Šport > Nogomet
53 ogledov

Portugalska žaluje za Eusébiom, Mou: "Bil je navdih"

Di Stefano Cristiano Ronaldo Eusebio zlati čevelj Madrid podelitev nagrada trofe EPA
Portugalski mediji so v nedeljo zjutraj prenesli žalostno vest, da je v 71. letu starosti preminil legendarni nogometaš Eusébio. Razglasili tridnevno žalovanje.

Eusébio da Silva Ferreira, za prijatelje in privržence nogometa pa vedno zgolj Eusébio, je po poročanju portugalskih medijev izdihnil v nedeljo ob 3.30 zjutraj. Šlo naj bi za zastoj srca, potem ko je 71-letni "črni panter" že dlje časa deloval zelo šibko, vseeno pa zbral dovolj moči, da je svojo Benfico spremljal v lanskoletnem finalu Evropske lige v Amsterdamu.

Rojeni Mozambičan si je ime ustvaril na svetovnem prvenstvu leta 1966 v Angliji, kjer je bil z devetimi goli prvi strelec turnirja in s Portugalsko zasedel končno tretje mesto. Hitrost, tehnika in močen strel z desnico – vse to je opisovalo izjemnega napadalca, enega najboljših svoje generacije. 

Najboljši v Evropi

Z Benfico je osvojil enajst državnih naslovov in še en evropski pokal, ki pa je za lizbonski klub nato ostal zaklet vse do danes. Samo Eusébio je v finalih izgubil trikrat. Bil je evropski nogometaš leta 1965 in v letih 1968 in 1973 osvojil zlati čevelj.

Za Portugalsko, kjer so ga skupaj z nekdanjimi kolonijami vse do novega tisočletja imeli za najboljšega nogometaša vseh časov, je na 64 tekmah zabil 41 golov in dolgo časa držal rekord. Za "orle" iz Lizbone je zabil prek 300 golov in v zadnjih letih deloval kot njihov ambasador.

Mourinho: "Navdih in pomembna oseba pri boju za vrednote"

"Bil je ena izmed velikih oseb Portugalske, menim, da je nesmrten. Vsi vemo, kaj je pomenil za nogomet, še posebej portugalski nogomet," je hvalnico preminulemu rojaku za državno televizijo RTP zapel Chelseajev trener José Mourinho.

"Ni bil le velik navdih, ampak tudi pomembna oseba pri boju za vrednote, principe in občutja v nogometu, tudi ko je končal kariero," je še dodal Mourinho. Eusébio se je iz Maputa v Mozambiku kot veliki talent preselil v Lizbono, kjer je bil na pragu Sportinga, nato pa si v zadnji minuti (verjetno tudi zaradi pritiska vladajoče politične garniture) premislil in okrepil Benfico, kjer je postal legenda.

"V nogometu veliko princev, a malo kraljev"

Čeprav je nastopal za Portugalsko, je zaradi afriških korenin dolgo časa veljal za najboljšega afriškega nogometaša. Kariero je končal v Združenih državah Amerike, nato pa v domovini prevzel več funkcij pri Benfici in Portugalski nogometni zvezi. Klicali so ga "O Rei" (kralj).

"Ko je bil še živ, sem mu rekel večino reči, ki sem jih čutil ... Da je bil privilegij igrati z njim. Izgubili smo eno največjih osebnosti portugalskega športa," se je med prvimi na njegovo smrt odzval njegov nekdanji klubski in reprezentančni soigralec Toni.

"V nogometu je bilo veliko princev, toda malo kraljev. On je v zbirki velikanov. Bil je nadarjen tako fizično kot tehnično, bil je kot grški kip."

Portugalska vlada je ob smrti karizmatičnega napadalca razglasila tridnevno žalovanje, veliko navijačev pa je že položilo cvetje, šale in ostale spominke pred njegovim kipom poleg stadiona Benfice v Lizboni. Nogometna zveza (FPF) ga je označila za "večni simbol države, državne reprezentance in Benfice".

Eusébio – eden najboljših napadalcev vseh časov:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.