Šport > Nogomet
2573 ogledov

Pri PSG so ga odslovili, zdaj s tremi goli prinesel finale Londončanom

lucas moura
Težka pot od ulic Sao Paula do finala lige prvakov.

Tottenhamu je v polfinalu lige prvakov uspel velik preobrat, v zadnjih sekundah obračuna je odločilni zadetek za napredovanje Londončanov v finale zabil Lucas Moura. Ta se je v drugem polčasu povratnega dvoboja že prej dvakrat vpisal med strelce in postal junak londonskega kluba. Tottenham se je v finale enega izmed evropskih pokalov uvrstil prvič po 35 letih.

Brazilec je bil še pred dobrim letom v nezavidljivem položaju, pri bogatem PSG so namreč ocenili, da ni dovolj dober za pariško zasedbo, zato se je moral preseliti na Otok. 

Moura se je rodil 13. avgusta 1992 v Sao Paulu, nogomet pa je začel igrati pri šestih letih. Njegova družina je živela v težkih razmerah v predelu Sao Paula, kjer so bile droge in umori nekaj povsem običajnega. Mati je želela, da se mladi Lucas posveti učenju in se tako z izobrazbo izkoplje iz težavnega okolja, a se je sin odločil za nogomet. Najprej je zaigral za Juventus iz predmestja Sao Paula, po prvih uspehih pa je sledil velik korak naprej.

Ajax Solze Šport Igralec Ajaxa: Jaz sem kriv, da smo izpadli

Zaradi izjemnega talenta so se zanj sicer zanimali številni klubi, najbolj prepričljiv pa je bil Corinthians. A vse se ni odvijalo po načrtih, klub ni izpolnjeval vseh obveznostih, pri 12 letih pa se je Moura preselil še k enemu brazilskemu velikanu Sao Paulu. Odšel je v klubsko akademijo, svoj dan pa je poleg učenja in treningov zapolnil še z rednim obiskovanjem cerkve, kar je bilo pomembno njegovi materi.

lucas moura | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ko sem bil mlad, je bilo zelo težko. V moji okolici je bilo veliko težav zaradi nasilja, tolp, orožja, drog. Imam veliko prijateljev, ki so se odločili za kriminalno pot. Nekateri so zdaj v zaporu, drugi so mrtvi. Izbrali so napačno pot," je pred časom o svoji preteklosti razlagal Brazilec.

Pri 16 letih je prvič zaigral za člansko ekipo Sao Paula, skupno je na 86 tekmah zbral 22 zadetkov in 16 asistenc, kmalu pa so njegov talent odkrili tudi v Evropi. Leta 2013 se je preselil v Pariz, kjer so pričakovali, da bo postal 'novi Ronaldinho'. Pritisk je bil prevelik. Pri PSG je zbral 229 nastopov (46 golov, 49 asistenc), a šejki niso bili zadovoljni. V Franciji je postal odvečen, v lanskem prestopnem roku pa ga je v svoje vrste zvabil Tottenham.

Liga prvakov Šport Infarkt! Brazilec s hat-trickom v 96. minuti šokiral Ajax

"Sao Paulo je danes še slabši kot pred desetimi leti. Moji starši in bratje sicer ne živijo več v tistem delu mesta, a imam tam še vedno prijatelje in sorodnike. Ko sem v Braziliji in jih obiščem, je vse skupaj strašno. Tam je življenje zelo težko. Seveda razmišljam o teh stvareh. Moji starši zdaj živijo v lepi hiši, a to je vseeno Brazilija, to je Sao Paulo. Ko sem v Angliji, vseskozi razmišljam o njih in o vseh nevarnostih, ki jim pretijo."

lucas moura | Avtor: Profimedia Profimedia

Po neprepričljivem začetku v Londonu se je v tej sezoni njegova forma strmo dvignila, zaigral je na 31 tekmah v Premier League in dosegel 10 zadetkov. Nato pa je prišel povratni dvoboj z Ajaxom. Najprej je v 55. minuti po hitrem teku prišel sam pred domačega vratarja in Tottenham približal na zaostanek enega zadetka, le štiri minute kasneje pa se je odlično znašel še v gneči pred golom in poskrbel za izenačenje na 2:2. Londončani so se povsem vrnili v igro za finale, Moura pa je delo dokončal v peti minuti sodnikovega dodatka. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.