Šport > Nogomet
279 ogledov

"Predlagatelji zakona niso imeli argumentov"

Radenko Mijatović
Po padcu novele zakona o igrah na srečo se je oglasil tudi prvi mož Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Potem ko v četrtek DZ ni izglasoval novele zakona o igrah na srečo, s katero so na pobudo poslanca Branka Zormana želeli sprostiti trg športnih stav, se je na razplet glasovanja odzval tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ki meni, da predlog verjetno ni imel dobre podlage oziroma argumentov.

državni zbor Novela padla Šport Poslanci (spet) niso uslišali športnikov

"Kar se tiče samega predloga, so to stvari, o katerih se je treba pogovarjati, kako in na kakšen način jih zapeljati. Mislim, da predlagatelji zakona glede na kratek čas - lahko rečem, da je bila zadeva pripravljena na vrat na nos in se je poskušalo z nekim hitrim načinom spreminjati stvari - verjetno niso imeli najboljše podlage oziroma argumentov," je povedal Mijatović

Mijatović pa ocenjuje, da bo o vprašanju regulacije športnih stav še treba govoriti. "Stvar pa je in bo odprta tudi v prihodnje. Glede na to, da je kar nekaj poslancev bilo za in veliko proti, pomeni, da zadeva še ni tako dobro interpretirana, da bi bila sprejeta tako hitro," je povedal Mijatović.

"Predvsem je treba zelo natančno in realno argumentirati, ali bo res slovenski šport dobil kaj več. Ugibanja ali predvidevanja brez nekih realnih osnov me ne prepričajo. To pa so stvari, ki se ne bodo končale le s tem glasovanjem, ampak bodo šle po svoji, normalni poti naprej," je še povedal Mijatović.

V Sloveniji športne stave zakonito prireja le Športna loterija, v kateri ima svoj delež tudi Nogometna zveza Slovenije. Ob njej so večji delničarji tudi Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije, Pošta Slovenije in Loterija Slovenije.

Kot je dejal Zorman, po padcu omenjenega zakona zdaj že nekdanji poslanec stranke SMC, je bil predlog novele namenjen slovenskemu športu, invalidom in humanitarcem. Ker bi tudi tuji ponudniki plačevali koncesijske dajatve, bi dobil tudi proračun. S predlogom je želel zaščititi slovenske igralce, ki stavijo pri tujih prirediteljih in ne uživajo zaščite, ki jo z nadzorom zagotavljajo slovenski organi.

Vlada je predlogu zakona nasprotovala, saj je ocenila, da predlog prinaša partikularne rešitve zgolj na področju stav, medtem ko Slovenija potrebuje celovite nove rešitve, ki bi temeljile na predhodno izvedenih analizah, ki so potrebne tudi zaradi uskladitve z evropsko zakonodajo.

"Predvsem je treba zelo natančno in realno argumentirati, ali bo res slovenski šport dobil kaj več. Ugibanja ali predvidevanja brez nekih realnih osnov me ne prepričajo."

Radenko Mijatović

V državnem svetu sprejet veto na novelo zakona je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem. Ta je ocenila, da spremenjena ureditev na področju športnih stav ne bo prinesla napovedanih učinkov, temveč bo poslabšala stanje na sicer urejenem področju iger na srečo.

Podobna stališča je zagovarjala tudi Športna loterija. Medtem so predlog novele v torek podprli v nogometnem klubu Domžale in Olimpija, Hokejski zvezi Slovenije, Košarkarski zvezi Slovenije, Sindikatu športnikov Slovenije in davčni strokovnjak Ivan Simič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.