Šport > Nogomet
1493 ogledov

Premierjev kabinet odgovoril na očitke o sproščanju ukrepov

nova vlada RS Janez Janša Saša Despot
Kabinet predsednika vlade je danes odgovoril na pismo Iva Šajha, v katerem ta nekdanji nogometni napadalec in nogometni strokovnjak opozarja na nevarnost sproščanja ukrepov v odnosu do nogometa.

Kot so zapisali, je vlada na dopisni seji v sredo, 6. maja, sprejela odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, tudi za tiste registrirane športnike, ki se s športom ukvarjajo na vrhunski, tekmovalni ravni.

"Sočasno z izboljševanjem epidemiološke slike države in ob spodbudnih podatkih se je Vlada RS na pobudo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport odločila sprostiti ukrepe na področju kakovostnega in vrhunskega športa."

"Ukrepi so bili pripravljeni skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), in sicer z namenom vključevanja tistega dela populacije športnikov, ki so uradno registrirani po zakonu o športu in bodo sedaj ponovno lahko v prilagojeni obliki izvajali procese treningov," je zapisano v odgovoru kabineta predsednika vlade.

NIJZ je poleg splošnih pripravil še posebna priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije koronavirusa.

"Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ta hip še ni mogoča in zato še ni dovoljena zaradi ohranjanja tako zdravja športnikov kot gledalcev. Organizator športnega tekmovanja pa mora zagotoviti, da so v prostoru, kjer poteka trening oziroma tekma, prisotne vse tiste osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja," še piše v odgovoru.

Za nogometnega trenerja s profesionalno licenco so se tako kot za ves svet ustavile vse dejavnosti, povezane z nogometom. Žal v tujino na nov angažma nikakor ne more odpotovati pa naj bo to vnovič Oceanija, Afrika ali Severna Evropa, je zapisal v odgovoru za STA.

Šajh je prepričan, da zaradi novega koronavirusa ni zaželena sprostitev oziroma rahljanje ukrepov v nogometu, vse dokler ne bodo iznašli cepiva proti bolezni covid-19. To po njegovem mnenju velja tudi za ostale skupinske športe, kot so košarka, rokomet, odbojka.

"Brez kontaktov enostavno ne gre, drugače nogomet ne more biti to, kar se od njega pričakuje," poudarja Šajh. Ob tem opozarja, da sta veliki nogometni zvezi, Nizozemska in aktualni svetovni prvaki Francozi, morali prekiniti vsa udejstvovanja v nogometu vsaj do 1. septembra. "Menim, da tudi Slovenija ne bi smela biti izjema."

"Nihče ne more sicer jamčiti, kdaj se bo končala ta mora, toda, če bo prišlo do prehitre sprostitve, bo, kot pravijo strokovnjaki, drugi val okužb še bolj nevaren. Vem, da Evropska nogometna zveza Uefa pritiska na nacionalne zveze, da bi čim prej nadaljevali igranje nogometa, saj so v igri visoke vsote denarja," poudarja Šajh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice