Šport > Nogomet
541 ogledov

Prepoved igranja zaradi praskanja obraza

Diego Tardelli Epa Diego Tardelli
Brazilski nogometaš bo moral počivati eno tekmo.

Kitajska nogometna zveza je Brazilcu Diegu Tardelliju dodelila kazen prepovedi igranja na eni tekmi, ker se je igralec ekipe Shandong Luneng med predvajanjem himne praskal po obrazu.

Državni komunistični režim je lani sprejel zakon, ki strogo kaznuje ljudi, ki ne spoštujejo himne.

Po sprejetju omenjenega zakona je kazen doletela tudi 33-letnega Tardellija, ki je med predvajanjem himne pred tekmo gledal v tla in se z desno roko praskal po obrazu.

"Tardellijevo obnašanje je bilo do igranja himne nespoštljivo, kar je povzročilo sovražen socialni učinek," so danes v izjavi za javnost zapisali pri kitajski nogometni zvezi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev je nekatere navijače šokirala. "Dotikanje obraza je neprimerno vedenje? To je malo pretirano," je nekdo zapisal na kitajsko socialno omrežje Weibo.

Drugi pa so odločitev podprli. "Kaj je narobe z odločitvijo zveze? Ne glede na to, iz katere države prihajaš, bi moral pokazati spoštovanje do državne himne in zastave," se je glasil nek drug zapis.

Septembra lani je nacionalni ljudski kongres sprejel zakon proti norčevanju iz himne z najhujšo kaznijo 15 dni v zaporu, a so zakon že mesec dni zatem spremenili, tako da lahko zdaj nekdo zaradi nespoštovanja himne v zaporu preživi tudi do tri leta.

Predsednik Xi Jinping se močno zavzema za patriotizem v najbolj poseljeni državi na svetu, želi pa si tudi spremeniti Kitajsko v nogometno velesilo, ki bi nekoč lahko gostila svetovno prvenstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice