Šport > Nogomet
68 ogledov

Po veliki drami Oblak le v četrtfinalu

jan oblak atletico liga prvakov Profimedias
Slovenski vratar Jan Oblak se je s soigralci uvrstil v četrtfinale Lige prvakov. Rdeče-beli so napredovali po osmi seriji enajstmetrovk.

V četrtfinalu najelitnejšega evropskega tekmovanja bo zastopan tudi slovenski nogomet. Jan Oblak in soigralci so na prvi tekmi v Eindhovnu proti PSV iztržili remi brez zadetkov, pred domačo tekmo pa so bili tako favoriti za napredovanje med osem najboljših ekip Lige prvakov. Nogometaši iz Madrida so bili sicer podjetnejši že na prvi tekmi, še zlasti po rdečem kartonu, ki si ga je prislužil Urugvajec Gastón Pereiro.

Na tokratnem dvoboju je PSV presenetljivo dobro odprl tekmo, v uvodnih minutah je pokazal celo več kot colchonerosi. A do prve prave priložnosti so vseeno prišli domačini. Nizozemski branilci so v kazenskem prostoru povsem pozabili na izjemno nevarnega Antoina Griezmanna, Francoz si je po podaji Kokeja neoviran ustavil žogo in se iz oči v oči znašel pred vratarjem Jeroenom Zoetom. Slednji je blestel na prvi tekmi, tudi tokrat pa je dobil prvi dvoboj z napadalci Atletica.

V prve pol ure gostje niso uspeli sprožiti na Oblakov gol, a se je Škofjeločan vseeno izkazal s posredovanjem. Po desni strani je pobegnil Marco van Ginkel in ostro podal na drugo vratnico, kjer je bil povsem sam Jürgen Locadia, a žoga do slednjega ni prišla, saj je podajo s skokom presekal slovenski vratar.

Nizozemci so bili povsem enakovredni, nekoliko so popustili šele ob koncu prvega polčasa. Atletico je pritisnil, a si razen dveh blokiranih strelov v kazenskem prostoru gostov ni uspel priigrati kaj več.

Po enkrat v vratnico

V uvodnih minutah drugega polčasa so domači povsem zagospodarili, sprožili so kar nekaj strelov, najbližje zadetku pa je bil po poizkusu z glavo José María Giménez. Urugvajec je le za las zgrešil tekmečeva vrata.

V 58. minuti pa bi Nizozemci lahko naredili velik korak k uvrstitvi v četrtfinale. Nevarno je znotraj kazenskega prostora streljal Locadia, Oblak je s skrajnimi močmi žogo odbil v vratnico, a akcije še ni bilo konec. Ko je slovenski čuvaj še ležal na zelenici, je okroglo usnje z glavo želel v mrežo  poslati Luuk de Jong, ki pa je nastreljal Filipeja Luísa, po novem odboju pa je malce slabše odreagiral še Van Ginkel. Štiri minute kasneje je na drugi strani z roba kazenskega prostora sprožil Filipe Luís, Zoet je žogo odbil predse, kjer pa jo je z volejem slabo zadel Yannick Carrasco in jo poslal visoko preko vrat.

V 76. minuti je prvič zapretil rezervist Fernando Torres, ki je poskušal z lobom z roba kazenskega prostora premagati Zoeta, žoga pa je padla na vrh mreže. Še bližje zadetku je bil El Nino deset minut kasneje, ko je prišel do podaje na levi strani kazenskega prostora. Napadalec je naredil nekaj korakov in močno sprožil v bližnji kot, Zoet pa je žogo odbil v vratnico. Sledila sta podaljška.

Odločitev po enajstmetrovkah

PSV se je povsem premaknil v obrambo, domači pa so težko prihajali do priložnosti. V 94. minuti je po kotu streljal rezervist Lucas Hernández, v 104. pa je Griezmann streljal naravnost v vratarja po lepem preigravanju in podaji Saúla Ñígueza. Ta je že v naslednji minuti izsilil prekršek tik zunaj šestnajsterca, a je kapetan Gabi nato sprožil nenevarno preko gola. V drugem podaljšku izrazitih priložnosti ni bilo, dvoboj so odločile enajstmetrovke.

Strele z bele točke so odprli Nizozemci. Oblak se je dotaknil žoge ob strelu Van Ginkla, Griezmann pa je precej bolj zanesljivo zadel za 1:1. Nato se je položaj obrnil, Andrés Guardado je bil prepričljiv, ob strelu Gabija pa je bil na žogi Zoet, a mu je ta pod roko zdrsnila v gol. V tretji seriji sta bila uspešna Davy Pröpper in Koke, v četrti pa Jeffrey Bruma inÑíguez. Ob strelu slednjega je bil Zoet znova zelo blizu obrambe. Nato so zadeli še Héctor Moreno, Torres, Maxime Lestienne, Giménez, Santiago Arias in Luis.

Nato pa je v osmi seriji Luciano Narsingh žogo poslal v prečko, Juanfran pa je poskrbel za uvrstitev Atletica v četrtfinale.

City prvič med osem

Z nogo in pol so bili v četrtfinalu že pred povratno tekmo igralci Manchester Cityja. Ti so že na gostovanju v Kijevu s 3:1 premagali Dinamo. Angleži pa so imeli tokrat precej smole v prvih 45 minutah, saj sta morala zaradi poškodbe zelenico zapustiti oba osrednja branilca pri Cityju - Vincent Kompany in Nicolás Otamendi. Belgijec je z igrišča odšel že v sedmi minuti, Argentinec pa je zdržal do 24. minute.

Tekma ljubiteljem nogometa ni ponudila veliko, v okvir gola je šlo le pet strelov, eden domačih in štirje gostov. City se je prvič v klubski zgodovini prebil v četrtfinale Lige prvakov.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Atletico Madrid : PSV   0:0 /8:7/

Manchester City : Dinamo Kijev   0:0

/.../ - po enajstmetrovkah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.