Šport > Nogomet
30 ogledov

Po Anteju Ante; Šimundža šef v LV

Darko Milanič Šimundža Maribor Ljudski vrt Gregor Katič
Novi trener večkratnih slovenskih državnih prvakov je postal njihov nekdanji nogometaš Ante Šimundža, do nedavnega trener Aluminija iz Kidričevega.

Na klopi najuspešnejšega slovenskega kluba Maribora bo Ante Šimundža po vsega treh mesecih zamenjal hrvaškega strokovnjaka Anteja Čačića, ki se je s klubom sporazumno razšel po seriji slabših rezultatov in zadnjem porazu proti Kopru v gosteh (1:2).

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal športni direktor Zlatko Zahovič, odločitev za Šimundžo ni bila težka, saj je ta sodeloval že pri doslej največji zgodbi kluba, uvrstitvi v Ligo prvakov, prav tako pa je bil kot pomočnik trenerja že prisoten tudi v "novem" preporodu mariborskega kluba. Prav tako zanj nikoli ni bila vprašljiva pripadnost klubu.

"Sicer pa ni bilo za mesto trenerja nobenega drugega kandidata. Šimundža je bil najresnejši kandidat že julija, mislim pa, da je prišel ob pravem času," je dejal Zahovič in potrdil, da je njihova želja dolgoročno sodelovanje, zelo pomembno pa se mu zdi tudi, da novi trener že iz preteklosti dobro pozna ekipo.

Iz druge takoj v Evropsko ligo

Novi strateg Mariborčanov se zaveda odgovornosti, a je poudaril, da ambicioznost kluba tudi pri njem ni vprašljiva. Napovedal je že, da tako, kot je običajno zahteven do samega sebe, bo veliko, predvsem pa red in disciplino, zahteval tudi od svojih igralcev.

Z delom bo moral začeti takoj, saj nogometaše Maribora že v četrtek čaka nova evropska preizkušnja pri angleškem Wiganu. Želi si čim prej stabilizirati ekipo in igralcem vrniti zmagovalno mentaliteto, o stanju v ekipi pa bo vedel več, ko jih bo danes prejel od svojih sodelavcev. Kot zunanji opazovalec zato za zdaj mnenja ne želi deliti z javnostjo.

"Če bi se zadovoljili s trenutnim stanjem, potem ne bi bili ambiciozni. Tudi ko gre najboljše, si želiš še en korak naprej. Mi bomo delali korak po koraku, že do tekme z Wiganom pa bomo naredili vse, kar je v naši moči," je dejal Šimundža, ki se mu hiter preklop iz druge lige v Evropsko ligo ne zdi težava, saj je v vsakem klubom vedno maksimalno motiviran.

Sebastian Veron Ante Šimundža Lazio Maribor Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Zabil v Ligi prvakov

Šimundža, ki je v soboto dopolnil 42 let, je otrok Ljudskega vrta, saj je večji del njegove športne kariere z nekaj prekinitvami povezan z Mariborom. Bil je tudi del "zlate zasedbe" vijoličastih, ki je edinkrat doslej igrala v Ligi prvakov, v kateri je na gostovanju pri kijevskem Dinamu dosegel celo gol za zmago (1:0). Preizkusil se je tudi v tujini, ob tem pa zbral tri nastope za slovensko reprezentanco.

Po koncu aktivne kariere se je odločil za trenersko pot in po pridobitvi licence od leta 2007 najprej deloval kot pomočnik Pavla Pinnija v Celju, od junija 2008 pa kot pomočnik Darka Milaniča v mariborskem klubu. Prejšnjo sezono je kot glavni trener preživel pri Muri, po izpadu iz Prve lige pa je letos prevzel drugoligaško ekipo Aluminij iz Kidričevega.

Pod Čačićevim vodstvom je klub na zadnjih sedmih tekmah zabeležil štiri poraze, dva remija in le eno zmago. V četrtek Štajerce čaka prvo letošnje gostovanje v Evropski ligi – pomerili se bodo z ekipo Wigan Athletic, lanskim zmagovalcem angleškega FA pokala.

Komentarjev 3
  • vico 15:10 30.september 2013.

    ko se sranje zacne ga ni konca pa se tok lah trnera menate debilizaho je pa itak katastrofa

  • Presvetli 13:55 30.september 2013.

    Igrali bodo seveda tisti kateri bodo najdlje z njim pili,da se razume.Najbolje,da kar spremenite ime ekipe in prevzamete drugo ime Metalice-Alcoholica.

  • Presvetli 13:53 30.september 2013.

    Bravo,seljaki!!!!!!Nagnali ste pravega trenerja,da se bo lahko dalje pijančevalo.Zdraho bo dalje vozil igralce v Avstrijo na ...... in po nočnih lokalih bodo morali pit z njim,Šimunđa pa bo le lutka katero bo Zdraho premikal.Posranec Zdrahotov,zakaj potem nisi kar sam prevzel ...prikaži več trenerskega stolčka?????Sedaj boš lahko spet sedel na klopi in menjaval igralce po mili volji.