Šport > Nogomet
424 ogledov

Özil se je opekel, zdaj se je z ognjem poigral še Demba Ba

demba ba Epa
Senegalski napadalec, član turškega İstanbula Başakşehirja, je javno okrcal kitajske oblasti, kar bi lahko imelo posledice tako zanj kot za njegov klub, kot se je že izkazalo na primeru Mesuta Özila.

Nekdanji napadalec Newcastla in Chelseaja Demba Ba je nogometni svet pozval, naj obsodi domnevno posredovanje kitajskih oblasti, uperjeno proti ujgurski manjšini v regiji Xinjiang, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Senegalec je krovne zveze in vodilne panoge obtožil, da v tej tematiki denar postavljajo pred moralo.

Senegalski nogometaš, sicer musliman, ki je na Kitajskem igral za Shanghai Shenhua, je za britanski BBC povedal, da je pripravljen voditi gibanje v boju proti diskriminaciji na Kitajskem.

Tamkajšnje oblasti so namreč pod vse večjim mednarodnim pritiskom zaradi usode manjšin v regiji Xinjiang.

Po mnenju skupin za pravice in drugih strokovnjakov je bilo več kot milijon etničnih Ujgurov, večinoma muslimanov, odpeljanih v taborišča, kjer so bili podvrženi politični indoktrinaciji.

Kitajska sicer pravi, da so taborišča "centri za poklicno izobraževanje", ki so potrebni za boj proti verskemu ekstremizmu in da si tam prizadevajo za povečanje zaposlenosti, poroča AFP.

Ba, ki je med drugim igral za Chelsea, Newcastle United in West Ham United, je ob tem dejal: "Moram poskusiti in organizirati nekaj, da se lahko nogometaši zberejo in govorijo o teh zadevah, saj si veliko ljudi tega ne upa ali ne želi."

"Vem, da obstajajo nogometaši, ki se želijo boriti za pravičnost, bodisi muslimansko, budistično, krščansko, kakršnokoli prepričanje," je dodal 35-letnik, ki si zdaj kruh služi v Turčiji.

"Kot športniki imamo moč, ki je sploh ne poznamo. Če se zberemo in pogovarjamo, se stvari spremenijo. Če vstanemo, ljudje vstanejo z nami," je še dejal za BBC.

Mesut Özil | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Ba se je pridružil še enemu glasnemu nasprotniku dogajanja na Kitajskem, Arsenalovemu nogometašu Mesutu Özilu. Ta se je na to temo opredelil lani, kar je kitajske televizije spodbudilo, da prekinejo oddajanje o Arsenalu, nemškega nogometaša turških korenin pa so v medijih prikazali kot "klovna".

Özil je bil obenem jezen tudi na klub, ker ga pri njegovih prepričanjih ni podprl.

Od tistega incidenta so angleški nogometni klubi, vključno z Arsenalom, podprli gibanje Black Lives Matter. Ba pa je potegnil vzporednice med protirasističnim sporočilom in tistim, kar se dogaja v regiji Xinjiang.

"Gibanje Black Lives Matter je močnejše, če ga podprejo ljudje, ki niso temnopolti. Kdaj bomo videli, da se bo preostali svet zavzemal za muslimane?" je vprašal in dejal, da so klubi na Kitajskem na igralce pritiskali, naj se ne vmešavajo.

"Ko obstajajo finančne koristi, si nekateri zatiskajo oči. Denar ima večjo vrednost kot morala," je še pomenljivo dodal Ba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice