Šport > Nogomet
3545 ogledov

"Počutim se kot Hrvat in Bosanec... Toda Slovenija mi je dala vse!"

Josip Iličić Profimedia
Slovenija je v ponedeljek v Zürichu dobila nasprotnike v kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. To so Slovaška, Rusija, Ciper, Malta ter Hrvaška, ki bo predstavljala posebno zgodbo za najbolj nevarnega slovenskega nogometaša, Josipa Iličića.

Na Svetovno prvenstvo 2022 se bo neposredno uvrstil le zmagovalec skupine, zaenkrat pa za prvega favorita veljajo drugouvrščeni s poslednjega velikega tekmovanja, nogometaši Hrvaške. Toda načrte jim bo na poti definitivno poizkušala pokvariti tudi Slovenija, katere igri bo poveljeval zvezdnik Atalante Josip Iličić, katerega z našo južno sosedo veže posebna zgodba.

Josip Iličić | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvati še danes namreč žalujejo za tem, da nogometaš rojen leta 1989 v Prijedoru ne igra za njihovo reprezentanco. Iličićev oče je bil namreč Hrvat, ki je bil ubit, ko je imel Josip vsega eno leto. Mati Ana se je nato odločila, da z svojima sinovoma pobegne v Slovenijo, v kateri je nato "Jojo" tudi odrasel.

Iličić je imel možnost nastopanja za Hrvaško, kot tudi Bosno in Hercegovino, a se je odločil, da vseeno brani barve države, ki mu je v težkih časih po izgubi očeta postala dom.

"Odrasel sem v Sloveniji, ki mi je dala vse, tako da mi je logično, da igram za njo, pa čeprav se počutim tako Hrvat, kot Bosanec, kot Slovenec. Rojen sem v Bosni, družina mi živi na Hrvaškem, ni bilo lahko izbrati, toda Slovenija je bila ta, ki mi je dala vse. Težko se je zdaj vračati nazaj ter razmišljati, če bi se moral drugače odločiti. Kdo ve, morda pa sploh nikoli ne bi bil vpoklican v hrvaško reprezentanco," je za hrvaške medije spregovoril Iličić, potem ko je po žrebu postal ena najbolj zanimivih tamkajšnjih tem.

Josip Iličić | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Iličićem je zelo pestra nogometna kariera, polna vzponov in padcev, zanimivo pa je, da kljub želji ni nikoli zaigral na Hrvaškem: "Bil sem zelo blizu Dinama, toda odločili so se, da me ne bodo vzeli. V karieri se nikoli ne zgodi vse po tvojih željah. Pot me je odpeljala na drugo stran, marsikaj sem preživel in doživel, v nekem trenutku sem celo razmišljal o koncu igranja, toda na srečo se je vse skupaj srečno izšlo in zdaj sem tu, kjer sem. Vsa ta leta igranja na visokem nivoju so najlepša nagrada za vloženi trud," je svojo kariero opisal nogometaš, ki bo kljub svojim koreninam ena največjih preprek Hrvaški na poti na novo Svetovno prvenstvo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice