Šport > Nogomet
400 ogledov

Pri Olimpiji razjasnili ozadje spora z nekdanjim trenerjem

Albert Riera Profimedia
Ljubljančani so prek uradne spletne strani posredovali natančen pregled nesoglasij z nekdanjim trenerjem Albertom Riero, s čimer želijo javnosti naliti čistega vina in dopolniti dosedanje medijsko poročanje o tej temi. Zapis Olimpije objavljamo v celoti.

IZJAVA ZA JAVNOST

V zvezi s postopki, ki so se vodili pred FIFA med NK Olimpija in Albertom Riero ter v tej zvezi objavljenimi medijskimi zapisi, klub podaja sledeče pojasnilo.

Objave v medijih ne vsebujejo celovitih dejstev in okoliščin zadeve, s čimer se v javnosti ustvarja neresnična predstava o delovanju kluba in njenega vodstva, na katere se je klub dolžan odzvati.

Albert Riera Na bojni nogi Šport Riera vrnil udarec lastniku Olimpije: "S takšnimi besedami ..."

Med NK Olimpija in Albertom Riero sta pred FIFA potekala dva različna postopka.

V prvem postopku je NK Olimpija kot tožnik zoper Alberta Riero kot tožencem v letu 2023 vložila tožbo zaradi neobstoja terjatev. Albert Riera je takrat od NK Olimpija zahteval plačilo zneska iz naslova pripadajočih bonusov v višini 22.300,00 EUR, kar je NK Olimpija v celoti plačala. Albert Riera pa je NK Olimpija v nasprotju z določili Pogodbe ter brez podlage v Pogodbi še povsem neutemeljeno izstavil račun ter zahteval plačila »dodatnih stroškov« v znesku 16.461,01 EUR. Takšno zahtevo je klub zavrnil, Albert Riera pa zavrnitvi ni ugovarjal in ni več vztrajal pri plačilu, s čimer je tudi sam potrdil neutemeljenost svojih zahtev. Klub je tovrstne sporne zahtevke Alberta Riere v letu 2023 predal tudi v presojo na FIFA in UEFA, pri čemer niti FIFA niti UEFA nista ugotovili v tej zvezi nobenih kršitev pravil na strani kluba. Izjave NK Olimpija in njenih predstavnikov v medijih v oktobru 2023, so se nanašale na zgoraj opisane zahteve Alberta Riere in so bile torej podane v celoti v skladu z dejanskim stanjem zadeve.

Albert Riera Odškodnina Šport Znana vsota, ki jo bo Celje prejelo za Riero Albert Riera O tekmecih Šport Riera ob slovesu od Celja zbodel Olimpijo, Maribor in Koper

Drugi postopek pred FIFA pa se je začel na podlagi tožbe tožnika Alberta Riera zoper NK Olimpija šele v letu 2024 v katerem je Albert Riera od NK Olimpija sprva zahteval plačilo zneska v skupni višini 34.300,00 EUR s pripadki. Tekom postopka pa je Albert Riera sam priznal, da je njegov tožbeni zahtevek v večjem delu, in sicer v višini 22.300,00 EUR s pripadki, v celoti neutemeljen in je tožbo v tem delu še pred izdajo odločbe FIFA umaknil. Albert Riera je tako le delno uspel, in sicer z manjšim delom zahtevka v višini približno ene tretjine zahtevanega zneska. V tem delu pa gre za znesek, ki ga klub ni plačal, ker ga je pobotal s svojimi nasprotnimi terjatvami do Alberta Riere za plačilo denarnih kazni, ki so bile izrečene zaradi žaljivih, rasističnih in diskriminatornih izjav in nešportnega vedenja v času njegovega delovanja za NK Olimpija (incident na tekmi v Kopru ter medijske izjave Alberta Riera v škodo kluba, ki ga je kot trener vodil), pri čemer je potrebno posebej poudariti, da so bile te kazni izrečene v breme Alberta Riere ne samo s strani kluba, ampak tudi s strani NZS, saj se v nogometu do tovrstnega vedenja zastopa ničelna toleranca.

Obrazložitev odločbe FIFA še ni znana, zato tudi niso znani razlogi, zakaj je FIFA zavrnila predmetne pobote, kar vse bo še predmet nadaljnjega postopka. Izpostavljamo, da odločitev FIFA izdana v maju 2024 še ni pravnomočna. NK Olimpija pa bo pravnomočne odločitve FIFA seveda v celoti spoštoval kot vedno doslej.

NK Olimpija Ljubljana

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.