Šport > Nogomet
6 ogledov

Pohvale za "fascinantni" Dortmund

Kagawa Borussia Dortmund
1/16
Reuters
Borussia Dortmund je v soboto tudi matematično ubranila naslov nemškega prvaka. Po zmagi nad Borussio Mönchengladbach se je na naslov Dortmunda vsul plaz pohval, ki opevajo "fascinantno ekipo" Jürgena Kloppa in v nemško reprezentanco za Euro 2012 porivajo nove igralce.

Nogometaši Borussie Dortmund so z zmago z 2:0 proti Borussii Mönchengladbach dve koli pred koncem nemške Bundeslige prišli do drugega zaporednega naslova državnih prvakov. Za Borussio je to osmi nemški naslov, pred drugouvrščenim Bayernom Münchnom pa ima osem točk prednosti.

Dortmund je proti soimenjakom iz Mönchengladbacha odigral še 26. zaporedno tekmo brez poraza in postavil nov nemški rekord. Za potrditev naslova sta pred nabito polnim Westfalenstadionom zadela Ivan Perišić v 23. minuti in Šindži Kagava v 59. minuti. Hrvat je zabil z glavo po podaji Marcela Schmelzerja, Japonec pa po akciji podajalca prvega zadetka in Roberta Lewandowskega.

Pred Dortmundom je tudi pokalni finale proti večnim tekmecem Bayernu, ki bi jim lahko prinesel klasičnega "dvojčka", s 26. zaporedno tekmo brez poraza pa so rumeno-črni postavili nov rekord Bundeslige. "Dortmund je zasluženo prvak, ker ima ekipa to predanost, ki fascinira tudi nevtralne opazovalce," je zmagovalce pohvalil predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Wolfgang Niersbach.

Selektor Löw bo moral klicati

Tisoče navijačev se je po zadnjem sodnikovem žvižgu usulo na ulice mesta v Porurju, kjer so slavili drugi zaporedni naslov ob, logično, (hekto)litrih piva. Pohval se ni vzdržal niti selektor Joachim Löw, ki je namignil, da bi za prihajajoči Euro 2012 kaj lahko poklical več kot le dva Dortmundova igralca, saj so ga favoriziranja ostalih ekip obtožili že v preteklosti.

"Navdušen sem nad enotnostjo Borussie," je dejal Löw. "Med strokovnim štabom, uradniki in navijači je tako močna povezanost. Ekipa je v tej sezoni igrala z veliko intenzivnostjo, bili pa so zelo konstantni, predvsem v drugem delu sezone. Gotovo bom vpoklical več kot le Matsa Hummelsa in Maria Götzeja. Prav tako ne bi izključil, da bo še več nogometašev Dortmunda v začetni enajsterici."

Za odhod na Poljsko in v Ukrajino konkurirajo še Kevin Grosskreutz, Marcel Schmelzer, Sven Bender in Ilkay Gündogan, ki so že debitirali v dresu z državnim grbom. A do tedaj bodo lahko slavili skupaj s svojimi zvestimi navijači, ki po obiskanosti domačih tekem (povprečno 80.000 gledalcev na tekmo) v Evropi zaostajajo le za Barcelono.

"Dortmund je odigral zelo dobro sezono, pokazali so 'klaso' in konstantnost. Zasluženo so nemški prvaki za leto 2012," je večne rivale v uradni izjavi pohvalil celo Bayernov izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge. "Bayern želi za naslov čestitati ekipi, trenerju in uradnikom Borussie Dortmund."

Proebrat Bayerna dokončal Ribery

Bavarski velikan je po zmagi proti Realu na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov na kolena spravil še Werder. Bayern srečanja v gosteh sicer ni začel najbolje, saj so po prvem polčasu brez zadetkov v 51. minuti prek Nalda prvi zadeli domači. Na veliko žalost navijačev Werderja je bil Naldo v glavni vlogi tudi pri izenačujočem zadetku Bayerna v 75. minuti, ko je zatresel lastno mrežo. Bayernu je zmago v 90. minuti zagotovil Francoz Franck Ribery, ki je v igro prišel šele v 65. minuti, ko je zamenjal Ivico Olića.

Köln brez nove do točke

Köln se še vedno nahaja v coni izpada, dve koli pred koncem pa jim v boju za 15. mesto, ki po koncu sezone neposredno prinaša obstanek, kaže vse slabše. Kozlički so tokrat sicer prišli do točke proti Stuttgartu, a za Augsburgom na 15. mestu s tekmo več zaostajo tri točke, medtem ko ima Hamburger na 14. mestu pet točk prednosti. Zelo majhna je tudi prednost Kölna pred Hertho na 16. mestu, ki ima le dve točki manj, medtem ko je zadnji Kaiserslautern že odpisan. Po koncu sezone 16. mesto prinaša kvaifikacije za obstanek v Bundesligi.

Kozlički so proti Stuttgartu sicer povedli v 50. minuti, ko je po podaji Lukasa Podolskega zadel Peszko. Za delitev točke je v 71. minuti poskrbel Cacau. Mišo Brečko je za Kőln odigral celotno srečanje, Milivoje Novaković pa je tokratni obračun spremljal s klopi za rezervne igralce.

Nemško prvenstvo, 32. kolo:

Mainz : Wolfsburg 0:0

Köln : Stuttgart 1:1 (0:0)
Peszko (50); Cacau (71)
Brečko je igral celotno srečanje, Novaković (oba Köln) je sedel na klopi.

Nürnberg : HSV 1:1 (0:0)
Didavi (64); Son (59)

Hertha Berlin : Kaiserslautern 1:2 (0:2)
Niemeyer (60); Kirch (27), Wooten (38)
RK: Niemeyer (77/Hertha)

Hoffenheim : Bayer Leverkusen 0:1 (0:0)
Schürrle (79)

Werder Bremen : Bayern München 1:2 (0:0)
Naldo (51); Naldo (75/ag), Ribery (90)

Borussia Dortmund : Borussia Mönchengladbach 2:0 (1:0)
Perišić (23), Kagava (59)

Augsburg : Schalke 1:1 (1:1)
Langkamp (7); Huntelaar (38)

Hannover : Freiburg 0:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.