda tudi Dolenjci niso bili dolgo dobre volje. V 39. minuti je Luka Bogdan slabo izbil visoko žogo, do nje je prišel Mendy in z improviziranim strelom v padcu našel pot do mreže. Maribor je na odmor tako odšel s prednostjo.

Začetek drugega polčasa je minil v znamenju izenačene igre, dlani Mitrovića je ogrel Željko Filipović. Sredi nadaljevanja je bila Krka sila blizu izenačenja. Poskušala sta Leo Ejup in Miha Kostanjšek, slednji je nato zadel še okvir vrat. 

V 80. minuti je iz gneče v kazenskem prostoru za domače poskusil še Majcen, Handanović se je izkazal. Pet minut kasneje bi zmago gostov lahko potrdil Sintayehu Sallalich, vendar je preveč okleval s strelom. Pirovo zmago Štajercev je v 94. minuti vendarle potrdil Amir Dervišević.

Podlogar potrdil zakon bivšega

V taboru Domžal so upali, da se bodo Celju maščevali za izpad iz pokalnega tekmovanja, ob tem pa prekinili niz šestih tekem brez zmage na domačem igrišču ter odločili vprašanje o tretjem mestu, na ta način pa potrdili evropsko vozovnico. Na koncu so kljub porazu izbranci Luke Elsnerja potrdili tretje mesto, saj je Gorica klonila proti Kopru. Junak Celja pa je bil Matej Podlogar, ki se je januarja iz Domžal preselil v Celje, tokrat pa zabil dva gola za celjsko zmago, grofje pa so z uspehom potrdili obstanek v prvoligaški druščini.

Tekmo na razmočenem domžalskem igrišču so nekoliko bolj podjetno začeli domači. V sedmi minuti je Dejan Trajkovski preizkusil Matica Kotnika, celjski vratar se ni dal. Matic Črnic je pet minut kasneje streljal mimo gola, tako kot za Celje Lovre Čirjak v 17. minuti, isti igralec pa je premalo močno udaril žogo v 22. minuti. Domžalčani so bili vse do zadnjih minut nekaj nevarnejši tekmec, a na odmor odšli z dvema goloma zaostanka, oba so dobili povsem ob koncu polčasa. Najprej je v 45. minuti Podlogar izkoristil podajo Tadeja Vidmajerja z leve strani in žogo z glavo potisnil v gol, v prvi minuti sodniškega dodatka pa je z desne podal Nino Pungaršek, Podlogar pa je z bližine še enkrat zadel.

Hitro po začetku drugega polčasa je Elsnerjeva ekipa ostala brez enega igralca. V 47. minuti je rdeči karton dobil Samir Masimov, ki je na celjski polovici napravil prekršek nad Vidmajerjem. V 51. minuti so bili Celjani blizu tretjemu golu. Miha Blažič je dobil žogo, ta se je znašla pri Čirjaku, ki je s sedmih metrov streljal močno, zadel pa je Podlogarja, ki se ni pravočasno umaknil žogi. Pet minut pozneje je Zeni Husmani z velike razdalje sprožil proti celjskemu golu, Kotnik je s precej težavami ohranil mrežo nedotaknjeno. Naslednjih nekaj minut so domači kljub igralcu manj poizkušali znižati, v 78. minuti pa prejeli še tretji gol. Po hitrem protinapadu Celja je Sunny Omoregie podal do Čirjaka, ta je preigral Blažiča in s pomočjo leve vratnice zadel.

Koprčani dobili, po kar so prišli

Koprčani Novo Gorico zapuščajo precej zadovoljni. Ne le da so z zmago obdržali prednost pred Krko, ampak so si z njo in porazom Novomeščanov zagotovili vsaj deveto mesto. Prihodnjo soboto pa bodo lovili osmo, saj bodo doma igrali z Zavrčem, neposrednim tekmecem za izognitev dodatnim kvalifikacijam za obstanek v ligi. Na drugi strani pa je Gorica dokončno ostala brez možnosti za nastop v evropskih tekmovanjih, saj bo prvenstvo končala na četrtem mestu.

Koprčani so dobili prvi polčas z zadetkom Ivorja Horvata, ki je v 34. minuti zadel po podaji z leve strani. Obe ekipi sta bili sicer precej izenačeni, kar zadeva strele proti vratom, večina pa je bila nenatančnih. Pri domačih sta še največ poskušala Andrej Kotnik in Tilen Nagode, pri gostih pa prav Horvat, ki je že v šesti minuti žogo poslal mimo cilja.

V drugem polčasu sta bili ekipi uvodoma skopi s streli proti enim ali drugim vratom, Rifet Kapić na goriški in Horvat na koprski strani sta sprožila preslabo za spremembo izida, tako kot Joel Valencia v 62. minuti. Sledilo je bolj razburljivo nadaljevanje, ekipi sta redno prihajali do strelov, nevarna sta bila posebej Kapić in Sandi Arčon v 74. minuti, obakrat je dobro posredoval Tomić. Arčon je bil tudi zadnji, ki je sprožil nevarnejši udarec, a niti v tretji minuti sodniškega dodatka ni dovolj dobro meril za izenačenje.

Haložani in Posavci remizirali

Nogometaši Zavrča nadaljujejo niz tekem brez zmage. Te ne poznajo že od sredine marca, so pa zato v zadnjih devetih krogih zabeležili pet remijev. Kljub temu se pred zadnjih krogom, enako kot Krško, še niso otresli vseh skrbi okoli nazadovanja v 2. SNL. Sezono bosta ekipi končali naslednjo soboto ob 20.15; Zavrč pri Luki Koper, Krško pa doma z Domžalami.

Zavrč je tekmo začel bolj podjetno, več je bil pri žogi in imel je tudi nekaj polpriložnosti, ki so ogrele vratarja Marja Zalokarja. Resneje nasprotnega gola ni ogrozil in ko je že kazalo, da bosta moštvi na odmor odšli poravnani, so Krčani prišli do zadetka. Dejan Urbanč je domiselno izvedel prosti strel. Žogo je podal za hrbet domače obrambe do osamljenega Luke Paviča, njegov strel je Marko Ranilović še uspel odbiti, a usnje je prišlo do Šimeta Gregova, ki mu ga ni bilo težko pospraviti v mrežo.

V nadaljevanju je bila slika na terenu pričakovana; domači so lovili priključek na semaforju, gostje pa so zagnano branili prigarano prednost. Načrt je deloval vse do zaključka, vmes je bil sicer Zalokar nekajkrat na težkih preizkušnjah, ko so domačini vendarle prišli do izenačenja. V 85. minuti je Dean Tišma lepo zaposlil Josipa Golubarja, ki se je znašel iz oči v oči z vratarjem Krškega in ga uspešno premagal.

Prva liga TS, 35. kolo:

Rudar Velenje - Olimpija Ljubljana 0:1 (0:0)
Kronaveter 93./11m
RK: Kašnik (Rudar) 91.

Krka - Maribor 1:3 (1:2)
Fuček 33.; Mendy 29., 39., Dervišević 94.

Gorica - Luka Koper 0:1 (0:1)
Horvat 34.

Zavrč - Krško 1:1 (0:1)
Golubar 85.; Gregov 45.

Domžale - Celje 0:3 (0:2)
Podlogar 45., 45.(+), Čirjak 78.
RK: Masimov (Domžale) 48.

Komentarjev 1
  • matermila 08:06 15.maj 2016.

    Da potešim radovednost:koliko jih stala tale zadnja minuta?(v €)Sicer si pa MB ni zaslužil naslova.