Šport > Nogomet
1122 ogledov

Pretres v angleškem nogometu! Lastniki klubov izgubljajo svojo moč!

Chelsea navijači Epa
Kmalu bodo zavladala nova pravila glede lastništev klubov na Otoku.

Nova zakonodaja, ki posega v lastništvo nogometnih klubov v angleškem nogometu, naj bi do sezone 2024/25 sprožila velik pretres v načinu vodenja klubov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ta se opira na vire britanskega časnika Sun. Slednji je vnaprej pridobil v vpogled tako imenovano "belo knjigo o nogometu", ki še čaka na objavo, in bo uveljavila strožje predpise o lastništvu klubov.

Ukrep bo zagotovil, da bodo lahko samo "primerni skrbniki" prevzeli vodenje angleških klubov. S tem bi preprečili vstop v lastniško strukturo tistim, ki ne morejo dokazati, da so zakonito pridobili bogastvo za nakup klubov. Po navedbah Suna bodo novi predpisi preprečili tudi selitve klubov v ločena tekmovanja, kot je na primer superliga. Ta je leta 2021 sprožila velike proteste navijačev in vsesplošno ogorčenje nad lastniki 12 klubov v tedanji prvotni zasedbi zaprtega tekmovanja.

Ministrica za kulturo Michelle Donelan naj bi po informacijah Suna skušala vzpostaviti neodvisnega regulatorja že pred sezono 2024/25, kmalu pa naj bi tudi javnosti predstavila novo zakonodajo na tem področju. Regulator bi nadzoroval finančno ureditev v športu in s tem zagotovil finančno vzdržnost poklicnega nogometa, še dodajajo pri Sunu. Vsi klubi v prvih petih ligah v Angliji bi morali posledično pridobiti novo licenco za nastopanje v ligaškem sistemu v skladu z novimi predlogi.

Reforma sama bo dala navijačem več besede pri vodenju klubov, lastnikom pa preprečila, da bi radikalno spreminjali tradicionalne vrednote klubov, v kar spada tudi neprestano spreminjanje dresov, logotipov in ostalega, piše dpa.

Poročila o beli knjigi nogometa sicer prihajajo po neodvisni reviziji upravljanja nogometnih klubov iz konca leta 2022, ki ga vodijo navijači pod vodstvom Tracey Crouch iz vrst britanskih konservativcev. Ti so temeljit pregled upravljanja klubov naročili že novembra 2021, vmes pa so objavo bele knjige med drugim večkrat preložili zaradi menjave na čelu konservativne stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice