Šport > Nogomet
14 ogledov

Pol stoletja večnih derbijev

Olimpija Maribor Stožice Anže Petkovšek
Ob 20.30 bodo Stožice gostile derbi med Olimpijo in Mariborom, kjer bodo zmaji lovili prva točke v svojem gnezdu. Tam bo tudi ekipa Žurnala24. Večni derbi slavi pol stoletja.

Trener Olimpije Ermin Šiljak bo v svoji kratki trenerski karieri v soboto vodil zeleno-bele že na tretjem derbiju z Mariborom. Na prvih dveh srečanjih je doživel poraz, zato je še dodatno motiviran in želi zmaje tokrat popeljati do polnega izkupička. "Pričakujem težko tekmo, ki lahko postreže z izredno zanimivo predstavo. Takšni dvoboji so navadno zelo tesni in jih odloči najmanjša napaka. Odnos fantov na treningu je bil v tem tednu zelo dober, v postavi pa lahko pride tudi do kakšnih sprememb. Maribor je v odlični formi, ta tekma mu bo služila kot neke vrste generalka pred zadnjim kolom kvalifikacij za Ligo prvakov. Videli bom, kaj nam lahko prinese trenutna forma. Vedno igramo napadalno, ne glede na nasprotnika, tudi tokrat ne bo nič drugače," sporoča vodja strokovnega štaba Olimpije.

In še mnenje Marcosa Tavaresa, mariborskega kapetana "Kaj je bilo v prejšnji sezoni derbijev z Olimpijo, je že pozabljeno. Lansko leto je za nami, treba je gledati v prihodnost. Kot je dejal trener, smo ustrezno pripravljeni. Želimo zmagati in biti prvi na lestvici. Kar doživljamo v Evropi, nam prinašajo predhodni dosežki v prvenstvu. Zato gremo v boj za nove točke. Olimpija ima nekaj novih, dobrih igralcev. Toda naš namen je, da vztrajamo pri svoji igri, ne bomo se ozirali na Olimpijo. Imamo kvaliteto, da tudi na njihovem stadionu ohranjamo žogo v posesti in tako pridemo do novega uspeha." Pri Mariboru bo manjkal poškodovani Mitja Viler.

Derbi bo tudi v znamenju posebnega jubileja. Letos namreč mineval 50 let, odkar sta se kluba prvič srečala v večnem slovenskem nogometnem derbiju. V sezoni 1962/63 sta se namreč tekmeca pomerila v 2. jugoslovanski zvezni ligi, v Ljubljani najprej 2. septembra remizirala (1:1), v Ljudskem vrtu pa je bil marca s 3:2 boljši Maribor. V jugoslovanskih prvenstvih sta se kluba pomerila na 20 tekmah, Ljubljančani so slavili osemkrat, Mariborčani petkrat, sedem tekem se je končalo brez zmagovalca. Skupaj s pokalnimi obračuni sta se kluba do osamosvojitve pomerila na 30 srečanjih, Olimpija je slavila na 14 tekmah, Maribor na devetih. Po osamosvojitvi je Maribor precej uspešnejši. Do leta 2005 sta se ekipi pomerili na 41 ligaških tekmah, Maribor je dobil skoraj polovico obračunov (20), Olimpija je slavila na 12 derbijih. Po letu 2005 sta kluba v prvi ligi odigrala 12 ligaških obračunov, vijoličasti so dobili šest derbijev, zmaji le enega.

 

Komentarjev 4
  • en_krat_viola_vedno_viola 23:06 11.avgust 2012.

    nisem vedo da je od leta 2005-2012 že pol stoletja?? hitro je tole minalo...

  • vico 14:46 11.avgust 2012.

    zdej je pa treba pokazat to se na igriscu pa da pokorimo te stajrce.

  • KOJAK 13:32 11.avgust 2012.

    Sej stoji ti verjetno redko.