Šport > Nogomet
1983 ogledov

"Razen smrti je bilo to najslabše, kar se je lahko zgodilo"

Ashleigh Goddard Profimedia
Angleška nogometašica je razkrila podrobnosti hude življenjske preizkušnje.

Nekdanja kapetanka Crystal Palaca Ashleigh Goddard pred šestimi meseci ni mogla niti hoditi, potem ko jo je med operacijo možganske anevrizme zadela možganska kap.

Statistična pojavnost tovrstnega zapleta je izredno redka (5%-10%), a Goddardovi sreča ni bila naklonjena. Ko se je prebudila iz narkoze, je bila paralizirana po levi strani telesa, kar je bilo po njenih besedah "najslabše, kar se je lahko zgodilo, razen smrti".

Po večmesečni zahtevni rehabilitaciji, med katero se je morala ponovno pridobiti številne osnovne veščine, kot sta na primer hoja in uporaba pribora, je sklenila novo pogodbo z nogometnim klubom London Bees, kjer bo lahko nadaljevala svojo kariero.

Ashleigh Goddard | Avtor: Instagram Instagram
"To je dosežek, na katerega sem najbolj ponosna," je povedala za BBC Sport. "Nisem vedela, če bom lahko sploh še kdaj igrala nogomet. Lahko sem samo upala. Spominjam se, kako sem samo pet pet dni po možganski kapi prijateljem pošiljala sporočila, da bom lahko spet igrala, čeprav tedaj nisem mogla niti hoditi," je povedala 29-letnica, nekdanja zmagovalka resničnostnega šova Wayne Rooney's Street Striker.

Nogometno znanje je pridobila na Arsenalovi mladinski akademiji in kasneje branila barve angleške reprezentance U17. Po študiju na univerzi DePaul v Chicagu, kjer je igrala v univerzitetni ligi, se je vrnila v Angliji in postala članica London Bees.

Kasneje je igrala tako na Danskem kot na Cipru, leta 2019 pa se je vrnila v britansko prestolnico, da bi se pridružila Crystal Palacu. Novembra 2019 je bila je tekmi med Palacom in London Cityjem vpletena v incident, ki ji je kasneje rešil življenje.

"Pri sprejemu žoge ob podaji iz ovta sem dobila močan udarec v tilnik in za nekaj sekund izgubila zavest," je pojasnila in dodala, da je pri tem utrpela lažji pretres možganov. Ker glavobol več tednov ni popustil, je januarja 2020 obiskala zdravnika.

Pregled ni pokazal trajnih posledic udarca, je pa odkril možgansko arteriovensko malformacijo (AVM) - preplet krvnih žil, ki povezujejo arterije in vene. V naslednjih nekaj mesecih je opravila še več preiskav, vendar ni bila pretirano zaskrbljena, dokler je niso zdravniki obvestili, da bo morala na operativno zdravljenje možganske anverizme.

Ashleigh Goddard | Avtor: Instagram Instagram

"Napovedali so, da bo na neki točki mojega življenja počila, vendar ne morejo predvideti, ali bo to jutri ali čez 20 let. Opozorili so me, da bo ruptura usodna ali pa bo povzročila invalidnost, ki mi bo življenje obrnila na glavo. Čas se je ustavil. Zdravniki so razpredali naprej, vendar jih nisem slišala. Bila sem v šoku. Kot športnica si nisem mogla niti zamisliti, da se ne bi mogla več premikati. Bilo je strašljivo."

Ashleigh Goddard | Avtor: Instagram Instagram
Operacija je bla predvidena za julij 2021, dotlej pa je poskušala nadaljevati z igranjem nogometa, čeprav je v Palacu dobivala malo priložnosti. Dva meseca pred operativnim posegom je klub zapustila.

Med sicer uspešn operacijo pa se je zgodilo nepredstavljivo - zadela jo je možganska kap. "Prebudila sem se in nisem mogla premakniti levega dela telesa. Bila sem paralizirana. Nisem mogla govoriti, obraz se mi je povesil, roka ni zmogla niti najosnovnejših opravil. Povedali so mi, da je nekaj narobe z mano, vendar ne bi nikoli uganila, da me je zadela kap. Razen smrti je bilo to najslabše, kar se je lahko zgodilo. Kljub temu sem bila prepričana, da bom lahko spet hodila. Za to se moram zahvaliti tudi sestram. Kot mlado športnico so me opogumljale, da je vse mogoče, če se bom pravilno lotila rehabilitacije. Spet sem se morala naučiti hoditi, uporabljati nož in vilico, igrati nogomet. Naredila sem na tisoče ponovitev in sčasoma so stvari postale lažje," je povedala.

Priložnost za nadaljevanje kariere je dobila pri angleškem tretjeligašu, katerega članica je bila pred operacijo. "S trenerko sva že sodelovali, zato sem že zelo zgodaj navezala stik z njo. Dovolili so mi trenirati. Vsi so bili res neverjetni. Komaj čakam, da se vrnem na igrišče. Ko bom prvič spet vstopila v igro, bo to zame res velikanski trenutek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice