Šport > Nogomet
76 ogledov

Prva liga – končno!

Aluminij se je še enkrat več odločil, da ne bo zaigral v Prvi ligi. (Foto: www.a Žurnal24 main
NK Aluminij si je sicer že lani zagotovil pravico do igranja v najmočnejši slovenski nogometni ligi, a so takrat zavrnili nastope med elito. Letos so izziv sprejeli, primarni cilj je obstanek, ki ga bodo poskušali doseči z rahlo spremenjeno zasedbo.

NK Aluminij iz Kidričevega je lani z visoko prednostjo postal prvak druge slovenske nogometne lige (2. SNL) in si tako ponovno priboril mesto med najboljšimi desetimi klubi na sončni strani Alp. Za razliko od lani so se letos odločili za sodelovanje v Prvi ligi, toda klub glede finančne in kadrovske politike ne bo pretirano spremenil svojega delovanja. Moštvo bo tako kot v lanski sezoni vodil trener Bojan Flis, ki nam je glede tega povedal: "Tisti, ki smo bili lani zraven pri osvojitvi 2. SNL, smo se letos odločili za sodelovanje pod enakimi pogoji."

Klub iz Kidričevega je imel nekaj težav s primernostjo svojega objekta, saj kljub vrhunskim pogojem za trening stadion ne premore pokrite tribune. A je Nogometna zveza Slovenije (NZS) Aluminiju podelila pogojno licenco pod pogojem, da bo tribuna pokrita v dogovorjenem roku.

Najbolj "tanki" v obrambi

In kje trener zaenkrat vidi največ pomanjkljivosti v svoji zasedbi? "Vsekakor smo najbolj 'tanki' v obrambni vrsti, še posebej po tem, ko nas je zapustil osrednji branilec Boris Sambolec. Ta primanjkljaj bomo poskušali zapolniti z nekaterimi igralci, ki so trenutno na preizkušnji in so blizu podpisa pogodbe. Še naprej bomo računali na mlade moči, okostje moštva pa bodo izkušenejši starejši nogometaši, kot so Marko Kmetec, Tomaž Murko, Klemen Bingo in kapetan Denis Topolovec."

In kakšni so cilji štajerskega kluba? Kot vsak novinec si bo tudi Aluminij v uvodni sezoni med elito najprej poskušal priigrati obstanek. "Primarni cilj je definitivno obstanek v Prvi ligi, a če se ponudi priložnost za kaj več, jo bomo izkoristili," samozavestno napoveduje štajerski trener.

V pripravljalnem obdobju je Aluminij odigral sedem močnih prijateljskih tekem, na katerih je po enkrat zmagal in remiziral, petkrat pa izgubil. "S potekom priprav in zagotovljenimi pogoji smo lahko zelo zadovoljni. Na tekmah smo vedno poskušali igrati odprt in napadalen nogomet, a nam nasprotniki tega večkrat niso dopustili. Tudi v Prvi ligi bomo težili k hitri in gledljivi igri, pa naj bo to v naši osnovni postavitvi 4-3-3 z enim bolj defenzivnim vezistom in dvema krilnima napadalcema ali pa v kakšni drugi alternativi, saj lahko postavitev po potrebi prilagodimo svojim zmožnostim in nasprotniku ter zaigramo tudi 4-4-2 v rombu na sredini ali pa z bolj zgoščeno vezno linijo."

Odhodi in prihodi

Najbolj vidna nogometaša, ki sta pred letošnjo sezono zapustila Aluminij, sta Boris Sambolec in Žan Majer. Na preizkušnji je nekaj igralcev, ki so blizu podpisa pogodbe, zasedbo pa bodo dopolnili še z nekaterimi posojenimi igralci Maribora in močmi iz lastnega mladinskega pogona.

Odšla:
Boris Sambolec (Zavrč); Žan Majer (Domžale).

Prišli:
• Blizu podpisa pogodbe:
Tadej Žagar, Tomaž Kožar (oba Simer Šampion); Almir Sulejmanović (Rudar Velenje); Blaž Dolinar (Nafta Lendava).

Posojeni igralci:
Semir Spahić, David Lonzarič, Nejc Pečovnik (vsi Maribor); Alen Ploj (tudi Maribor) še vprašljiv.

Iz mladinske ekipe:
Luka Kirič, Alen Krajnc.

Prijateljske tekme

Aluminij je vse pripravljalne preizkušnje odigral doma.

Aluminij : Volyn (Ukr)  0:4
Aluminij : Zorya (Ukr)  1:2
Aluminij : Brasov (Rom)  0:2
Aluminij : Krasnodar (Rus)  0:2
Aluminij : Partizan (Srb)  2:4
Aluminij : Željezničar (BiH)  0:0
Aluminij : Inter (Hrv)  1:0

Komentarjev 1
  • blorbek 21:23 09.julij 2012.

    Zanimiva slika! Zelo ste ažurni! Na sliki Dugolin in Letonja ki že lep čas igrata pri Zavrču!