Šport > Nogomet
228 ogledov

Tavares ob rekordu rešil Maribor

Marcos Tavares
Nogometaši velenjskega Rudarja so v 18. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti kranjskemu Triglavu z 1:2 (0:1). Maribor je na večerni tekmi z 2:1 (1:0) premagal Novogoričane.

Generalka pred sredino tekmo lige prvakov, ko se bodo državni prvaki pomerili s Sevillo, je potekala v pričakovanju 131. zadetka Marcosa Tavaresa, s katerim bi postal najboljši strelec v zgodovini slovenske lige. Tega so maloštevilni gledalci na mrazu (temperatura je kazala dve stopinji Celzija pod ničlo) dočakali v zadnjih trenutkih tekme, ko je 33-letni kapetan Mariborčanom zagotovil tri točke in vsaj začasno vodstvo na lestvici.

Domači so po pričakovanju začeli napadalno. Toda strela proti vratom Grege Sorčana niso videli. Gostujoči igralci so se sredi prvega polčasa otresli pritiska in na polovici v 25. minuti so zahtevali enajstmetrovko, saj so menili, da je Marko Šuler nepravilno ustavil Rifeta Kapića. Piščalka sodnika Nejca Kajtazovića je ostala nema. V 31. minuti je Sorčan prvič posredoval, ko je po strelu Dareta Vršiča z 20 metrov žogo preusmeril v kot. V 40. minuti je Damjan Bohar zadel mrežo, toda pred strelom se je znašel v prepovedanem položaju. Minuto pozneje je na drugi strani Mitja Škarabot streljal z glavo, žoga pa je zletela tik mimo leve vratnice.

V 43. minuti so domači prišli do vodstva. Martin Milec je z desne strani poslal predložek, Bohar pa je z leve strani z močnim strelom meril natančno in žoga je v mrežo zletela med Sorčanom in desno vratnico.

V začetku drugega polčasa so Novogoričani presenetili domače in v 49. minuti izenačili. Kyrian Nwabueze je ušel obrambi domačih, po desni strani stekel v kazenski prostor in sprožil. Žoga je Jasminu Handanoviću ušla izpod rok in se skotalila v mrežo. Prejeti gol je domače predramil in obramba gostov je bila večkrat na preizkušnji. Tavares je bil najbližje zadetku v 56. minuti, a mu je pred golom spodrsnilo.

Od 65. minute so imeli domači tudi številčno premoč, saj je Uroš Celcer po prekršku nad Milcem prejel drugi rumeni karton. V 76. minuti je Tavaresov strel končal tik mimo leve vratnice. Domači so okoli obrambe gostov ustvarili obroč in gledalci so v 88. minuti le dočakali Tavaresov gol. Milec je podal, Tavares pa je svoj rekordni 131. zadetek dosegel s strelom z glavo.

Predzadnji v gosteh ugnal tretjega

Kranjčani so v Velenju prišli do svoje prve zmage po več kot desetletju in pol. Zanjo sta poskrbela Mateja - Podlogar in Poplatnik. S tretjo zmago v sezoni se je Triglav tako le še oddaljil zadnjeuvrščenemu Ankaranu ter se na dve točki približal osmouvrščenemu Krškemu, ki pa mora tekmo tega kroga še odigrati. Velenjčani so doživeli sedmi poraz, a vsaj začasno še ostajajo na tretjem mestu prvenstvene lestvice.

Matej Poplatnik | Avtor: Profimedia Matej Poplatnik Profimedia

Ekipi sta bili v prvem polčasu skorajda izenačeni v posesti žoge, bolj nevarni pa so bili Gorenjci, ki so tudi zadeli. V 30. minuti je edini zadetek v prvem delu dosegel Matej Podlogar s strelom z glavo ob bližnji vratnici po podaji Vlada Šmita iz levega kota. Triglav je sicer zagrozil tudi v 11. minuti prek Dejana Robnika, v 12. prek Davida Zeca in v 43., ko je Momir Bojić sprožil z dobrih desetih metrov, vsakokrat pa je bil na pravem mestu domači vratar Marko Pridigar. V 15. minuti ga je sicer premagal tudi Luka Majcen, a je bil v prepovedanem položaju.

Na drugi strani Velenjčani niso bili tako nevarni, omeniti velja strel Damjana Vukliševića z glavo v 18. minuti in poskus Roberta Pušaverja od daleč, obakrat pa je dobro posredoval Elvis Džafić, ki je čisto ob koncu polčasa odbil še žogo po poskusu Johna Maryja.

V 48. minuti je Pridigar moral posredovati po novem poskusu Podlogarja, takrat je streljal iz bližine z desne strani. Takoj zatem je na drugi strani do strela z glavo prišel Mary, toda Džafić je žogo po njegovem ne ravno posrečenem poskusu odbil v kot. Sicer pa so imeli v teh trenutkih domači pričakovano pobudo, ki so jo kronali z izenačenjem v 57. minuti. Po podaji Anžeta Piška iz kota je iz bližine z glavo zadel Klemen Bolha. Tako kot za Podlogarja pri Kranjčanih je bil to tudi zanj prvi zadetek v sezoni.

V 74. minuti pa so gostje znova povedli. Majcen je prišel do strela s slabih desetih metrov, Pridigar je žogo odbil na svojo levo stran, od koder pa jo je nato v mrežo potisnil Matej Poplatnik. Slednji je dosegel svoj deseti zadetek v sezoni, toliko jih ima tudi vodilni strelec Miljan Škrbić iz Krškega.

Že v sodniškem dodatku so obetavno akcijo izpeljali domači, toda pred golom Milan Tučić ni prišel do pravega strela. Džafić je žogo ujel in tako ohranil prednost svoje ekipe.

Prva liga TS, 18. kolo:

Ankaran Hrvatini - Aluminij                  (prestavljeno)

Rudar Velenje : Triglav Kranj   1:2 (0:1) 
Bolha 57.; Podlogar 30., Poplatnik 74.

Maribor : Gorica  2:1 (1:0)
Bohar 43., Tavares 88.; Nwabueze 49.

Nedelja:
Krško - Celje
Domžale - Olimpija Ljubljana

Lestvica:
 1. Maribor  43
 2. Olimpija   40 (-1)
 3. Rudar Velenje  29
 4. Domžale  28 (-1)
 5. Celje  24 (-1)
 6. Gorica  23
 7. Aluminij  16 (-1)
 8. Krško  16 (-1)
 9. Triglav Kranj  14
10. Ankaran Hrvatini   8 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice