Šport > Nogomet
19 ogledov

Po izjemnem drugem delu Fred pokopal upe Azzurrov

Diamanti Oscar Brazilija Italija Pokal konfederacij
1/33
Reuters
V skupini A je bilo na sporedu zadnje kolo predtekmovanja. Obračun za prvo mesto med Brazilijo in Italijo se je razpletel v korist domačih (4:2), tretje mesto pa so po zmagi nad Japonci osvojili Mehičani (2:1).

Reprezentanci Italije in Brazilije sta dobili predhodni tekmi proti Mehiki oz. Japonski, v Salvadorju pa sta v medsebojnem obračunu odločali o prvem mestu v skupini A. V primeru remija bi zaradi boljše razlike v golih s prvega mesta v polfinale napredovale Carioce, a domačini so kljub temu zaigrali napadalno in si zasluženo priborili še tretjo zmago na tekmovanju.

Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari je na zelenico poslal večino največjih adutov, medtem ko je Cesare Prandelli nekatere "prvokategornike" pustil na klopi. Daniele de Rossi je tekmo izpustil zaradi kazni rumenih kartonov, Andrea Pirlo, Emanuele Giaccherini, Andrea Barzagli in Christian Maggio pa so dobili malce oddiha.

Tokrat brez gola Brazilije v uvodnih minutah

Srečanje so Brazilci začeli zelo napadalno in že v prvih dveh minutah so si pripravili dve lepi situaciji za vodstvo. Najprej je poizkušal Paulinho, ki ni pretirano ogrozil Gigija Buffona. Po nekaj sekundah se v kazenskem prostoru ni najbolje znašel Oscar, v nadaljevanju akcije pa je z leve strani do strela prišel še Hulk, Buffon pa je dobro odbil njegov nizek udarec v daljši kot.

Nato se je igra umirila, Italijani so z uspešnim držanjem žoge znižali ritem domačih in začeli počasi pogledovati proti golu Júlia Césarja. Prvič so zapretili v 17. minuti, ko je po predložku s strani do strela prišel Mario Balotelli, a je obramba gostiteljev še pravočasno blokirala njegov poizkus. Nato so spet rahlo pobudo prevzeli fantje v rumenih dresih in po dveh neizdelanih strelih se je v 24. minuti v priložnosti znašel Neymar, žogo je z levico poslal mimo daljše vratnice. 

Dante v mrežo pospravil odbitek

Do konca polčasa lepših priložnosti ni bilo, bi pa Azzurri skoraj izkoristili napako Thiaga Silve v zadnji vrsti. Brazilci so vendarle bili bolj podjetni in napadalni, a predložki Hulka in Neymarja niso obrodili sadov. Vse do druge minute sodnikovega dodatka.Takrat so domačini izvajali prosti strel z leve strani, pred gol je visoko podal Neymar, skok je dobil Fred in z glavo streljal, Buffon je okroglo usnje odbil, a točno na noge rezervista Danteja, ki je s strelom v bližnji kot Carioce povedel v prednost in postavil izid prvega dela igre.

Brazilija Italija Pokal konfederacij | Avtor: Reuters Reuters
Dante je sredi polčasa zamenjal rahlo poškodovanega Davida Luiza. Slovenski zahodni sosedi pa so bili zaradi poškodb v prvem delu prisiljeni izvesti kar dve menjavi, Riccarda Montoliva in Ignazia Abateja sta nadomestila Giaccherini in Maggio.

Eksploziven uvod v nadaljevanje

Tudi drugi polčas so bolje odprli domači, že v 46. minuti sta kombinirala Fred in Oscar, strel slednjega z roba kazenskega prostora pa je bil lahek plen za italijanskega vratarja. Na videz nenevarni Azzurri pa so udarili v 51. minuti. Balotelli je lepo s peto podaljšal visoko žogo, v prazen prostor je pravočasno vtekel Giaccherini in z natančnim nizkim udarcem izenačil. Toda izid je bil poravnan le štiri minute. Maggio je kakšnih 18 metrov od gola malce z leve strani podrl Neymarja, slednji je nato izvedel prosti strel, žoga je oplazila nekoga v živem zidu Italijanov in prevarala Buffona za novo vodstvo Brazilcev.

Fred Brazilija Italija Pokal konfederacij | Avtor: Reuters Reuters

V 61. minuti je močno streljal Balotelli, César je žogo odbil. Minuto kasneje so bili Italijani spet pred vrati gostiteljev, tokrat niso prišli do strela. Zato pa so bili toliko bolj učinkoviti varovanci Scolarija. V 66. minuti je Marcelo poslal natančno dolgo podajo na Freda, napadalec Fluminenseja si je lepo ustavil žogo in jo ob Giorgiu Chielliniju poslal za hrbet Buffona. Takoj zatem je Scolari Neymarja poklical na klop.

Fred razblinil vse dvome o zmagovalcu

A branilec Juventusa se je za malce zaspano reakcijo hitro oddolžil. Po kotu Italije je do žoge prišel Alberto Aquilani, jo uspel oddati do Chiellinija, ta pa je "iz prve" z notranjim delom stopala znižal na 2:3.

V 80. minuti pa so nogometaše z Apeninskega polotoka centimetri ločili od izenačenja. Po kotu Antonia Candreve se je v pravem trenutku odrinil Maggio in z vsega petih metrov z glavo zadel prečko. Dve minuti kasneje je z oddaljenosti 15 metrov mimo gola sprožil Balotelli.

V zaključnih minutah so se Azzurri trudili priti do izenačenja, a še en gol Freda je razblinil vse dvome o zmagovalcu. Po izgubljeni žogi Giaccherinija je stekla akcija domačih po levi strani, do strela je prišel Marcelo, Buffon je odbil, a točno v pot gibanja Freda, ki mu ni bilo težko povišati na 4:2.

Takoj po golu je imel za Italijo priložnost še rezervist Stephan El Shaarawy, a ostalo je pri dveh golih razlike za Carioce, ki so s popolnim izkupičkom osvojile prvo mesto v skupini A.

Hernández ostal brez "hat-tricka"

Javier Chicharito Hernandez Mehika | Avtor: Reuters Reuters
V tekmi, ki ni imela pravega tekmovalnega naboja, so Mehičani premagali Japonce (2:1) in tako osvojili tretje mesto v skupini A. V dokaj dinamični tekmi v prvem polčasu nismo videli zadetka, čeprav sta si obe ekipi priigrali veliko obetavnih priložnosti. 

Zato pa je led po manj kot desetih minutah nadaljevanja prebil Chicharito Hernández. Andrés Guardado je podal z leve, napadalec Manchester Uniteda pa je iz bližine zabil. Japonci se niso predajali, a dobrih deset minut kasneje so bili v še višjem zaostanku. Tudi tokrat je po prekinitvi zadel Hernández.

Japonci so do konca skušali zabiti zadetek priključka in to se jim je obrstovalo v 86. minuti, ko se je po akciji Šindžija Kagave in Jasuhita Enda med strelce vpisal Šindži Okazaki. Azijci so nato zaigrali na vse ali nič, Mehičani pa so prežali na protinapade. Po enem od teh je imel priložnost za "hat-trick" Chicharito, vendar je iz enajstmetrovke zadel le prečko. 

Ostalo je pri izidu 2:1, Mehičani so osvojili tretje, Japonci pa četrto mesto. V polfinale so se s prvega mesta uvrstili Brazilci, z drugega pa Italijani. 

Pokal konfederacij, 3. kolo:

Skupina A

Italija : Brazilija 2:4 (0:1)
Giaccherini (51), Chiellini (71); Dante (45+2), Neymar (55), Fred (66, 89)

Japonska : Mehika 1:2 (0:0)
Okazaki (86); Hernández (54, 66)
Hernández (Mehika) je v 90. minuti zastreljal enajstmetrovko.

 

 

 

 

 

 Skupina B

Nedelja ob 21.00
Nigerija  - Španija
Urugvaj - Tahiti

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.